Aan het lijntje: Sandor & Werner Rutten

Vandaag aan het lijntje de broers Sandor (39) en Werner (36) Rutten uit Nijmegen. Zij bekijken de wedstrijden van hun favoriete club vanuit Vak J. "We zitten vrij hoog en in het verlengde van de achterlijn. Echt een superplaats, tussen de Goffert tribune en het vak van de HKN." Een goede vriend van deze 2 broers, Michiel Willems, gaat ook altijd met ze mee. De liefde voor NEC begon zo’n 10 jaar geleden. Na eerst een paar "proef”-wedstrijden in de toen nog nieuwe Goffert te hebben bekeken, was het besluit om een seizoenkaart aan te schaffen snel gemaakt. Naar de uitwedstrijden gaan ze niet zo vaak. Werner: "Af en toe hebben we nog in die glasbak in een Vitesse-vak de wedstrijd gekeken tegen NEC. Toch juichen als NEC scoort. Wat opviel is dat er toch veel NEC-supporters in dat vak zaten."

De wedstrijd tegen Udinese heeft het meeste indruk op Sandor gemaakt: "Dat was een prachtige wedstrijd met veel sfeer en spanning op de tribunes, afhankelijk zijn van Tottenham die ons nog even hielp ook! Prachtige avond. Ook de ongeslagen reeks in 2008 met een ontketende Lens heeft veel indruk gemaakt." Voor Werner zijn de wedstrijden tegen Vitesse en de Europese wedstrijden de mooiste. "Al vallen de wedstrijden tegen Vitesse de laatste jaren wat tegen, doordat de druk om niet te verliezen, groot is. Dit komt de echte strijd niet ten goede." Ook alle Europese duels zijn bijzonder. "De spanning en sfeer zijn dan echt compleet, niet te vergelijken met de gewone competitie wedstrijden. De sfeeracties van o.a. Legio Noviomagum vind ik ook altijd indrukwekkend. De overwinningsreeks in 2008 en het veiligstellen van Europees voetbal was denk ik echt het hoogtepunt voor NEC. Het wordt lastig om dat te herhalen."

Er zijn ook zaken waar de broers zich enorm aan ergeren, zoals de slappe instelling van de spelers tegen de wat kleinere clubs; FC Zwolle, Harkemase boys, Excelsior, RBC. Sandor: "Ik weet ook wel dat niet elke wedstrijd gewonnen kan worden maar het begint wel met inzet en dat mis ik soms wel eens." Werner op zijn beurt: "Een ergernis voor mij is dat tijdens de periode onder Mario Been veel spelers uit de selectie zijn gezet door gebrek aan instelling en motivatie."

Volgens Sandor zijn er bij NEC ook nog wel andere zaken die verbeterd kunnen worden: "De wachtrijen bij de toegangspoorten en dat fouilleren. Hou toch op zeg!" Werner over de uitwedstrijden en de combiregeling: "Ook al bezoek ik geen uitwedstrijden, vaak lees ik verhalen over de ergernissen. Hierdoor gaan er minder bezoekers mee naar uitwedstrijden. Ik vind dat NEC zich harder moet maken om o.a. de combiregelingen zoveel mogelijk af te schaffen."
Goede zaken vinden ze de sfeerakties van Legio Noviomagum: "Geweldig om te zien! Vorig seizoen de wc-rollenaktie en het doek voor Gentenaar was machtig mooi! En uiteraard ook die speelgoed vogel die in een van de takels hing…heerlijk!"

De meest favoriete NEC-speler van Werner is op het moment John Goossens. "Technisch vaardig en een fantastisch schot." Minst favoriete speler is Fejzullahu. "In mijn ogen weer een miskoop." De favoriete spelers van Sandor zijn Schöne en Vleminckx. "Jammer dat Leroy George zo’n tijd geblesseerd is geweest, dat is ook een topper!" voegt hij daar nog aan toe. Minst favoriet bij Sandor is Lorenzo Davids: "Valt nu erg tegen, maar dat komt volgens mij omdat hij op een voor hem verkeerde positie speelt. Daar hoort Chatelle te staan."

Beide broers zijn van mening dat Rydell Poepon NEC wel mag komen versterken. Werner hierover: "Op dit moment is er sprake van dat Schöne en Vleminckx mogelijk in de winterstop gaan vertrekken. Ik denk dat Goossens de rol van Schöne kan vervangen, hoewel Goossens niet zover is als Schöne nu. In de spits hebben we geen 1 op 1 vervanger voor Vleminckx. Denk dat Ten Voorde iets te licht is (al heeft hij de kans nog niet gehad). Als er 1 speler zou moeten komen, moet dit een spits zijn. Ik denk dat Rydell Poepon van De Graafschap een goede speler voor NEC kan zijn en ook betaalbaar." Sandor voegt nog toe: "Hugo Bargas van de Graafschap, of Armenteros van Heracles zouden ook goede spelers voor NEC zijn."

Er wordt weleens gezegd dat er te weinig sfeer is in de Goffert. Werner hierover: "De sfeer is nogal wisselend, maar iedereen die naar wedstrijden gaat is ervoor verantwoordelijk. Waarom moet de sfeer altijd van 1 vak komen? Ik denk dat een sfeervak wel sfeer verhogend kan werken, maar persoonlijk zit ik er niet op te wachten om mijn plekkie op te geven hiervoor. Het contact met de vaste mensen om ons heen vind ik erg leuk en onderling is er sfeer genoeg. Na de wedstrijd tegen HSV werd er regelmatig over en weer gezongen tussen vakken. Dat was erg mooi. Als je kijkt bij Twente wordt er veel gezongen, ook zonder sfeervak. Het is dus niet zaligmakend." Ook Sandor is van mening dat de sfeer beter kan: "Je hoort vaak alleen het uitvak waarna wij reageren. Het kan verbeterd worden met inderdaad een sfeervak waar NEC nu ook mee bezig is."

Over de trainer Wiljan Vloet waren ze nog wel sceptisch in het begin, maar ze zijn nog toch wel tevreden. Sandor: "Hij heeft het goed voor elkaar denk ik, geen ongein of discipline issues zoals onder Mario. Er zijn spelers beter geworden onder zijn bewind; Vleminckx met hulp van Patrick en Jack, Schöne, Goossens, Will, Nuytinck en de doorbraak van Cillessen." Werner deelt deze mening wel: "Hij heeft de rust in de kleedkamer terug gekregen. Dit werkt alleen maar positief voor het resultaat. Ben het niet eens met sommige posities van sommige spelers. Davids opstellen als linksbuiten is echt absurd. Maar afgezien daarvan, het voetbal is bij vlagen goed verzorgd en de basis is goed. Van mij mag hij absoluut verder!"

De uitspraak ‘Watching football is not a crime!’ ondersteunen de broers wel. Sandor: "Er is in de Goffert al in geen eeuwigheid meer iets voorgevallen. Als ik vaak zie hoeveel ME er op de been is…. voor wie komen die…? Een optreden verzorgen op de middenstip?" Werner: "Je wordt als supporter snel gezien als hooligan en wordt als vee behandeld."

Vleminckx, komt een goede club met een prima bedrag…verkopen of houden?
Werner: "Niemand is onvervangbaar, al is het natuurlijk super dat een spits van NEC de tijdelijke topscoorder is. Als het bedrag goed is, zeg ik verkopen."
Sandor: "Ik zou zeggen houden en aan het eind van dit seizoen verkopen aan hopelijk een Engelse club. Een vervanger moet ook weer zijn draai vinden, dus dan is dit weer een verloren jaar. Hetzelfde geldt voor Schöne. Aan het einde van het seizoen pas verkopen."

Studio Voetbal of Voetbal International TV?
Werner: "Kijk het beide niet zoveel. Als ik toch een keuze moet maken zeg ik toch Studio Voetbal, ondanks dat Jack van Gelder het gesprek toch wel vaak over Ajax laat gaan. Ik vind VI TV meer op een slapstick lijken."
Sandor: "Studio Ajax kijk ik niet. Jack van Gelder is fantastisch op de radio tijdens een wedstrijd, maar op tv gaat het toch iedere week weer over die kliek uit de hoofdstad. VI TV is vaak hilarisch met die mafkees van een Rene van der Gijp en dat stukje van Blatter die valt. En de snor geeft gewoon zijn mening heerlijk duidelijk, niet altijd terecht, maar hij trekt wel zijn mond open."

Als afsluiter een lastige vraag; Babos of Cillessen?
Sandor: "Inderdaad Lastig…. Maar ik ga toch voor Cillessen. Een jonge gast die het geweldig doet! Maar laten we vooral niet vergeten hoeveel punten Gabor voor ons gepakt heeft en hij heeft niet voor niets het record van Dennis scherper gesteld!"
Werner: "Babos is voor mij 1e keus. Het contract van Cillessen is verlengd en ik denk dat hij volgend jaar definitief onder de lat zal staan. Hoop dat hij dit op kan brengen en niet vroegtijdig vertrekt als hij ernaast komt te staan."

Robert

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.