Zo zagen wij het special: NEC-VVV

Een speciale uitgave van ‘Zo zagen wij het’ dit keer. Onze vaste columnist Maarten heeft de eerste wedstrijd tegen de Venlonaren aangegrepen om een voorzichtige eerste balans op te maken van onze selectie.

0ndanks dat haast elke club financiële problemen kent, heeft Carlos Aalbers zeer creatief de beurs laten wapperen bij het aantrekken van versterkingen en heeft NEC betalingen aan spelers en pensioenfonds op tijd overgemaakt. De accountantsverklaring en het financiële beleidsplan zijn ook op tijd verstrekt aan de KNVB en hebben geen punten in mindering opgeleverd. Dat levert als waardering een terechte veer op voor het management van onze eredivisionist.
Het blijft natuurlijk treurig dat er werknemers van NEC, met het clubhart op meer dan de juiste plaats, noodgedwongen buitenspel zijn gezet. Zij hebben de Goffert verlaten met andere tranen dan Patrick Pothuizen. Maar toch het kan momenteel niet anders en niets is zo moeilijk als investeren in een spelersgroep. Ook Marcel Boekhoorn weet, na veel succesvolle Euroklappers, inmiddels dat geld verliezen ook buiten de voetballerij sneller gebeurd kan zijn dan munten verdienen. Vanwege interesse in het Londense hotel Ritz maakte de Oranje Blauw voetballer 1,2 miljoen euro over op de rekening van een oplichter.

Met Rémy Amieux, Niki Zimling, Leroy George en Nathaniel Will is onze Goffert-brigade er niet zwakker op geworden en dat is de verdienste van de geboren Winssenaar. Als Thomas Chatelle ook nog naar Nijmegen komt, moet de selectie rond zijn tot aan de winterstop. Want een heel seizoen vooruitkijken is al lang verleden tijd. De eerste wedstrijd thuis tegen V.V.V. heeft, ondanks dat het een wat matte partij is geweest, het gewenste resultaat opgeleverd. Het was niet genieten geblazen, maar toch heb ik meer middenveldspel gezien dan in de tweede helft van het vorige seizoen en daar houd ik me dan maar aan vast.

De ploeg van Vloet heeft in die eerste competitiewedstrijd veel last gehad van plankenkoorts. Logisch! De voorbereiding was niet overweldigend en ook al was dat wel zo geweest die eerste confrontatie geeft altijd veel spanning. Niemand weet waar hij staat en iedereen wil het juist wel weten. Kenners zeggen dat VVV, Excelsior en Willem II droomstartclubs zijn voor dit speeljaar, maar juist dan kan je op voorhand haast alleen maar verliezen. Gelukkig is dat niet gebeurd en zijn de felbegeerde drie punten in onze Keizerstad gebleven. NEC speelde behoudend en erg veel achteruit. De automatismen zijn er nog niet en dat was ook duidelijk te zien bij de steekpasses van Lasse Schöne die met name in de tweede helft niet werden begrepen en dus ook niet aankwamen. Ook Leroy George, die veel weg heeft qua speelstijl en manier van bewegen van Romano Denneboom, had in de eerste helft te kampen met twijfels. In plaats van de goed uitgespeelde counter te gebruiken om rechtsreeks Dennis Gentenaar op te zoeken, kapte hij de bal naar zijn linkervoet en was de kans helaas al half verkeken. Dat Goossens en George regelmatig van flank wisselden, voorspelt veel goeds. Die dynamiek is van grote waarde en we hebben dat initiatief lange tijd node gemist in de voorhoede van NEC George oogt stabieler dan Saïdi en is geschikt voor dieptepasses, maar één tegen één heeft hij helaas geen echt gevaarlijke passeerbeweging. Daar ligt zijn beperking. Goossens is natuurlijk geen echte vleugelspeler, dus ik hoop dat Chatelle niet zwicht voor de belangstelling van Monaco.

Het is jammer dat een opnieuw hard werkende Vleminckx mijn column van mei 2010 niet heeft gelezen. Daar stond bij de elf adviezen voor de stier van Puurs:”Bij corners sta je gewoon als diepste speler in de middencirkel”. Die tip gaat er nog steeds niet in bij de Belg. Jammer! Dat hij in het eigen zestienmetergebied gevaarlijk in de weg kan lopen vanwege zijn onervarenheid met verdedigen bleek eens te meer in de eerste helft. Bij de eerste paal versperde zijn grote hoofd het uitzicht van Babos die daardoor ternauwernood de bal tegen de rug van VVV-aanvoerder Paauwe stompte. Het liep goed af met een doelschop voor onze Hongaar, maar het toont weer aan dat Bjorn daar niets te zoeken heeft. Zomer en Van Eijden hebben lengte genoeg om de keeper doelmatig te assisteren.

Dat brengt mij meteen bij de verdediging. Rens van Eijden en Nathaniel Will krijgen van mij een onvoldoende. Beiden worden nerveus van balbezit en met name van een pupil uit de Ajax school zou je dat niet verwachten. Nuytinck en Zomer waren de steunpilaren achterin die hun vertrouwde niveau haalden. Ik vraag mij hardop af wat we met Amieux moeten als de Maldenaar deze vorm weet vast te houden. Wellicht is de van Eindhoven overgekomen vleugelback beter in de opbouw. Dat zal het moeten zijn en natuurlijk is het handig om hem samen met Wellenberg achter de hand te hebben om te voorkomen dat we niet nog eens met verdedigers van het niveau Burgzorg moeten spelen! Qua lengte, overzicht en rust is Nuytinck een vaste waarde geworden en dat doet een liefhebber van eigen talent deugd. In dat opzicht vind ik het jammer dat Mark Otten tweede keus is geweest. Die zie ik graag spelen, omdat hij juist wel de voetballende oplossing durft te zoeken.

Hoe dan ook, hartstochtelijke NEC-spreekkoren hebben de trommelende Venlose supporter in het uitvak niet kunnen overstemmen. Daar was de hele sfeer tijdens een matig potje te tam voor. De spelers waren onmachtig om het publiek op de banken te krijgen. Ook al was Josuè Pesqueira op het middenveld van de ploeg van trainer van Jan van Dijk het enige wapen van de Limburgers, NEC durfde te weinig. Na de goal van Zomer, waarbij Rens van Eijden moedig een geweldige assist gaf en door zijn opkomen good old Dennis slim naar de voor hem fatale eerste paal lokte, zakte NEC tegen een vrijwel machteloos VVV op eigen initiatief ver terug. Als er tegen een betere tegenstander wordt gespeeld, loop je op die manier meestal tegen de gelijkmaker aan. Dat is nu niet gebeurd, maar ‘t is wel een aandachtspunt.

Ook een teken dat het zelfvertrouwen nog grotendeels afwezig is, want als dat er wel is komt een ploeg juist los door het scoren van een doelpunt. De kopbal van Zomer maakt NEC nog niet tot een subtopper of bewoner van het linker rijtje. Ik denk wel dat er genoeg kwaliteit in het elftal zit om de degradatieplaatsen op afstand te houden. Wie weet dat na positieve resultaten in Rotterdam en Tilburg het team gaat draaien. De intentie om te voetballen is er in ieder geval! Tegenwoordig is het uitgerekend Ajax dat grossiert in lange ballen. Duidelijk is ook dat één Zomer nog geen kans op play offs voor Europees voetbal inhoudt!

Maarten

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.