Zo zagen wij het: Heerenveen – NEC

De vaste uitvalsbasis bleek niet langer beschikbaar, ondanks vrij vervoer met slechts een plukje in het uitvak en een ruime nederlaag waar een gelijkspel meer op z’n plaats was geweest. We kunnen gerust spreken van een teleurstellende avond in Heerenveen. Een zéér teleurstellende avond om precies te zijn.

Een zeldzaamheid bij uitwedstrijden tegenwoordig, maar heel gewoon in Heerenveen eigenlijk: de wedstrijd was met eigen vervoer te bezoeken. Dat betekende dat een groep besloot ouderwets de trein te nemen, terwijl anderen de eigen auto verkozen. Allen met hetzelfde doel: cafe ’t Skoffeltje, al sinds jaar en dag de vaste uitvalsbasis voor de bezoekende supportersgroep op weg naar het Abe Lenstrastadion dat zich, zoals alles in Heerenveen, op slechts een steenworp afstand bevindt. Tijden veranderen echter, ook in Friesland. Een soort van harde kern van pompebleden heeft bezit genomen van het vriendelijke cafe en volgens de lokale Hermandad zijn de jochies, gekleed in de bekende casual merken hetgeen betekent dat de Engelse hooliganboeken ook in de bibliotheek van Heerenveen zijn binnengekomen, niet van het soort waar gezellig samen een biertje mee te drinken valt. Jammer, want ik was graag even dieper ingegaan op het nieuwe fenomeen van wannabee hooligans onder de rook van Thialf.

Gelukkig zijn er meer kroegen in Heerenveen en cafe De Wereld werd gekozen om de tijd tot aan de wedstrijd te overbruggen. Een kroeg, zoals je je een kroeg in Friesland voorstelt. Een oudere man achter de bar die alle tijd neemt voor de drankjes en ietwat verbaasd kijkt bij elke bestelling zonder Beerenburg. Wat oudere mannetjes aan de bar die aandachtig het schaatsen op tv volgen en instemmend knikken bij een goede rondetijd. Maar bovenal een kroeg die gastvrij, of eigenlijk beter zonder veel interesse, een groep vreemden ontvangt. Helaas was het aantal NEC’ers dat de moeite had genomen een biertje te komen bedroevend laag.

Die trend zette zich voor voort in het uitvak. Ook dat was pijnlijk leeg, slechts ruim 100 NEC fans hadden de moeite genomen. Ongelooflijk eigenlijk gezien het belang van de wedstrijd en het gegeven dat er geen restricties qua vervoer waren. Juist in mindere tijden heeft de club een goed gevuld uitvak als steentje in de rug nodig. Op dat vlak zijn we echter definitief afgezakt naar de onderste regionen van de eredivisie, misschien nog wel sneller dan de selectie zelf. Het weerhoudt NEC er echter niet van fris te openen. In de nieuwe 4-4-2 opstelling creëren de mannen van Vloet kans op kans. Met name Goossens komt vaak goed door, maar faalt telkenmale voor de keeper. Waar de makkelijke kansen niet aan hem besteed waren, valt een zondagsschot van zijn voet wel binnen. We staan voor en dat is meer dan verdiend.

Zoals vaker is de voorsprong ook gelijk een teken de goede beginfase gedag te zeggen en het initiatief aan Heerenveen te laten. En dat is, zeker met onze verdediging, vragen om problemen. Het is nog niet eens zo lang geleden, maar van Fernandez-Wisgerhof-Olsson-El Akchaoui naar de huidige achterhoede is een degradatie op zich. De backs (Burgzorg en Nuytinck) zijn nog jong en kunnen misschien groeien in de rol, het centrale duo is geen garantie voor vele jaren eredivisievoetbal. Het is wachten tot het mis gaat en dat gaat het als Zomer voor de zoveelste keer een knullige penalty weg geeft. Een op goed geluk poging van Sibon na een van richting veranderd schot begin tweede helft zorgt ervoor dat de verhoudingen redelijk snel hersteld zijn: we staan achter.

Het is goed om te zien dat de spirit daarmee allerminst is gebroken want vol ijver gaan de mannen van Vloet op zoek naar de gelijkmaker. En die had er natuurlijk gewoon moeten komen. Kans op kans dient zich aan, maar geen van de mogelijkheden wordt benut. Zomer en Vleminckx krijgen zelfs vrije kopkansen op een paar meter van de goal, maar ook die blijken te moeilijk. Het duurt uiteindelijk nog heel lang voordat ze aan de andere kant laten zien hoe het wel moet, hetgeen uiteindelijk zelfs tot een zeer geflatteerde 4-1 leidt. Een uitslag die niet helpt in de strijd om handhaving, al geeft het vertoonde spel wel vertrouwen dat we niet hoeven te verliezen in Den Haag of Venlo. Hetgeen noodzakelijk zal zijn willen we op korte termijn nog eens de kans krijgen dat uitvak in het Abe Lenstrastadion op een fatsoenlijke wijze te vullen.

Pol

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.