Zo zagen wij het: Ajax – NEC

Toen ik mijn kaartje voor deze uitwedstrijd tegen Ajax kocht, kreeg ik spontaan een flashback naar de bekermatch van bijna elf maanden geleden. Toen zorgden we bijna voor een bekerstunt maar stak meneer Liesveld daar vakkundig een stokje voor. Het scheelde toen weinig of we waren eindelijk van die hatelijke nul met overwinningen in de Arena. Gister scheelde dat wederom niet veel. Het veldspel van onze jongens was grote delen van de wedstrijd op z’n zachtst gezegd niet minder dan dat van Ajax maar toch werden de punten uiteindelijk gedeeld: 1-1. Weer geen overwinning in Amsterdam, wel het vierde gelijke spel in de historie.

Sneeuw, zout en gladheid
Voordat wij gister naar de Goffert reden keken we voor de zekerheid toch nog maar eens op teletekst en internet of de match wel echt door zou gaan. De ArenA heeft weliswaar een dak dat dicht kan maar een ruime drie uur voor de match begonnen de weersomstandigheden toch wel heftig te verslechteren. Het treinvervoer lag in grote delen van het land op z’n gat of was vertraagd en men werd alom opgeroepen niet de weg op te gaan omdat dat levensgevaarlijk zou kunnen zijn. Juist bij een club als Ajax, met supporters uit heel het land, zou je een afgelasting verwachten. Maar supporters tellen vandaag de dag natuurlijk niet. De KNVB acht het waarschijnlijk een stuk belangrijker dat alles strak volgens schema gespeeld kan worden en bij Eredivisie Live ging de kijkcodes naar verluidt als warme broodjes over de toonbank. Naar alle eerlijkheid leek onze ene supportersdubbeldekker er overigens vrij weinig last van te hebben, maar het resultaat was een diepterecord: nog nooit waren er zo weinig supporters bij een competitiewedstrijd in de Arena. Goh, verrassend.

Prima omstandigheden
Voor onze jongens was het allemaal nog niet zo ongunstig. Het stadion was nog niet voor de helft gevuld en het geroemde sfeervak van Ajax was bovendien grote delen van de avond nauwelijks te horen. Er werd in ieder geval meer gefloten dan gezongen deze avond. Daarnaast moge duidelijk zijn dat Ajax in de hoek zit waar de klappen vallen. In de CL werd het door Madrid geslacht en in de Nederlandse competitie draait het al weken ver onder de maat. Ons team heeft verder een topscorer in de gelederen en bovendien lijken alle uitschieters met dit team mogelijk. Conclusie: de omstandigheden waren prima om het Ajax in eigen huis wederom erg lastig te maken.

De wedstrijd
De omstandigheden waren dan wel prima, maar het moest dus nog maar gebeuren op het veld. Mede doordat Ajax zich grote delen van de wedstrijd van zijn zwakste kant liet zien konden onze jongens (wederom spelend in het zwart met die verschrikkelijke gele letters op de rug) een vrij aardig positiespel op de mat leggen. In de eerste helft noteren we buiten een lekkere vrije trap van Schöne geen grote kansen, slechts wat afstandsschoten van beide kanten. Midden tweede helft schiet Sulejmani eerst met een afstandschot op de buitenkant van de paal en raakt Schöne een kwartier voor tijd ook het houtwerk naast Stekelenburg. Waar onze jongens nog staan te balen, knikt Mido aan de andere kant de onverdiende 1-0 binnen. Nog geen twee minuten later is het echter alweer Nuytinck (die vandaag in de plaats van Van Eijden prima speelde in het hart van de defensie) die de stand gelijk trekt met een droge knal: 1-1. Net voor tijd raakt Vertonghen nog wel de paal, maar geheel verdiend gaat er toch een punt mee naar Nijmegen. Met een beetje meer lef had het voor onze jongens misschien nog wel mooier kunnen uitpakken. Schrijnend was het spel van de Amsterdammers overigens. Des te beter kwam het doek wat de jongens van Legio hadden meegenomen (topscorer kopen?) uit de verf.

Winterstop
Voor de winterstop spelen onze jongens nog twee wedstrijden. Thuis tegen hekkensluiter Willem II en uit tegen het toch wel prima presterende AZ van hork Verbeek. Stiekem proberen we de balans al een beetje op te maken maar tegelijkertijd concluderen we dat er eigenlijk nog geen zinnig woord over gezegd kan worden. Het gat naar zowel plaats zestien als linkerrijtje is ontzettend klein door de kleine onderlinge verschillen. Onze jongens hebben in Amsterdam in ieder geval genoeg vertrouwen kunnen tanken om met opgeheven hoofd de laatste wedstrijden voor de winterstop tot een goed einde te brengen.

Oe-a-Gentenaar

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.