Vooruitblik NEC-SC Heerenveen

Met gemengde gevoelens zal er terug worden gekeken op de eerste drie wedstrijden van de competitie. Er werden weliswaar dubbel zoveel punten gehaald als de start van het vorige seizoen, de koppositie was na afgelopen vrijdag echter verleden tijd. Het was het kleine Excelsior, dat volgens voetbalanaliticus en NEC-fan Johan Derksen dit seizoen geen enkel duel zou winnen, dat NEC van de felbegeerde eerste plek wist te houden. Hoewel de vierde plek ook zeer oogstrelend is, was met een tandje erbij de nummer één positie momenteel in handen van NEC en PSV; iets wat een mooi duel had kunnen worden.

Dat NEC zo hoog staat, is vooral te danken aan de snelle en doeltreffende aanvalslinie van het team van Wiljan Vloet. Leroy George past zich prima aan en maakt optimaal gebruik van zijn snelheid, Björn Vleminckx gedraagt zich weer als een echte spits, Zimling heeft laten zien dat hij erg balvast kan zijn en tot slot heeft Wiljan met Lasse Schöne en Thomas Chatelle zeer creatieve spelers tot zijn beschikking. Leroy George heeft met zijn spel de top vijf van beste Eredivisiespelers dit seizoen bereikt en onze Belgische rambo behoort zelfs tot de topscoorders uit de Eredivisie. In totaal werd er al acht keer de netten gevonden: dit maakt onze club na PSV en Ajax de meest productieve Eredivisieclub tot nu toe.

Wat echter nog minder is dit seizoen is de verdediging. De spelers lijken nog niet echt op elkaar ingespeeld, wat de raarste capriolen oplevert op het veld. Ramon Zomer, Rens van Eijden, Nathaniel Will en Bram Nuytinck wisselen de mooie actie af met cruciale fouten, iets wat dit seizoen al voor zeven tegendoelpunten heeft gezorgd. Daarmee staat NEC niet alleen in de top vijf van de meeste productieve clubs, maar ook in de top vijf van de meest incasserende clubs. Met wat meer strijd en vertrouwen achterin kunnen de punten dit seizoen zeker niet uitblijven.

Aankomende zaterdag kunnen onze mannen een plaats bovenin vasthouden tegen de nummer tien van de Eredivisie; SC Heerenveen. Het team van de sympathieke ‘overloper‘ Ron Jans begint langzaam op niveau te komen en bezit momenteel vier punten: er werd verloren van PSV (3-1), gelijkgespeeld tegen FC Twente (0-0) en tot slot werd er afgelopen weekend gewonnen van het stuurloze NAC Breda (3-1). Topscoorder aan Friese zijde is de van Heracles overgenomen Bas Dost, een spits waar zaterdag voor uitgekeken moet worden.

Eerder
Zoals eerder vermeld heeft onze club dubbel zoveel punten als in het vorige seizoen in dezelfde periode. De drie punten die werden behaald, werden uitgerekend tegen de club uit Friesland behaald. En hoe. In een oogstrelende wedstrijd zorgden treffers van Fejzullahu, El-Akchaoui en Vleminckx (2x) er voor dat Dwight Lodeweges zijn eerste overwinning als coach van NEC op zijn CV kon zetten. Maarliefst 4-1 werd het (tegendoelpunt van Papadopulos) in de Goffert, een wedstrijd die achteraf als één van de mooiste van het seizoen kan worden gerekend. In de uitwedstrijd stond er na negentig minuten dezelfde score op het scorebord, ditmaal in het voordeel van de SuperFriezen. Hier de rest van de Eredivisiestatistieken:

Eredivisieduels tegen Sc Heerenveen
  Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren DV DT
Thuis 17 8 3 6 27 22
Uit 17 4 2 11 22 41
Totaal 34 12 5 17 49 63

Mocht je geen genoeg krijgen van de statistieken, klik hier voor de hele rambam.

Oudgedienden
Hij werd al eerder in een stukje genoemd, maar wie naar beide selecties kijkt laat zijn oog als eerste vallen op de Dordrechter Youssef El-Akchaoui. Via een avontuurtje in Duitsland is hij terecht gekomen in het Noorden van Nederland waar hij momenteel van vaste waarde probeert te worden in het team van Ron Jans. De linksback kwam maarliefst 135 officiële duels uit in het rood-zwart-groen van NEC en scoorde hierin zeventien keer. Iedereen weet echter ook hoe het afliep: onvrede met de rest van de selectie zorgde er voor dat ‘El-Ak’ geen passend afschijd kreeg en NEC een publiekslieveling minder kent. Ook zijn teamgenoot Roy Beerens kent een verleden bij NEC: hij zorgde in achttien officiële duels voor drie goals, waaronder de gelijkmaker tegen Vitesse in 2007.

Na het vertrek van Arek Radomski kent onze selectie nog maar één speler die ooit in het koude Noorden onder contract heeft gestaan. Goed scoutingswerk van SC Heerenveen zorgde er voor dat de creatieve middenvelder op 16-jarige leeftijd van Denemarken naar Nederland werd gehaald. In Heerenveen kwam hij echter niet verder dan het tweede elftal, iets waar we in Nijmegen achteraf gezien niet rouwig om kunnen zijn.

Afwezigen
Helaas zal de wedstrijd van zaterdag voor sommige spelers te vroeg komen. Thomas Chatelle kan zich wederom niet bewijzen in verband met zijn hamstringblessure, en ook Niki Zimling kan met een verrekte knieband in de ziekenboeg gaan zitten naast de al langer geblesseerde Erton Fejzullahu. Tot slot moet ook Lorenzo Davids de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan: hij haalde de doorgebroken (en afgekickte) Jonathan Reis onderuit in een duel van Jong NEC en moet door zijn rode kaart een schorsing van één duel uitzitten.

Ron Jans heeft het beter voor elkaar: hij zag deze week alleen verdediger Kopic afhaken met een knieblessure. Viktor Elm lijkt er wel weer bij te zijn. De goaltjesdief van H’veen viel afgelopen wedstrijd tegen NAC uit met last van zijn hamstrings, maar volgens lachenbekkie Ron Jans had dit te maken met de vermoeidheid.

Een uur later dan gepland (Eredivisie Live heeft de planning weer eens omgegooid) zal scheidsrechter Eric Braamhaar zaterdag om 20.45 affluiten in het meest sfeervolle stadion van Gelderland (moet gezegd: de concurrentie is niet heel erg groot). Het is te hopen dat Wiljan de puzzel voor de basisopstelling goed heeft kunnen oplossen en er prima-stand-ins voor Zimling en Chatelle zullen zijn. Drie punten in eigen huis tegen SC Heerenveen: er moet met een andere instelling worden gespeeld dan tegen Excelsior, maar anders zijn de drie punten zeker voor ons! Veel schieten op het goal, want de ’talentvolle’ doelman Kenny Steppe kan volgens verschillende commentators en analitici ‘nog geen pepernoot tegenhouden’.

Bennieboy

El-Akchaoui=90+3, maar zaterdag effe nie!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.