Top & flop bij NEC

Het kerstnummer van VI ligt deze week op de mat bij abonnees en in de winkel voor niet-abonnees. Altijd lekker om de Kerstdagen mee door te komen, al is het maar door te trachten de Kerstpuzzel tot een goed einde te brengen. Bij het vluchtig doorbladeren viel op dat van iedere club een top & flop is gemaakt van de beste 3 en de slechtste 3 aankopen uit de geschiedenis. Uiterst arbitrair uiteraard en daarom hebben we gemeend nog wat extra suggesties te moeten doen. Geeft jullie de gelegenheid er de komende dagen eens rustig over te mijmeren tijdens de zoveelste keer Sound of Music.

De toppers:

Op plaats één bij het blad van de snor staat Sije Visser en op die keuze is uiteraard weinig aan te merken. Kwam in 1971 aanwaaien voor een proeftraining en nam pas 15 jaar en 490 wedstrijden later afscheid van onze club. Met 343 wedstrijden in de eredivisie nog immer recordhouder voor NEC op het hoogste niveau. Visser is later ook nog in verschillende bestuursfuncties bij de club betrokken geweest.

Goede tweede is Cas Janssens. (voorlopig?) Nog steeds de enige NEC spits die het tot topschutter van de eredivisie heeft geschopt. Kwam als onbekende van Wageningen en vertrok na een conflict met trainer Wiel Coerver naar het Franse Olymipique Nimes. Voor – hoe kan het helaas ook anders bij onze club – een gelimiteerde transfersom.

VI eindigt het lijstje met Brett Holman, de speler die NEC het meest heeft opgeleverd in de historie van de club. Kwam voor nop aanwaaien van Feyenoord/Excelsior en vertrok in de zomer van het jubeljaar 2008 voor een grote zak DSB-geld (dat toen nog wat waard was) naar Alkmaar.

Aardig lijstje dus. Waar ook zo een aantal andere namen in hadden kunnen staan. Wat te denken van Hans Venneker die voor 175.000 gulden van Feyenoord komt, 19 keer scoort in één seizoen en aan topclub Sparta wordt verkocht? Of Vadocz die op de laatste dag van de transferperiode binnen komt wandelen, een wereldseizoen speelt en voor een miljoen naar Spanje vertrekt? Of Pieter Collen die voor de hoofdprijs naar Feyenoord verhuist? Jonas Olsson die ons Europa in schiet en naar de Premier League verhuist?

De floppers:

Met stip op numero uno in de VI staat Andrzej Niedzielan. Eerste in het rijtje ‘aankopen gefinancierd door de investeerders’ en die laatsten zullen daar nu nog wel eens wakker van worden. Kwam voor het in die tijd voor NEC godsvermogen van een miljoen, maar zou elke betaalde euro in een klompje goud gaan veranderen. In deze tijden van winterweer denken we nog wel eens terug aan die snelle goal tegen Feyenoord in de sneeuw, vlak daarop gevolgd door een dubbelklapper tegen Utrecht. Daarna stond Niedzielan een jaar droog en verdampte het miljoen.

Nummer twee is Collins John. En hoewel we hier te maken hebben met een klaploper eerste klas, is er toch die ene hele belangrijke goal. En zoveel kostte ie uiteindelijk niet. Maar goed, een succesverhaal was het zeker niet.

Laatste in de rij is Stefan Jansen. Koning van de eerste divisie. Held bij TOP, stuntelaar in Nijmegen. Scoort er in één jaar 30 in de eerste divisie bij Oss, vervolgens 2 in de ere bij ons en daarna weer 45 in twee jaar eerste divisie in Den Bosch. Enough said.

Ook geen slechte keuzes dus. Al moeten we eigenlijk wel op zoek naar een vervanger voor CJ. Fejzullahu horen we sommigen denken? Wat niet is, kan altijd nog komen, mensen. Dan lijkt Fabian de Freitas een veel voor de hand liggender keuze. Of Vanaudenaerde die 150.000 euro kostte en liefst twee volledig wedstrijden speelde (waarvan 1 verloren derby). Bart van den Eede (opaaaaa!) kan helaas niet, want die staat bij NAC al op één. En hoe lang heeft zo’n Owusu hier eigenlijk voor spek en bonen rond gelopen?

Echte kenners zullen bovengenoemde namen achteloos terzijde schuiven en verwijzen naar de flop der floppen in onze clubgeschiedenis: André Roosenburg. De topscorer van de eerste divisie in 58-59 komt voor de lieve som van 35.000 gulden naar de stad aan de Waal, alwaar het ambitieuze NEC slechts in de Tweede Divisie speelt. In de voorbereiding zijn er al twijfels over zijn fysieke gesteldheid, de gruwelijke waarheid komt tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen UVS aan het licht. De wonderspits kan door rugklachten nauwelijks bewegen en is na die ene wedstrijd genoopt zijn carriere te beëindigen. Vijfendertigduizend voor één wedstrijd. Daar zouden we zelfs vandaag de dag nog wakker van liggen. Al denken ze daar bij VI blijkbaar anders over.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.