Op zoek naar de klik met zijn aangevers

De afsluitende partij op de training gisterochtend mag wat Björn Vleminckx betreft een voorbode zijn voor de wedstrijd van NEC morgenmiddag tegen RKC. Met een soepele intikker en twee uitstekende kopgoals helpt de Belg het basisteam aan een vlot­te trainingswinst. „En belangrijker, we speelden goed”, haalt hij zelf aan. „Het is lang geleden dat het balletje zo snel rondging.” Vleminckx is vol vertrouwen. In Waalwijk zet NEC de volgende stap om de gevarenzone te verla­ten. Daar is hij vast van overtuigd.

Hij verwacht zelf ook gewoon te kunnen spelen, ondanks lichte knieklachten waar hij al enige tijd last van heeft. „We zijn scherp en de wil om voor elkaar te vechten is groot”, benadrukt Vleminckx. „We staan er nog niet zo best voor op de ranglijst, maar krijgen nu een paar duels waarin we punten moeten pakken. Dan kunnen we omhoog kijken. Het gat naar de ne­gende plek is maar vier punten.”

Een minzaam lachje verschijnt als het over Sparta gaat. Nee, dat was niet best. „Ronduit slecht, kun je gerust zeggen. Ik heb de beelden teruggezien. En ik had geloof ik wel zeven, acht compleet verkeer­de baltoetsen. Het is wel zaak me daar nu overheen te zetten.”

RKC morgen wordt de vijfde wed­strijd met Jeffrey Sarpong in z’n rug. Eerder was er de klik met Las­se Schöne. Met John Goossens be­gon het juist lekker te lopen, toen ook hij net als Schöne geblesseerd wegviel. De noodgedwongen wis­selingen zorgden ervoor dat de spits van NEC steeds weer op­nieuw moest wennen aan de men­sen om hem heen. „De trainer werkt er hard aan om er vaste pa­tronen in te krijgen. Die moeten voor iedereen hetzelfde zijn, dus daar mag het niet aan liggen.” Maar toch. De details maken het verschil, om precies van elkaar te weten wat de ander bedoelt. Hoe hij de bal wil hebben. Dat kost tijd. Vleminckx knikt. „Met Jeffrey is het nu ook een beetje aftasten.

Elke speler voetbalt toch net even iets anders. John had meer diepte in zijn spel, trok de hoeken in. Ter­wijl Jeffrey de bal in de voet vraagt en dan de actie maakt. Daar moet je als spits inderdaad anders op rea­geren. Saïdi (Ntibazonkiza, red.) staat nou op rechts, eerder op links. Met Lorenzo (Davids) staat er een ander type links. Het moet geen verschil uitmaken wanneer je als ploeg vaste patronen hebt. Maar de afstemming kost tijd.” Met 9 doelpunten in 23 officiële duels (6 in de competitie en 3 be­kertreffers) is hij niet eens ontevre­den. „Maar het kan altijd beter. En daar moet je ook naar streven. Daar werken we hard aan. Nou willen we het de supporters ook la­ten zien. Te beginnen tegen RKC.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.