We hebben het zo slecht nog niet!

Hetgeen in ons fanzine een aantal jaren geleden eerder werd gedaan, is door het onderzoeksteam van de Trouwe Honden nu herhaald: het vergelijken van de kosten voor een seizoenclubkaart. Uit het onderzoek van een aantal jaren geleden bleek dat we het helemaal zo slecht niet hadden. Bij onze mooie club betaalden we op dat moment een lager dan gemiddeld bedrag voor een jaar lang genieten. Hoe is dat nu? Tijd voor een vergelijking.

Belangrijke opmerking bij de genoemde prijzen in dit onderzoek is dat er een jaarkaart wordt genomen voor één volwassene tussen de leeftijd van 16 en 65. Deze persoon heeft geen recht op korting door zijn leeftijd en wil graag alle thuiswedstrijden in de competitie, dus niet de wedstrijden van de play-offs, bezoeken. Zoals een echte Trouwe Hond neemt hij plaats op de fanatieke zijde achter de goal, op de korte zijde.

Club Prijs SCC 2009-2010 Tribune
Ado den Haag €175* Aad Mansveld Tribune
Ajax €220 F-Side
AZ €255** Van der Ben Tribune
FC Twente €210 Vak-P
FC Utrecht €160 Bunnikside
Feyenoord €205*** Stadiontribune
Heracles Almelo €180 Steve Mokone Tribune
NEC €162***** Goffert Tribune
NAC €164 B-Side
PSV €235 Oost Tribune
SC Heerenveen €185 Noord
Sparta €185 Denis Neville Tribune
Vitesse €160 Zuid
Willem II €179 Kingside

Zoals bij ieder onderzoek, moeten ook bij dit onderzoek een aantal kanttekeningen geplaatst worden. Zo proberen Roda JC en De Graafschap eerst handhaving veilig te stellen alvorens de prijzen voor de SCC aldaar bekend gemaakt worden. FC Groningen en VVV daarentegen zullen hun prijzen pas volgende maand bekend maken.

ADO den Haag heeft voor haar SCC-kaarthouders een speciale actie (*). Zo kan iedere seizoenkaartkoper daar een gratis lidmaatschap van de officiële supportersvereniging tegemoet zien (à 20 euro) en biedt hoofdsponsor Fit For Free een maand gratis fitness aan in haar vestiging in Den Haag. Bij AZ daarentegen kan iedere seizoenkaartkoper rekenen op 5 euro korting als betaald wordt via de automatische incasso (**).  Feyenoord heeft een soortgelijke actie als bij onze mooie club geldt.  Daar krijgt ieder lid van ‘Het Legioen’ namelijk 15 euro korting op zijn SCC (***).  Wij hebben te maken wel een wel heel speciaal aanbod. Als lid van de supportersvereniging NEC krijg je namelijk 20 euro korting op je seizoenkaart op de Goffert Tribune (****). En dan te bedenken dat dat lidmaatschap slechts 19 euro is en je er korting mee krijgt op kaarten voor uitwedstrijden!

Het onderzoeksteam van de Trouwe Honden heeft op bovenstaande prijsvergelijking een korte analyse uitgevoerd. Uit deze analyse blijkt dat de gemiddelde prijs van een seizoenkaart op het hoogste niveau in Nederland op 191 euro ligt. Wie boven of onder deze grens ligt, wordt in onderstaand figuur duidelijk.

 

Ook aankomend seizoen blijken we het zo slecht nog niet te hebben. We betalen wederom een lager dan gemiddeld bedrag voor onze jaarkaart en behoren zelfs tot de goedkoopste. Trekken we de korting van het standaardbedrag af dan zijn we zelfs dé goedkoopste. Voor de duidelijkheid: van de afwezige clubs in dit onderzoek betaalde je vorig seizoen alleen bij Roda JC (150 euro) en VVV (125 euro) minder voor een jaarkaart. Maar dan werd je ook een jaar lang voor de gek gehouden (Roda JC) of werd er een niveau lager gevoetbald (VVV). Bij FC Groningen kostte een SCC toen 173 euro, terwijl dat bedrag bij De Graafschap respectievelijk 195 euro bedroeg (bij allen geen korting mogelijk).

De mensen bij NEC ticketing hebben het dus goed voor elkaar. Maar er is in deze bange periode geen tijd voor pluimen. Het wordt tijd dat we standaard met een glas bier op de tribune plaats mogen nemen. Het wordt tijd dat we weer in alle rust onze pretsigaret op de tribune kunnen roken. Maar het wordt ook tijd dat we zekerheid hebben dat we de komende honderd jaar (of langer) in het Goffertpark blijven. Voor we het weten zitten we met een dure jaarkaart op een industrieterrein opgescheept met een enorm stadion, dat halfvol is.

Oe-a-Gentenaar & William

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.