Tshibamba schittert in Oss

Op de voetballoze vrijdagavond voor onze eigen club besloten wij een kijkje te gaan nemen bij FC Oss. Want zo heet die club sinds dit seizoen, al willen de echte supporters daarmee geen genoegen nemen. FC Oss, dat eerder deze week eervol met 5-2 tegen een ploeg uit de Eredivisie uit het bekertoernooi ging, had voor deze wedstrijd slechts 6 punten uit 8 wedstrijden en bungelde ergens onderin de Jupiler League. De reden van ons bezoek heeft natuurlijk alles te maken met het samenwerkingsverband dat NEC met Oss heeft. Zo lopen er nogal wat jongens rond die ooit hier hebben gevoetbald of contractueel nog steeds voetballen. Wij keken, oordeelden en vroegen waar nodig wat de Ossenaar van de betreffende jongen vond. 

In de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen MVV begonnen Joël Tshibamba, Karim Fachtali, Joost Ebergen en Erik Wegh in de basis. Laatst genoemde speelt na NEC, AGOVV, Volendam en Cambuur nu zijn eerste seizoen bij FC Oss. Erik Wegh bekleedt naast het speler zijn ook een commerciële functie in Oss, en speelde een prima pot. Karim Fachtali, die na een seizoen verhuurd te zijn nu definitief door FC Oss is overgenomen (hij heeft een eenjarig contract bij de Ossenaren), scoorde vorig seizoen 12 maal in 33 wedstrijden. Tegen MVV speelde hij een zeer behoorlijke pot en gaf een zeer fraaie assist. Joël Tshibamba en Joost Ebergen tenslotte staan nog onder contract bij ons. Joost Ebergen speelde vorig seizoen in de A1 en stroomde dit jaar door naar de beloftes. Begin dit seizoen ondertekende hij in Nijmegen een tweejarige verbintenis en werd vervolgens aan FC Oss verhuurd om ervaring op te doen. Deze jongen speelt wekelijks in Oss en doet het volgens insiders zeer goed. Tegen MVV begon hij rechtsback, maar bezette hij later de positie van verdedigende middenvelder. Deze pas 19-jarige jongen lijkt voor de duivel niet bang, maar kan ook nog eens zeer behoorlijk voetballen. Het lijkt erop dat zijn keuze een jaar te rijpen zeer goed uitpakt. Hetzelfde kunnen we eigenlijk zeggen over Joël Tshibamba. Want hoewel hij misschien liever bij ons was gebleven of hoog in de Eerste Divisie had willen spelen, maakte hij voor FC Oss tegen MVV echt het verschil. Een competitiewedstrijd eerder had hij wat pech met zijn pingel tegen de paal, maar in de beker scoorde hij al en gaf een assist. In de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen MVV scoorde Tshibamba twee zeer fraaie doelpunten en gaf hij een zo mogelijk nog fraaiere assist. Als hij zijn houding wat verandert (naar het schijnt is Tshibamba niet altijd even makkelijk), moeten we waarschijnlijk concluderen dat deze ruwe diamant met een beetje geluk in de toekomst nog wel eens belangrijk voor ons kan zijn.

Bij FC Oss spelen ook de oud-NEC’ers Richard Arends, Dominique Scholten en Melvin Kolf. Melvin Kolf, die verschillende jaren in onze voetbalschool speelde, mocht na een goed half uur invallen op de linksbackpositie. Hij deed dat vrij onopvallend maar we hebben hem nauwelijks op een fout kunnen betrappen. Dominique Scholten en Richard Arends zagen wij helaas niet aan het werk. Hoewel wij hadden verwacht dat Scholten in Oss een basisplaats zou veroveren en hij die in het begin van de competitie ook kreeg, schijnt zijn trainer nu voor de bikkelaars op het middenveld te kiezen. Deze Nijmeegse jongen is echter nog zeer betrokken bij het wel en wee van onze club, ook als trainer bij de NEC amateurs. Wat ons overigens mateloos irriteerden is dat de trainer van FC Oss Dominique vanaf minuut 5 tot het eind van de wedstrijd warm liet lopen. Dat verdient deze jongen niet. Doelman Richard Arends tot slot (afkomstig uit de jeugd van NEC) stond in het begin van de competitie een aantal duels in de basis omdat de eerste doelman geblesseerd was. Dat deed hij prima maar nu de andere keeper weer hersteld is, zit hij op de bank. Ons advies: vervang die oude slome kerel toch. En zo kwamen wij ogen tekort bij ons avondje Oss en sloten wij af met een conversatie met good old Patrick van Diemen, tegenwoordig werkzaam als spelersbegeleider bij de VVCS.


Na de winterstop weer in de Goffert te bewonderen?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.