Onevenredigheid

In navolging van ons onderzoek naar de prijzen voor een seizoenkaart kon eenzelfde analyse voor de clubcard natuurlijk niet achterwege blijven. ‘Zit daar dan verschil in?’, horen wij u denken. Jazeker! Het onderzoeksteam van de Trouwe Honden ging wederom voor u op pad.   

Eigenlijk is het maar krom: een clubcard bij FC Twente kost 16 euro, terwijl dezelfde kaart (enkel met een ander logo) op een steenworp afstand in Almelo ‘slechts’ 6 euro kost. De keuze voor een iets mindere Trouwere Hond lijkt al snel gemaakt. Maar wat houdt die clubcard (ook wel CC) eigenlijk in? Een clubcard is noodzakelijk een kaartje voor een betaald voetbalorganisatie te kunnen kopen. Per club en tegenstander kan een beperkt aantal kaarten met behulp van de CC worden gekocht. Het is dan ook niet mogelijk een lopende CC van twee verschillende clubs te bezitten. De clubcard is ten alle tijden persoonsgebonden, maar wel overdraagbaar. De CC-bezitter blijft namelijk verantwoordelijk voor het gebruik ervan.

Club Prijs CC Geldigheid
ADO den Haag Gratis Onbeperkt
Ajax €6 Vijf seizoenen
AZ Gratis Vijf jaar
De Graafschap Gratis Vijf jaar
FC Groningen €5 Twee jaar
FC Twente €16 Twee jaar
FC Utrecht Gratis Vijf jaar
Feyenoord Gratis Vijf jaar
Heracles Almelo €6 Vier jaar
NAC €6 Twee jaar
NEC Gratis Vijf jaar
PSV €10 Vier jaar
Roda JC €6 Vijf jaar
SC Heerenveen Gratis Vijf jaar
Sparta Gratis Vijf jaar
Vitesse €10 Vijf jaar
VVV €6 Vijf jaar
Willem II Gratis Vijf jaar

Zoals in bovenstaande tabel duidelijk zal zijn, is er totaal geen verband tussen prijzen voor een clubcard en de geldigheid daarvan. Het is natuurlijk ook belangrijk te weten welke wegen moeten worden bewandeld om aan een CC te kunnen komen. Over het algemeen is dat bij de verschillende Nederlandse clubs in de Eredivisie hetzelfde, namelijk door het aanvraagformulier met vertoon van een geldig legitimatiebewijs (of een kopie daarvan) op te sturen of bij de receptie ter plaatse in te leveren. Bij Ado den Haag maken ze het wel heel bont. Daar is het namelijk ook verplicht bij de stadionreceptie een biometrische foto te maken, ‘die enige tijd in beslag neemt’. Het is en blijft tuig!

De bovenstaande prijsvergelijking toont weinig evenredigheid. Zo betaal je in Enschede liefst 16 euro voor een clubcard, die slechts twee jaar geldig is terwijl er bij acht andere clubs een gratis kaart voor vijf jaar kan worden verkregen. Het onderzoeksteam van de Trouwe Honden heeft op bovenstaande prijsvergelijking een korte analyse uitgevoerd. Uit deze analyse blijkt dat de gemiddelde prijs van een clubcard op het hoogste niveau in Nederland op 4 euro ligt. Wie boven of onder deze grens ligt, wordt duidelijk uit onderstaand figuur.

Waar we in ons onderzoek naar de prijzen van een seizoenkaart moesten concluderen dat de afdeling Ticketing op het Stadionplein het prima voor elkaar heeft, kunnen we daar ook nu niet omheen. Door de clubcard gratis en voor lange tijd aan te bieden, oogt onze club supportersvriendelijk en hebben wij dan ook niets aan te merken. Allerminst opmerkelijk zijn natuurlijk de prijzen voor een CC bij FC Twente, PSV en onze buurman aan de andere kant van het water. Oplichters!

Eigenlijk is het ongelofelijk dat een kaart moet worden aangeschaft, waarop vervolgens pas kaartjes voor een specifieke wedstrijd kunnen worden gekocht. Helemaal ongelofelijk is dat sommige clubs daar ook nog geld voor durven vragen. Voetbal, verziek het niet.

Oe-a-Gentenaar & William

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.