NEC laat Ajax ontsnappen

Ajax is zondag met veel pijn en moeite in het spoor van koploper AZ gebleven. De Amsterdammers wonnen in een spectaculair duel bij NEC (2-4). Ajax maakte de laatste twee treffers nadat spits Dario Cvitanich met een tweede gele kaart van het veld was gestuurd.

Miralem Sulejmani was de grote man bij de nummer twee van de eredivisie, die nog steeds drie punten minder heeft dan AZ. De Serviër bracht zijn ploeg na rust twee keer op voorsprong. Sulejmani nam ook de vrije trap die de ongelukkige Dani Fernandez in de 78e minuut in eigen doel werkte (2-3).

Ajax presenteerde zich vooral tijdens de eerste helft allesbehalve als een ploeg die graag aanspraak wil maken op de landstitel. De formatie begon nog wel aardig maar vertrouwde na gemiste mogelijkheden van Dario Cvitanich en Gabri wel heel erg op een geniale ingeving van de handige spitsen.

Ajax hervatte de competitie met een achterste linie die nog maar weinig leek op de defensie die voor de winterstop zo graag de nul wilde houden. De van een schouderblessure herstelde Maarten Stekelenburg keerde na afwezigheid van ruim drie maanden terug in het doel. Robbert Schilder verving de geblesseerde linksback Thomas Vermaelen en Rob Wielaert debuteerde op de positie van de aan zijn rug gekwetste Oleguer.

De van FC Twente overgekomen verdediger kon nog niet helemaal laten zien waarom Marco van Basten hem graag naar Amsterdam heeft gehaald. Hij grossierde vooral in de eerste helft in kleine overtredingen. NEC bleef in de eerste helft vrij eenvoudig overeind. Doelman Gabor Babos had in de 26e minuut nog wel geluk dat Luis Suarez hard op de paal schoot. De thuisclub kreeg voor rust echter ook twee goede kansen op de openingstreffer. Urby Emanuelson voorkwam in de 24e minuut op de doellijn dat Patrick Pothuizen met het hoofd scoorde. Saidi Ntibazonkiza kwam even later vrij voor Stekelenburg niet verder dan een slap schot.

Twee treffers van Miralem Sulejmani waren na rust nog niet voldoende voor een Amsterdamse zege. De Serviër liet doelman Babos in de 48e minuut kansloos vanuit een vrije trap (0-1). Ramon Zomer kopte NEC echter twee minuten laten alweer op gelijke hoogte (1-1). Sulejmani bracht Ajax in de 55e minuut opnieuw op voorsprong (1-2). Twaalf minuten later profiteerde Youssef El Akchaoui van een dekkingsfout in de Amsterdamse defensie.

NEC kreeg uitzicht op de zege toen Cvitanich in de 69e minuut zijn tweede gele kaart kreeg. De Argentijn incasseerde in de tweede minuut zijn eerste prent toen hij de bal met zijn hand in het doel sloeg. Hij werkte halverwege de tweede helft Pothuizen naar de grond. Opnieuw Sulejmani liet Ajax in de 78e minuut toch nog ontsnappen. Hij nam de vrije trap die Dani Fernandez in zijn eigen doel kopte: 2-3. Gabri zorgde pas in de slotminuut voor opluchting in het Amsterdamse kamp.