NEC knokt zich naar laatste acht in bekertoernooi

NEC zit voor het eerst sinds 2000 bij de laatste acht van het bekertoernooi. De Nijmeegse ploeg had woensdagavond in de eigen Goffert de handen vol aan Sparta, maar de minstens gelijkwaardige Rotterdammers kwamen een treffer van Jhonny van Beukering, vlak na rust, niet meer te boven: 2-1.

Doordat NEC doorbekert, danst de ploeg van Mario Been ruim over de helft van het seizoen nog altijd op drie bruiloften. De Nijmegenaren doen immers ook in de competitie nog volop mee voor Europees voetbal en ook in de UEFA Cup is het team nog altijd van de partij.

Debutant Dennis Rommedahl kende woensdagavond een opmerkelijk debuut bij NEC. De Deense roadrunner had dit seizoen bij Ajax pas drie wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld, maar van een tekort aan wedstrijdritme was niets de bespeuren. Hij gaf zijn directe tegenstander Donovan Slijngaard keer op keer het nakijken.

De wervelende acties van de Ajax-huurling leverden in de eerste helft voortdurend hachelijke situaties op voor het Sparta-doel. Twee keer ging hij tevergeefs voor eigen succes, twee keer bracht hij een medespeler in scoringspositie. Jhonny van Beukering zag zijn inzet op de doellijn gestuit door de billen van Ruud Knol. Even later was het echter wel raak. Rommedahl werd weggestuurd door Patrick Pothuizen, hij wachtte even tot Lasse Schöne gearriveerd was en gaf vervolgens een subtiele steekbal op zijn landgenoot. Die schoot via de binnenkant van de paal raak.

Dat doelpunt bracht de thuisclub langszij (1-1), want – zoals wel vaker dit seizoen – kende NEC een matige start. Dat povere begin leidde ditmaal tot een vroege achterstand. Gábor Babos wist Rydell Poepon in eerste instantie nog van scoren af te houden. Maar de Hongaarse doelman reageerde vervolgens niet optimaal op de corner van Joey Godee. Hij sloeg de bal precies voor de voeten van Yuri Rose die simpel voor 0-1 kon zorgen.

Kort na de hervatting sloeg NEC opnieuw toe, Rachid Bouaouzan begon aan een actie, bediende Van Beukering en die wrong zich op kracht langs twee tegenstanders. Tegen zijn bekeken schuiver had doelman Cor Varkevisser geen verweer: 2-1.

Het publiek in de bijna uitverkochte Goffert ging er eens goed voor zitten. Maar de voorsprong had een verlammend effect op de thuisclub. NEC speelde ineens onverklaarbaar slordig, leed bijzonder veel balverlies en Sparta won in het tweede bedrijf haast alle persoonlijke duels. Maar echte kansen kwamen er niet voor de bezoekers. De Nijmeegse defensie, andermaal geleid door de onverwoestbare Patrick Pothuizen, hield vrij eenvoudig stand.

In feite was de enige reële doelkans in het laatste half uur er een voor NEC. Bas Sibum zag dat Varkevisser verkeerd stond opgesteld en probeerde de Rotterdamse keeper met een lobje te verschalken. Bij de tweede paal had Van Beukering de beslissing op de voet, maar Varkevisser was net op tijd ter plekke om een derde tegentreffer te verijdelen.