NEC gefopt door gehaaid Ajax

Amsterdamse formatie grijpt met mannetje minder de volle winst.

Een spektakelstuk. De 12.500 toeschouwers in De Goffert kwamen gistermiddag ogen tekort bij NEC-Ajax. Vooral na rust stond het duel in lichterlaaie. Toen de rookwolken waren opgetrokken, bleek dat de Amsterdammers aan het langste eind hadden getrok­ken: 2-4. Vier tegendoelpunten, dat was NEC dit seizoen nog niet overko­men. „Het klinkt misschien gek, maar ze waren alle vier onnodig”, mopperde Mario Been. De NEC- trainer was overigens dik te­vreden over het optreden van Pa­trick Pothuizen. De 36-jarige routi­nier, voorlopig de vervanger van de aan FC Twente verkochte Peter Wisgerhof, gaf geen krimp tegen de gehaaide Ajax- spitsen. „Potje blijft mij verbazen”, aldus Been.

Ajax-trainer Marco van Basten wreef zich in de handen met de drie punten. Vooral ook omdat zijn ploeg de laatste twintig minu­ten met een man minder had ge­speeld. Dario Cvitanich kreeg bij een 2-2 stand een tweede gele kaart nadat hij Pothuizen ongeluk­kig had geraakt. De Argentijnse aanvaller had zijn eerste bekeuring al na een minuut te pakken nadat hij een hoekschop van Miralem Su­lejmani met de hand in het Nij­meegse doel had geslagen. In on­dertal grepen de bezoekers toch de volle winst.

Mario Been, die na afloop uiten­treuren moest uitleggen dat hij nog altijd niet door Feyenoord is benaderd, zag dat zijn elftal na een klein halfuur meer grip kreeg op de wedstrijd. Pothuizen gaf het startsein. Hij kopte een corner van Youssef- El-Akchaoui hard in, op de doellijn zorgde Ajacied Urby Emanuelson voor opruiming. In de tegenstoot versierde Luis Suá­rez een vrije trap, die hij zelf tegen de paal knalde. Daarna verprutste NEC via Saïdi Ntibazonkiza ( slap schot in vrije positie) en Lasse Schöne ( kopstoot na voorzet Fer­nandez) twee opgelegde kansen.

Was de eerste helft al levendig, het duel kwam onmiddellijk na de her­vatting pas echt tot ontbranding. Een onnodige overtreding van Jhonny van Beukering op de punt van het strafschopgebied vormde de inleiding. Sulejmani schoot de bal door een woud van benen in de lange hoek: 0-1.

NEC antwoordde per kerende post. Ramon Zomer verlengde een vrije trap van Schöne in de lange hoek, doelman Maarten Stekelen­burg, terug na langdurig blessure­leed, was kansloos: 1-1. Een fout van Dani Fernandez be­zorgde Ajax een nieuwe voor­sprong. Zijn mislukte kopbal bracht de Nijmeegse defensie in het nauw. Een slim duwtje van Cvitanich in de rug van Zomer be­zorgde Sulejmani net genoeg ruim­te om zijn tweede van de middag te laten noteren: 1-2.

De veerkrachtige thuisclub kwam halverwege de tweede helft voor de tweede maal op gelijke hoogte. NEC kreeg een vrije trap en Schö­ne zag dat de Ajax- defensie stond te slapen. De Deen bediende El-Akchaoui. De nieuwe aanvoer­der van NEC bedacht zich geen moment en kogelde de bal vanuit een ‘onmogelijke hoek’ langs Steke­lenburg: 2-2. Nadat Cvitanich met een tweede gele kaart was ingerukt, dacht NEC zicht te hebben op een stunt­je. Een ongelukkig moment van Fernandez voorkwam dat. De on­fortuinlijke Spanjaard probeerde een vrije trap weg te koppen, maar de bal scheerde zijn kruin, doelman Babos was andermaal kansloos. Gabri wreef diep in bles­suretijd nog wat extra zout in de Nijmeegse wonden door op aange­ven van ‘agent provocateur’ Suárez de 2-4 eindstand op het scorebord te brengen.