Kromme over de transfer van Been naar Feyenoord

Zondagmiddag zat ik met speciale belangstelling naar Vitesse-NEC te kijken. Die wedstrijd viel me nogal tegen. Maar het ging me vooral om Mario Been.

Ik was benieuwd hoe zijn team reageerde op de publiciteit rond hun trainer. De indruk ontstond niet dat die jongens nu in de war zijn, gelukkig maar. Iedereen weet dat ik Been hoog heb zitten, ik geloof dat ik anderhalf jaar geleden al zei, dat hij rijp was voor Feyenoord. En ik juich het ook nu nog toe dat hij volgend seizoen trainer is in de Kuip. Maar ik begin me eerlijk gezegd nu al zorgen te maken. Mario wordt momenteel in Rotterdam bijna verheerlijkt en ook in de media wordt hij hoog te paard gezet. Ik heb de indruk dat mensen hem in staat achten om FC Volendam dit seizoen nog kampioen te maken.

Die processen verbazen me altijd. De een mag en kan alles, de ander niks. Neem Andries Jonker. Als die zaterdag in Rotterdam gewonnen had, had Willem II vandaag gewoon gelijk met NEC gestaan, hoor. Maar Jonker hoeft zijn voet niet scheef te zetten of hij krijgt er vlammend commentaar op. Terwijl Jonker een correcte kerel is en volgens mij ook een aardige trainer is. Bij Been geldt momenteel het omgekeerde, hij kan zich alles permitteren. Ik hoop dat hij de valkuilen ziet, we moeten zijn talent koesteren.

Ik vind dat gesprek dat hij vrijdag bij mijnheer Gudde thuis had over een contract bij Feyenoord zo’n valkuil. Ik weet niet wie het geregisseerd heeft, maar hoe dom kun je zijn om op zo’n voor de hand liggende plek af te spreken? Niemand vindt het toch gek dat daar fotografen klaar staan? Het lekt uit en Mario loopt schade op. De achterban van NEC vindt het waarschijnlijk niet leuk dat hij zijn tijd nu al voor een deel aan Feyenoord besteedt.

Vervolgens las ik in deze krant dat Mario zei te verwachten dat hij er wel uit komt met Feyenoord.

Ook zoiets. Hier maakt liefde blind, vrees ik. Juist omdat hij zo veel van zijn club houdt, hoop ik dat hij heel veel garanties eist en krijgt. Hij moet precies weten wie er komen, wie er gaan en wie er blijven. Mario moet ook een exact beeld gegeven worden van de financiële middelen. Hij moet een perfecte start kunnen maken onder de omstandigheden die hij zelf bepaald heeft.

Ik heb op dat front zelf fouten gemaakt. Toen ik naar FC Utrecht kon, wilde ik heel erg graag. Ik dacht, dit wordt een van mijn laatste klussen, het is een mooie club, laten we opschieten en er iets moois van maken. Dat was dus niet slim, merkte ik achteraf. Ik had betere afspraken moeten maken. Ik ben aan het eind van mijn carrière, dus dan kun je wel wat hebben. Wat maakt het nog uit allemaal? Maar Mario Been vind ik zo talenvol, dat ik hem graag behoed voor zoiets. Het Nederlandse voetbal heeft jongens als Been lang en hard nodig. Daarom is het nu het beste dat Been niet zelf gaat geloven dat hij momenteel alles aan kan.

Hij zal zéker bij het huidige Feyenoord voor zichzelf zekerheden moeten inbouwen, hij kan het namelijk niet allemaal alleen.

Bron: Algemeen Dagblad

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan