Interview met Gabor Babos

"Ik heb bij NEC bewezen de druk aan te kunnen"

Een Hongaarse doelman is mede grondlegger van de hartverwarmende successen die NEC in 2008 vierde. Komende week wordt het toetje opgediend als de club het in de UEFA Cup nog een keer mag opnemen tegen Hamburger SV. De hele vereniging rukt uit, waardoor er 4500 Nijmegenaren het uitvak van de HSV-Arena zullen vullen. Gabor Babos(34) geniet met volle teugen. "Iedereen in deze stad mag trots zijn op wat NEC de afgelopen anderhalf jaar heeft gepresteerd." Aan de balie van het Goffert-stadion lopen fans af en aan. De medewerkster van dienst kijkt vreemd op als er eens iemand niét voor kaarten van HSV – NEC komt. De club leeft. "Mooi hè?", lacht Babos.

Als succesfactor van de Nijmegenaren wordt de teamkracht vaak genoemd. De Hongaar mag met zijn ervaring echter gezien worden als een hoeksteen in de selectie. Goal.com neemt aan de hand van negen kernwoorden of -personen de carrière door van Babos.

2008. "Dit is mijn vierde seizoen bij de club, maar dit is veruit het meest succesvolle. Ik heb alle jaren een goede tijd gehad en veel leuke dingen meegemaakt. Dit is het mooiste punt, want we zijn nog op drie fronten actief. Aan het aantal spelers dat doorverkocht is, kan je zien dat NEC goed bezig is. Als de groep bij elkaar blijft kan ik me voorstellen dat NEC volgend jaar bij de eerste drie plekken staat. Iedereen wil bij NEC horen, maar nu zitten wij in 2009. 2008 was mooi, maar dat is afgesloten. Er wachten ons belangrijke dingen."

Carnaval. "Ik woon in Roosendaal en daar is het heel leuk. Het is natuurlijk ook met mate omdat ik vaak moet spelen, maar maandag is de leukste dag. Dat hebben we nu een paar keer meegemaakt. Dit jaar zal het helaas lastig worden omdat wij tegen Hamburg spelen. Ik hou wel van gezelligheid en dan hoort dit erbij. Of ik ook verkleed ga? Tuurlijk, anders kom je de kroeg niet in. De laatste keer was ik een hippie uit de jaren zestig. Ik ben Hongaar natuurlijk, maar omdat ik al vanaf 2000 in Nederland woon voel ik me ook een beetje Nederlander. Zoals het er nu naar uitziet blijf ik hier ook na mijn profcarrière."

Feyenoord. "Daar wil ik het niet meer over hebben. Ik vind het niet belangrijk meer. Dat is zo lang geleden(2004) en ik ben daar zo kort geweest. Het was gewoon een mislukt avontuur. Iedereen mag denken en zeggen wat ze willen, maar alleen ik weet wat er gebeurd is. Dat weten heel veel mensen niet. Mensen praten dat ik Kuipvrees zou hebben. Nou, volgensmij laat ik hier zien tegen de druk te kunnen. Bij NEC is net zoveel druk als bij Feyenoord. Knagen doet het niet meer. Als je terugkijkt kan je zeggen dat ik er tijdens het laatste succesvolle jaar van Feyenoord bij was, want we werden vierde. Waar heb je het dan over?"

Hongarije. "We staan er goed voor in de WK-kwalificatie. Nu staan we tweede. Na twintig jaar stagneren gebeurt er nu eindelijk iets met de komst van Erwin Koeman. We hopen dat door te zetten. Natuurlijk is iedereen voorzichtig, maar we hebben nog steeds kans om het WK te halen. Dat is al heel lang niet gebeurd, want bijna altijd waren we na twee duels al kansloos. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als met NEC. Niemand verwacht het, maar misschien kunnen wij de stap wel zetten. Voor mezelf is het ook heel belangrijk want het is mijn laatste kans om iets moois met de nationale ploeg mee te maken. Ik heb met Erwin afgesproken dat ik na het WK, als we dat halen, stop. Anders is het na de kwalificaties over. Maar dan richt ik me vol op de club en de familie."

Erwin Koeman. "Ik kende hem nog uit mijn tijd bij Feyenoord, maar hij heeft snel gezegd dat hij niets te maken had met mijn vertrek, destijds. Het kwam door de mensen boven en ik geloof hem op zijn woord. Het was dus al snel duidelijk en simpel: hij was niet de oorzaak dat ik weg moest. Hiervoor had ik nooit meer met hem gesproken over Feyenoord, maar hij wilde met een schone lei beginnen en het over het Hongaarse elftal hebben."

Mario Been. "Hij is nog niet zo heel lang bezig met het trainersvak, maar hij heeft nu al bewezen een heel goed team te kunnen maken. Dat heeft hij laten zien bij Excelsior en nu bij NEC. Zijn droom om bij Feyenoord te trainen komt uit en hij heeft een hele mooie, maar ook moeilijke taak om daar uit te voeren wat hij hier al heeft gedaan. Ik wens hem daar veel succes bij."

2012. "Tot dan loopt mijn nieuwe contract. Ik voel me hartstikke fit en zit lekker in mijn vel. Tot ik het plezier heb en niet geblesseerd ben wil ik doorgaan. Ik heb ook aangegeven aan de club dat ik niet weg hoef en mijn carrière hier wil afsluiten. NEC weet ook wat ik kan en wat ik presteer, dus het was heel makkelijk om eruit te komen."

Rituelen. "Die heb ik niet echt. Tuurlijk heeft iedereen wel van die dingetjes. Als de wedstrijd om half drie begint ben ik altijd om kwart over twaalf, half één in de kleedkamer. Dan drink ik een kop koffie en een half uur voordat we de warming-up gaan doen, duik ik het krachthonk in. Wat andere mensen buiten doen, doe ik binnen. Maar een kusje op de paal of de lat. Nee, ik ben Gomes niet."

Henk ten Cate. "Zonder hem had ik hier niet gezeten. Toen hij met MTK Budapest trainer was, heeft hij mij samen met Tamas Petö en Csaba Feher meegenomen naar NAC Breda. Daar dachten ze dat-ie gek was. Iedereen twijfelde aan ons, maar daarna is het allemaal mooi gegaan. Wij hebben fantastisch samengewerkt. Ik volg hem nog, maar spreken doe ik hem niet meer. Dat maakt niets uit hoor, want ik kon heel goed omgaan met hem."

Bron: Goal.com

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.