“Ik heb het getroffen bij dit clubje”

Vandaag in de Gelderlander

‘ Ik heb het getroffen bij dit clubje’
Toine van de Goolberg schaaft in Marbella aan conditie van NEC’ers.

Marbella, maandagmorgen. De voetballers van NEC worden behoorlijk afge­knepen op deze eerste training van 2009. Terwijl even verderop de spelers van Fiorentina lusteloos tegen een balletje trappen, werken de Nijmegenaren zich een uur lang in het zweet. Toine van de Goolberg schotelt ze een fikse looptraining voor. Met behulp van hartslagapparatuur wordt nauw­keurig geregistreerd hoe de licha­men van de voetballers reageren op de inspanningen. Conditietrai­ner Van de Goolberg en de fysio­therapeuten Han Tijshen en Mi­chel de Gruyter krijgen de resulta­ten desgewenst direct onder ogen en kunnen waar nodig het trai­ningsprogramma aanpassen.

Voormalig hardloper Van de Gool­berg wordt bij NEC gezien als de man die de spelersgroep het afgelo­pen half jaar in fysiek opzicht op een hoger peil heeft gebracht. „ Het valt op hoe weinig blessures er zijn. En trainingsletsel doet zich al helemaal zelden voor. Die uit­zonderlijke fitheid heeft enerzijds te maken met de scherpe medi­sche begeleiding. Anderzijds is er sprake van een goede arbeid/rust­verhouding.”

Zelf relativeert de 58-jarige Braban­der zijn bijdrage aan het fysieke heil van de NEC- spelers. „ Met de invoering van het beleidsplan ‘ Voetbal een vak’ van Carlos Aal­bers was al voor mijn komst een aanzet gegeven in de richting van verdere professionalisering. Ik ben op een rijdende trein gesprongen die allang de goede kant op reed. Wat me wel goed doet, is het feit dat de opgaande lijn is doorgezet. Bij NEC zijn ze daar kennelijk ook tevreden over. De club heeft aange­geven dat ze volgend seizoen graag met mij verder wil. Het ziet er zelfs naar uit dat ik iets meer uren bij NEC ga werken.”

Die taakuitbreiding staat eigenlijk haaks op het streven van Toine van de Goolberg om wat meer tijd voor zichzelf en zijn gezin vrij te houden. De geboren Eindhove­naar is altijd een druk baasje ge­weest. Nadat hij al op zijn 25e – na vijf nationale titels op de 400 me­ter – stopte met hardlopen, werd hij bondscoach bij de atletiekunie. Sindsdien werkte hij bij verschil­lende sportbonden en talloze clubs in vele takken van sport, van volleybal tot voetbal, van skiën tot gehandicaptensport. Verder is hij werkzaam geweest in het onder­wijs. Nog altijd geeft hij cursussen over conditie- en hersteltraining, waarover hij een boek heeft ge­schreven en waarvoor hij een ei­gen methode heeft ontwikkeld, de Rehaboom. „Het is een methode die gebaseerd is op kracht, snel­heid en uithoudingsvermogen. Het is de bedoeling dat de gebles­seerde sporter via een logische op­bouw, een stappenplan, zo snel mogelijk weer op het gewenste ni­veau wordt gebracht.”

Het was Mario Been die Van de Goolberg in april 2008 polste voor de job van conditietrainer bij NEC. De twee kenden elkaar uit hun gezamenlijke periode bij Feye­noord en sindsdien was het con­tact altijd in stand gebleven. Maar niet alleen Been, ook Cees van der Linden, tot dit seizoen fysio bij NEC, brak een lans voor de komst van zijn oude leermeester.

„Na mijn vertrek bij Feyenoord heb ik het voetbal een beetje losge­laten. Dacht dat ik er nooit meer in zou terugkeren. Toen Mario bel­de, gaf ik aan dat ik niet meer full­time bij een club wilde werken. ‘Geeft niks’, zei Mario, ‘ we hebben ook geen fulltime baan’. Nadat we een halfuur gesproken hadden, was de zaak beklonken.” Van de Goolberg roemt de samen­werking met Aalbers en Been. „Carlos is de motor achter het pro­ces van professionalisering. Als technisch directeur stuurt hij dat proces heel gedreven aan, maar de precieze invulling laat hij over aan de mensen die deskundig zijn op hun terrein. Ook van Mario krijg ik alle ruimte die ik nodig heb. Dat waardeer ik enorm, want ik weet maar al te goed hoe moeilijk het voor een eindverantwoordelijke is om zaken uit handen te geven.”

„ De samenwerking met de medi­sche staf verloopt eveneens per­fect. Han en Michel zijn mijn ogen en oren. Zij weten precies hoe ie­dere speler er fysiek voor staat en op grond van hun informatie weet ik hoe ver ik kan gaan bij het belas­ten van de spelers. Ik vind het heerlijk dat ik weer in de modder sta, ik geniet van het werken met jonge mensen. En dat we deze week in een aangename omgeving zitten, geeft nog wat extra schwung aan het geheel. Ja, ik heb het echt getroffen bij dit clubje.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan