Het probleem bij NEC ligt in de achterhoede

Halfweg het seizoen kijkt NEC zestien clubs in de rug. Dat lijkt alarmerender dan het is. Het gaatje met plek tien is vijf puntjes. Maar de verdediging baart zorgen.

Uitgerekend de derby te­gen Vitesse is zondag voor NEC de laatste mo­gelijkheid om nog iets van 2009 te maken. Was het kalen­derjaar 2008 nog een reden om er een boek over te schrijven (‘Alles kwam goed’), dit jaar willen ze in De Goffert het liefst zo snel moge­lijk vergeten. Slechts vier keer boekten de Nijmegenaren een competitiezege: in de laatste helft van vorig seizoen thuis tegen Feye­noord (1-0) en uit bij FC Utrecht (0-2) en dit seizoen thuis tegen Heerenveen (4-1) en bij AZ (0-1).

Een en ander leidde er toe dat NEC een half jaar geleden niet ver­der kwam dan een kleurloze elfde plaats, terwijl op dit moment zelfs de stormbal is gehesen. De Nij­meegse eredivisionist staat zeven­tiende en heeft een zege voor ei­gen publiek tegen Vitesse bikkel­hard nodig om in elk geval met een goed gevoel de winterstop in te gaan.

De geschiedenis moet de ploeg van Wiljan Vloet hoop geven, want NEC won tien van de laatste elf thuiswedstrijden tegen Vitesse. Eén keer werd het een gelijkspel. Vloet heeft echter een probleem: de achterhoede. Die stond in 2008 als een huis, maar van het solide kwartet Dani Fernandez, Peter Wisgerhof, Jonas Olsson en Yous­sef El-Akchaoui is alleen de laatste overgebleven. En de 28-jarige Ma­rokkaan, door Mario Been nog niet zo lang geleden bestempeld als de beste linksback van Neder­land, is geen schim meer van de so­lide verdediger waar elke aanval zonder probleem kon beginnen.

Het gemis van Peter Wisgerhof doet zich nog het meest voelen. De oer-NEC’er (270 wedstrijden) vertrok in januari van dit jaar naar FC Twente, maar zijn gedroomde opvolger, Mark Otten, zit nog steeds in de lappenmand. NEC probeerde het met AZ-huur­ling Milano Koenders en deze jaar­gang met Rens van Eijden, maar net als Been geeft ook Vloet nu de voorkeur aan de 37-jarige Patrick Pothuizen op de positie van Wis­gerhof.

En hoewel iedereen z’n pet­je afneemt voor de routinier, oogt de verdediging broos. Dodelijk, juist op het moment dat Vloet de rest van elftal aardig aan het swin­gen heeft gekregen. Want wie drie keer scoort in Breda moet winnen van NAC, wie twee keer scoort in Groningen moet de drie punten mee naar huis nemen. En wie de koploper van de eredivisie drie keer pijn weet te doen, mag eigen­lijk niet meer met 4-3 verliezen. De zeventiende plaats doet daar­om pijn. NEC heeft maar één op­dracht zondag: winnen van Vites­se. En dan in de winterstop een goede centrale verdediger kopen. Rob Wielaert van Ajax, bijvoor­beeld.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.