Forza forzanec.nl!

Ja je leest het goed en nee je hoeft niet naar Specsavers, want het staat er echt: Forza forzanec.nl! Maar dit is toch de site van De Trouwe Honden? De grote concurrent van Forzanec? Nou, zelf denken wij daar iets genuanceerder over. Wij denken namelijk dat beide sites prima naast elkaar kunnen bestaan. Ieder met een eigen stijl en met een eigen publiek, hoewel wij ook beseffen dat er ook veel supporters zullen zijn die beide sites goed in de gaten houden om maar niks te hoeven missen. Maar waarom dan deze openlijke steunbetuiging aan de collega’s van forzanec.nl?

Wie vandaag de Gelderlander heeft gelezen kon een column lezen van Jaap van Essen, zelf ook NEC supporter en iemand die in z’n column regelmatig de juiste snaar weet te raken. Zo ook vandaag. In zijn stuk met de titel “Blote Belgische billen” gaf van Essen aan dat hij het belachelijk vond dat ForzaNEC een passage moest verwijderen uit het interview met Bjorn Vleminckx. Onze Belg vond het nodig om te gaan moonen tegen de Vitesse aanhang na de derby. Nou gaan wij niet zo ver als van Essen dat wij vinden dat de Belg een boete moet krijgen (een beloning voor deze actie in de vorm van een krat Jupiler vinden wij beter op z’n plaats), maar van Essen heeft natuurlijk volledig gelijk als hij zegt dat het volstrekt belachelijk is dat de club forzanec.nl gaat dwingen om dergelijke passages te verwijderen. Hij steunt de site in haar besluit om het toch te plaatsen en wij sluiten ons daarbij aan.

Ook de Trouwe Honden kunnen niet om de afdeling pers en voorlichting heen voor een interview met een speler en ook wij werden vriendelijk verzocht om passages te verwijderen. Ook wij vonden en vinden dat te ver gaan. Vaak gaat het hier om grappige anekdotes die gewoon leuk zijn om te lezen voor supporters, maar die verder nauwelijks echte nieuwswaarde hebben. Toch wil NEC ze er dan uit halen omdat ze bang zijn dat landelijke media dit oppikken en er groot nieuws van maken. Onzin natuurlijk, want een anekdote blijft een anekdote. Soms wordt zelfs de geïnterviewde speler zelf ingeschakeld om ervoor te zorgen dat het niet geplaatst moet worden. Die speler moet dat wel doen omdat anders de consequenties weer voor hem zullen zijn.

NEC wil op deze manier geforceerd een bepaald beeld neerzetten en lijkt op een Pravda-achtige wijze het nieuws in de media te willen controleren. De Voetbal International heeft er ook mee te maken, zo gaf Johan Derksen onlangs aan, maar die zijn zo machtig dat ze dat wel kunnen omzeilen. De regionale pers en met name de supporterssites worden echter wel door NEC in een hoek gedreven op deze manier. Natuurlijk snappen wij ook wel dat bepaalde echte inhoudelijke onjuistheden de club kunnen schaden. Als NEC daar commentaar op geeft is dat te begrijpen en dan passen we het aan. Wij zijn kritisch, maar willen de club niet schaden met allerlei aannames die niet juist zijn. Maar als het gaat om feiten die kloppen of het gaat om een waargebeurde anekdote dan vinden wij dergelijke censuur (iets anders kunnen we er niet van maken!) niet op z’n plaats.

Een consequentie kan zijn dat NEC nu tegen de supporterssites gaat zeggen dat ze geen interviews meer mogen afnemen met medewerkers van NEC als ze bepaalde passages toch gaan plaatsen. Niet echt het beeld dat je bij een volksclub zou verwachten.

Wil je de column van Jaap lezen klik dan hier

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.