“Bij NEC ligt alles onder een loep”

Curaçaose trainers Rudsel Monte en Edsel Koster wa­ren vier weken in de leer bij NEC. Zij zagen veel verschil­len tussen de jeugd hier en op het caraïbische eiland.

Ze bekeken de wedstrijd van NEC/FC Oss A1 za­terdag op De Eendracht vanuit het clubhuis van de amateurs. Veilig achter het dub­bele glas. „Op 13 november kwa­men we hier aan. Toen was het al koud”, zegt Rudsel Monte (52). „En daarna is het alleen maar kou­der geworden”, rilt Edsel Koster (54).

De voetbalcoaches komen uit Cu­raçao en hebben stage gelopen bij NEC. Hun bezoek vloeit voort uit het sponsorcontract van de Nij­meegse eredivisionist met de stich­ting van Greg Elias die zich op het Caraïbisch eiland inzet voor kansarme jongeren. „De eerste week hebben we vooral gekeken naar de trainingen”, zegt Rudsel Monte. „De tweede week mochten we het veld op. Beetje mee coachen. ‘s Avonds werkten we dan alles uit. We hadden een huisje op het vakantiepark De Groene Heuvels. Ik moet zeggen dat we snel geaccepteerd zijn. Voor­al door de andere trainers van NEC. Het was een leerzame perio­de.” Rudsel – in het dagelijks leven werkzaam bij UTS Telecommuni­catie op Curaçao – is de man met de meeste ervaring van de twee.

In bezit van het diploma trainer/coach 3 en bij de Centraal Amerikaanse Spelen in april vol­gend jaar de verantwoordelijke man bij de selectie onder 20 jaar van de Nederlandse Antillen. Edsel Koster is twee jaar ouder en op het eiland inspecteur bij de po­litie. Hij begon als hulptrainer van een jeugdelftal en heeft tegenwoor­dig de vrouwenselectie van Cura­çao onder zijn hoede. Dat hij uitge­rekend de vrouwen onder zijn hoe­de kreeg is niet verwonderlijk.

„Het geeft vertrouwen als de bond een politieman bij een damesselec­tie zet”, zegt Koster. „En de chauf­feur van de spelersbus is altijd een vrouw. Dan weet je zeker dat er niks kan gebeuren als aan het eind van de rit de laatste meisjes afge­zet moeten worden. Het vrouwen­voetbal groeit. We hebben nu acht clubs. Als er vervelende dingen zouden gebeuren, gaat alles zo weer kapot. Ouders op Curaçao zijn zuinig op hun dochters.”

Al na een paar dagen hadden ze door dat de jeugd bij de voetbal­school van NEC enorm verschilt van de jeugd op hun eiland. Mon­te: „Tijdens de training ligt elke oe­fening onder een vergrootglas. De­tails zijn enorm belangrijk bij NEC. Hoe sta je bij het aannemen van de bal. Opendraaien. Inspelen. Elke bal is strak geschoten. Je be­weegt altijd op je voorvoeten. En elkaar coachen, hè. Hier praten ze constant. Op Curaçao voetballen we met de mond dicht.”

Anderhalf jaar is NEC nu gelinkt aan Curaçao. De club is populair geworden op het eiland. „De sa­menvattingen van de eredivisie zijn wekelijks op televisie te zien”, zegt Koster. „Er liggen nog geen shirts van NEC in de winkels, maar de mensen weten wel wie Gábor Babos is. Al zijn er ook ge­noeg Ajax-fans. Vanwege Vurnon Anita, hè. Dat is een jongen van het eiland.” Andersom hopen Koster en Rud­sel het eiland meer bekendheid te geven onder de Nederlanders.

Rudsel glimlacht. „Sommige men­sen hier denken echt dat je met de bus van Curaçao naar Aruba kunt. Die hebben geen idee dat het alle­maal eilanden zijn.” Vier jongens van Curaçao vinden dit seizoen onderdak bij NEC. Sha­non Carmelia is de bekendste. In­ternational van de Antillen én voor het tweede seizoen opgeno­men in de selectie van Jong NEC. De andere drie jongens zitten bij de A1 en B1 van de voetbalschool.

„Allemaal dromen ze van een car­rière bij NEC,” weet Rudsel. „Maar daar zullen ze keihard voor moe­ten werken. NEC vist in een enorm grote vijver naar talenten. Dan moet je wel heel goed zijn, wil je hier kunnen slagen. Je merkt aan veel dingen dat hun ba­sis anders is. Op Curaçao zijn de accommodaties nog lang niet zo goed als hier. Er wordt voorname­lijk gevoetbald op zandvelden. Dan wordt een strakke bal geven al snel een moeilijk verhaal.”

Desalniettemin hebben ze een goed gevoel overgehouden aan hun stage. „Alles wat we opgesto­ken hebben, brengen we nu eerst over op de trainers”, zegt Monte. „Het eiland is verdeeld in vier re­gio’s. Elke regio heeft een eigen trainer. Daarna gaan we met de jeugd aan de slag.” Gisteren ver­trokken beide Antillianen weer naar huis om thuis met hun fami­lies het kerstfeest te vieren. „Op Curaçao is het 29 graden”, zeiden ze met een gelukzalige glimlach.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.