“We kunnen donderdag ge­schiedenis schrijven”

Vandaag in De Gelderlander een vooruitblik door Mario Been op het duel van donderdag.

Been laat Bouaouzan en John thuis
NEC vanochtend met twintig spelers op weg naar Boekarest.

Mario Been had even geen behoefte aan pottenkijkers, en dus werkte NEC zijn laatste trai­ning op vaderlandse bodem gister­ochtend af achter gesloten deuren. „We hebben op de training in het stadion iets uitgeprobeerd. We we­ten niet exact hoe Dinamo gaat spelen, zij hebben de laatste tijd een paar dingetjes veranderd. Daar­om hebben we vandaag op twee manieren geoefend. Maar wel tel­kens met dezelfde elf spelers. De opstelling is bekend bij de spelers, maar ik wacht nog even tot ik die naar buiten breng.”

NEC is vanochtend met twintig spelers naar Boekarest vertrokken, van wie er morgenavond twee op de tribune moeten plaatsnemen. De selectie voor het UEFA Cup­duel kent twee opvallende afwezi­gen: de twee meest recente aan­winsten, Collins John en Rachid Bouaouzan.
Been speelde maandagavond nog serieus met de gedachte om John mee te nemen, maar heeft daar na enig nadenken toch van afgezien. „Hij is in mijn ogen nog niet fit ge­noeg voor ons niveau. Daarom vond ik dat ik het tegenover de jongens die wél fit zijn niet kon verantwoorden.”
Bouaouzan blijft achter omdat de NEC- trainer ronduit ontevreden is over de instelling van de huurling van Wigan Athletic, die gisteren zelfs van de training werd ge­stuurd. „ Gebrek aan inzet”, brom­de Been zonder er verder veel woorden aan vuil te maken.

Ramon Zomer maakt wel deel uit van het gezelschap dat vanochtend in Weeze op het vliegtuig stapt. De verdediger liep vorige week te­gen Heerenveen een ribkwetsuur op na een botsing met doelman Vandenbussche, maar herstelt daar voorspoedig van. Been: „Hij heeft volledig meegetraind en vertelde net dat het steeds beter aanvoelt. Er is dus een goede kans dat hij op tijd klaar is. Bovendien hebben we nog 48 uur te gaan voor de wed­strijd tegen Dinamo.”

De NEC-trainer heeft zich de afge­lopen dagen enigszins geërgerd aan de uitlatingen van Dinamo­coach Mircea Rednic, die heeft in de Roemeense media laten weten dat zijn ploeg NEC in de heenwed­strijd heeft onderschat. „Ik vind dat hij ons daarmee tekort doet. Wij hebben thuis een fantastische wedstrijd neergezet. Wij nemen hen in elk geval wel serieus, wij be­naderen Dinamo als een echte Eu­ropese topclub.” Het wordt morgenavond dan ook een loodzware klus voor NEC, weet de coach. „Dinamo is een uit­stekende ploeg met heel veel fysie­ke kracht. Bovendien worden ze in hun eigen stadion gesteund door een fanatieke aanhang. Daar heb ik in de bespreking ook de meeste nadruk op gelegd. We zullen een manier moeten vinden om ons af te sluiten van het publiek. Als we net zo voetballen als in de thuis­wedstrijd hebben we een hele goe­de kans. We kunnen donderdag ge­schiedenis schrijven. Ik wil daar- om zien dat iedereen er helemaal voor gaat.”

NEC heeft het grote voordeel dat het morgenavond met een voor­sprong op zak aan de return be­gint. „ Dat houdt in dat zij zullen moeten komen”, aldus Been. „Dat betekent niet dat wij ons gaan in­graven. Als je daar alleen maar bal­len weg gaat schieten, roep je het onheil over jezelf af. We zullen moeten proberen zelf een doel­punt te maken. Vandaar dat ik tac­tisch alles bij het oude laat. We spelen ook tegen Dinamo gewoon.

NEC toch op woensdag tegen Rijnsburgse Boys
NEC kan zichzelf mor­gen in dubbel opzicht een dienst bewijzen in Boekarest. De KNVB heeft het bekerduel met Rijnsburg­se Boys vastgesteld voor woensdag 12 november. De Nijmegenaren hadden de voorkeur voor dinsdag 11 november, omdat op zaterdag 15 november Roda JC wacht. Mocht NEC morgen de poulefase van de UEFA Cup bereiken, dan gaat het bekerduel alsnog naar de dinsdag.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.