Vrij vervoer NEC in gevaar

Vandaag in de Gelderlander

Vrij vervoer NEC in gevaar
NEC-directeur ‘baalt enorm’ van gedrag supporters in R’dam.

De vechtpartij tussen een groep NEC- supporters en de politie op station Rotterdam Cen­traal kan gevolgen hebben voor het aantal vrij vervoer-wedstrijden van de club. Dat zegt directeur Jac­co Swart van voetbalclub NEC.

Na de wedstrijd Sparta-NEC, die zondagmiddag werd gespeeld, kre­gen NEC-supporters het aan de stok met de Rotterdamse politie. Het duel was een vrij vervoer-wed­strijd, een wedstrijd die suppor­ters kunnen bezoeken zonder door de club geregeld en begeleid vervoer per bus. NEC speelt dit jaar vijf van zulke wedstrijden, on­der meer tegen Feyenoord, Heeren­veen en Sparta. Swart: „In princi­pe bepalen de lokale autoriteiten in de stad waar de wedstrijd ge­speeld wordt of er vrij vervoer is. Het kan best dat er clubs zijn die voor ons eerst wel vrij vervoer wil­den toestaan, maar die nu zeggen: kom toch maar met een verplichte buscombi. Maar wij kunnen dat ook zelf bepalen, met de partners uit het Veiligheids Overleg NEC (politie, justitie en de gemeente Nijmegen, MP). De kans is groot dat we bij de volgende uitwed­strijd tegen Sparta zeggen: we gaan weer met een buscombi.”

Bij de vechtpartij werden vijf NEC- supporters aangehouden we­gens openlijke geweldpleging en één Rotterdammer die een politie­afzetting passeerde. De NEC-fans, Nijmegenaren van tussen de 24 en 32 jaar, zaten gisteravond nog vast in Rotterdam. Inhoudelijk kan Swart nog niet veel zeggen over de relletjes. „Er was niemand van de club bij, dus wij krijgen alleen informatie van de politie en de supporters. Maar het lijkt me duidelijk dat het niet alleen te wijten zal zijn geweest aan het optreden van de politie. In de trein op de heenweg is ook al aan de noodrem getrokken. Ik baal ontzettend van dat soort stoerdoe­nerij. Het is machogedrag waar­mee je anderen in gevaar brengt. Bovendien nemen ze bewust een risico, want als ze gesnapt worden zijn ze voorlopig niet meer wel­kom.”

„ Als het politieonderzoek leidt tot een veroordeling, krijgen de betref­fende supporters een landelijk sta­dionverbod. Dat is bij alle clubs zo.” Voorzitter Rob Schevers van de Supportersvereniging NEC, die zelf niet aanwezig was, vermoedt dat de politie te veel geweld ge­bruikt heeft. „ Mensen die met hun handen op hun hoofd liepen hebben nog klappen gekregen. Een supporter die is opgepakt, is door een politiehond gebeten. Hij is een modelsupporter, iemand die nooit bij rellen betrokken is. Het lijkt er op dat er willekeurig mensen zijn opgepakt.” De suppor­tersvereniging heeft rechtshulp ge­regeld voor de gearresteerden

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan