Vi’s analyse: NEC – De Graafschap

De VI van vandaag zet de wedstrijd NEC – De Graafschap nog even op een rijtje.

Het verschil op de ranglijst betrof voorafgaand aan het duel slechts vier punten, maar het contrast tussen de huidige vorm van NEC en die van De Graafschap was veelzeggend. Waar de Doetinchemmers aan een vrije val bezig zijn en steeds verder wegzakken, behaalden de Nijmegenaren in de laatste zes wedstrijden liefst vijf overwinningen, waarbij ook gerenommeerde tegenstanders als SC Heerenveen en Feyenoord aan de kant werden gezet. Afgelopen zaterdag kwam in een uitverkocht De Goffert duidelijk aan het licht dat het verschil in kwaliteit tussen de Gelderse clubs veel groter is dan het verschil in punten doet vermoeden.

De Graafschap-spits Donny de Groot symboliseerde de kracht van NEC misschien wel het beste. De aanvaller kwam in de zeventigste minuut in het veld en ging bij zijn eerste actie direct fors door op Krisztian Vadócz. Het was de eerste keer dat NEC’s Hongaarse spelbepaler werd gehinderd in zijn optreden, maar de wedstrijd was op dat moment al gespeeld. De Nijmegenaren waren in alle opzichten beter en dat was een belangrijk gevolg van de gedurfde strijdwijze van trainer Mario Been. Door met drie verdedigers te spelen – Peter Wisgerhof en Jonas Olsson als mandekkers op de statische spitsen Niklas Tarvajarvi en Girts Karlsons, en Vadócz als vrije man – hield het sterke viermans middenveld van de thuisploeg De Graafschap continu onder druk. Lorenzo Davids kreeg als enige opdracht mee Lasse Schone negentig minuten lang te volgen, en daarmee was de angel uit het spel van de bezoekers.

NEC had de hele wedstrijd het initiatief en daarbij was een absolute hoofdrol weggelegd voor Krisztian Vadócz en Brett Holman. Zij vormen het hart van de ploeg. De Australier is de laatste tijd opgeleefd en laat zien het beste tot zijn recht te komen als nummer 10 in een systeem met drie spitsen. Door de dreiging van de buitenspelers Kevin Bobson en Jeremain Lens wordt het veld voorin breed gehouden, waardoor Holman continu extra ruimte voor zichzelf kan creëren rondom spits Jhonny van Beukering. De Australiër is met zijn inzicht en loopvermogen voortdurend aanspeelbaar, en beschikt bovenal over het vernuft op de juiste momenten diep te gaan. Bovendien had hij met de inschuivende Vadócz altijd een afspeelmogelijkheid. NEC legde de 22-jarige Hongaar vorige week tot medio 2010 vast en lijkt daarmee de architect van de ploeg voor de lange termijn in huis te hebben. De achtvoudig international heeft de gave over de bal heen te kijken en vormt ook onder druk een rustgevende factor. Hij beschikt over een sterke inspeelpass en prefereert daarbij diepte boven risicoloze breedtepasjes. In een elftal met lopende mensen hebben Vadócz en Holman in balbezit de kwaliteit de ploeg naar hun hand te zetten Dat de schade voor De Graafschap uiteindelijk beperkt bleef tot 3-1, lag aan de onzorgvuldigheid in de afwerking van de thuisploeg. De Doetinchemmers wacht een onverbiddelijke strijd tegen degradatie, terwijl NEC definitief afstand neemt van de onderste plaatsen.

Opvallend
De Graafschap leed afgelopen zaterdag voor de vijfde keer op rij een nederlaag. De ploeg van trainer Jan de Jonge was in de eerste competitiehelft nog een van de verrassingen, maar is sinds de winterstop en het vertrek van topscorer Berry Powel naar FC Groningen aan een dramatische serie bezig en staat nog slechts drie punten voor op hekkensluiter Excelsior. De Doetinchemmers behaalden uit de laatste twaalf wedstrijden slechts vier punten en hebben bovendien na Excelsior het minste aantal doelpunten van de Eredivisie geproduceerd.

Het oordeel van de trainers
Mario Been (NEC): ‘We hebben De Graafschap de laatste weken veel bekeken en kenden hun sterke en zwakke punten. We hebben met drie verdedigers gespeeld. om zodoende continu druk te kunnen houden. Dat hebben we goed uitgevoerd, alleen hadden we met meer scherpte eerder de openingstreffer kunnen maken. In de tweede helft hebben we uitstekend positiespel laten zien met als gevolg dat we langdurig balbezit hadden. Als we in de slotfase minder nonchalant waren geweest, was de score nog hoger uitgevallen. Maar ik ben heel tevreden over deze wedstrijd en de geweldige fase waarin we verkeren.’

Jan de Jonge (De Graafschap): ‘NEC was vanaf de eerste minuut de betere ploeg. Bij ons klopten de onderlinge afstanden niet, waardoor we niet in de wedstrijd kwamen. Daarbij speelde de wedstrijd van vorige week tegen Willem II nog mee, waarin we heel goed voetbalden maar wel verloren. Dat mag eigenlijk nooit gebeuren, maar ik merkte het aan de spelers. Er moet de komende wedstrijden wat veranderen, want op deze manier gaat het niet goed. Hier wordt intern zeker nog

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan