Vandaag in de Gelderlander Heerenveen-NEC

Positieve spelopvatting loont voor NEC
Ploeg Mario Been pakt volle buit bij topper Heerenveen.

In de knotsgekke competitie die de eredivisie heet, boekte NEC gistermiddag de twee­de overwinning buiten de poorten van het eigen Goffertstadion. Na een zinderend duel tegen Heeren­veen pakte de ploeg van Mario Been de volle buit dankzij een fa­buleuze vrije trap van Youssef El-Akchaoui, die ver in blessure­tijd de bal onhoudbaar voor doel­man Rob van Dijk in de winkel­haak joeg: 2-3.

De zege kwam op het juiste mo­ment. Na de zeperd van vorige week tegen Excelsior dreigde op­nieuw een onvoorspelbare strijd te­gen degradatie, maar inmiddels staan de Nijmegenaren twaalfde en is het gaatje naar de rode streep gegroeid tot vier punten. De zege werd weliswaar voor de poorten van de hel weggesleept, maar was tegelijkertijd een beloning voor de spelopvatting van de Nijmegena­ren die negentig minuten lang naar voetballende oplossingen had­den gezocht. „Dat was zeker een verdienste van NEC”, prees Hee­renveen- trainer Gertjan Verbeek de tegenstander, die al na een mi­nuut op achterstand was geko­men.

Hoewel Been voor het begin van het duel er bij zijn verdedigers nog op gehamerd had geen onnodige overtredingen te maken, torpedeer­de de teruggekeerde Jonas Olsson – hij speelde gistermiddag zijn be­roerdste wedstrijd van het seizoen – al na zestig seconden het loop­wonder Miralem Sulejmani. Uit de toegekende vrije trap teisterde Danijel Pranjic eerst het houtwerk boven Gábor Babos waarna uitge­rekend Roy Beerens Heerenveen in de rebound op voorsprong zet­te: 1-0. De oud-speler van NEC speelde ge­dreven en leek een mooie middag tegemoet te gaan, tot Brian Van­denbussche na 23 minuten ver bui­ten zijn eigen strafschopgebied een lobje van Jeremain Lens met de hand onderschepte waarna er voor Dick Jol niets anders op zat de Belg weg te sturen. Verbeek haalde noodgedwongen Beerens naar de kant en bracht zijn tweede doelman Van Dijk in. Met een man meer liet NEC weer eens zien dat het veel te goed kan voetballen om in de kelder van de eredivisie te moeten ronddwalen. Bij vlagen werden de Friezen van het kastje naar de muur gestuurd, maar weigerden men voorin aan­vankelijk de trekker over te halen. En dat was hard nodig, want vijf minuten na de rode kaart stond het 2-0 door een goal van Geert Arend Roorda en kopte Michael Bradley zo vrij als een vogeltje op de lat. „ Op die momenten verde­digden wij matig”, zei Been met gevoel voor understatement.

Om nog dwingender te kunnen spelen liet de coach van NEC voor rust de aanvallend ingestelde rechtsback Dani Fernandez debute­ren. De Spanjaard viel uitstekend in. „Een hele belangrijke wissel’, wist Been die zijn beste aanvaller, Jeramain Lens, na een uur de 2-1 zag scoren. Een kwartier voor tijd balde Been zijn vuisten bij de ge­lijkmaker van Brett Holman om in blessuretijd helemaal uit zijn dak te gaan bij de winnende pegel van zijn verdediger El-Akchaoui. „ Deze wedstrijd kon alle kanten op. Heerenveen had zomaar op 3-0 kunnen komen, maar wij heb­ben ook hele grote kansen laten lig­gen. Misschien was een gelijkspel terecht geweest, maar nu hadden wij een keer het geluk aan onze kant. En dat voelt ongelooflijk lek­ker.”

Tweeling met gemengde gevoelens
Jeroen en Henrico Drost in Abe Lenstra-stadion tegenover elkaar.

Willy en René van de Kerkhof, Frank en Ronald de Boer, Gerard en Dennis de Nooijer; Nederland heeft in de loop der jaren nogal wat talentvol­le voetbaltweelingen voortge­bracht. Het huidige tijdgewricht heeft de gebroeders Drost, twee blonde jon­gens uit Kampen, die niet alleen ui­terlijk sprekend op elkaar lijken. Het meest in het oog springende onderscheid tussen de twee verde­digers is het feit dat Henrico, de oudste, rechtsbenig is, terwijl Jeroen, tien minuten later gebo­ren, een echte linkspoot is.

Gistermiddag in het Abe Lens­tra- stadion waren er nog twee be­langrijke verschillen. Henrico stond negentig minuten op het veld, gehuld in een pompebledden­tenue met het nummer 22. Zijn broer droeg een rood- groen-zwart shirt met het nummer 21; alleen was dat niet te zien omdat het be­dekt werd door een trainingsjack. „Ja, ik had graag een paar minuten meegedaan.” De twee broers stonden gistermid­dag na afloop van Heeren­veen- NEC met tegenstrijdige en gemengde gevoelens in de cata­comben van de Friese voetbaltem­pel. Bij Henrico overheerste de te­leurstelling. „Vooral ook omdat ik bij de 2-2 in de fout ging. Ik had die bal gewoon een ram moeten geven. In plaats daarvan speel ik hem te zacht terug op de keeper en zit Holman ertussen. Balen. Te­meer omdat we daarna ook nog dat ene punt verspelen.”

Jeroen, sinds begin januari op huurbasis uitkomend voor NEC, zat uiteraard een stuk lekkerder in zijn vel. „ Als wisselspeler heb je iets minder emoties dan wanneer je in het veld staat. Maar ik voetbal op dit moment bij NEC en ben dus blij met de drie punten. Die zijn ongelooflijk belangrijk voor de club. Uiteraard voel ik ook mee met Heerenveen, de club waar ik onder contract sta en waar ik ieder­een ken.”

Zoals wel vaker bij eeneiïge twee­lingen hebben de Drost Bros een zeer nauwe band met elkaar. Hen­rico: „ Ik weet bijna altijd wat hij denkt en hoe hij voelt, omgekeerd is dat precies hetzelfde. We zijn ons hele leven lang intensief met elkaar opgetrokken. Altijd bij el­kaar in de klas gezeten, in dezelfde elftallen gevoetbald. Alleen nu even niet…” De week voorafgaand aan de on­derlinge confrontatie hadden de broers veelvuldig contact met el­kaar. Jeroen: „We belden elkaar nog veel vaker dan anders. Om te stangen? Nee, hoor. Dat was mis­schien wel het geval geweest als ik ook had gespeeld. Het ging er meer om dat we elkaar op de hoog­te hielden over blessures en derge­lijke. De trainers willen dat nu een­maal graag.” Terwijl Henrico zich opmaakte voor een avondje wonden likken, wachtte Jeroen een feestelijke bus­reis van 150 kilometer naar Nijme­gen. „En daarna weer terug naar Heerenveen”, grinnikte hij. „ Of we elkaar vanavond nog opzoeken? Ik denk niet dat Henrico daar veel zin in heeft”

Lens abolute topper voorin bij NEC
Na zijn rode kaart in de verloren bekerwedstrijd tegen FC Zwolle was hij nog de gebeten hond bij de eigen supporters die luidkeels lieten weten dat ze Jere­main Lens niet meer pruimden. Maar inmiddels hopen diezelfde fans dat de van AZ gehuurde aan­valler De Goffert nooit meer zal verlaten. Heel af en toe heeft hij nog een dipje – zoals vorige week tegen Excelsior – maar voor de rest is hij wekelijks de gevaarlijkste man in de voorste linie van NEC.

„We wisten dat Lens vaak naar bin­nen snijdt, maar ondanks die we­tenschap hadden we toch veel moeite met hem”, zei Heeren­veen- trainer Gertjan Verbeek giste­ren na de 3- 2 nederlaag van zijn ploeg. „ Als die jongen iets minder vaak buitenspel staat, kan hij zo naar Real Madrid”, overdreef Mario Been lichtjes. Lens zelf genoot van alle schouder­klopjes, maar baalde nog wel van het moment dat Henrico Drost hem gevloerd had, maar Jol zijn protest had beantwoord met dat bekende ‘ wuifhandje’. „ Zuivere strafschop”, wist Lens. „ Ik zag het duidelijk op dat grote stadion­scherm in de rust.” In die pauze was het vertrouwen op een goede afloop gegroeid bij de aanvaller. „ Dit zou onze wed­strijd worden. Ik wist het zeker. Vooral omdat we de rust bewaar­den. Niet kozen voor opportunis­tisch voetbal, maar verzorgd ble­ven spelen.” De toekomst schoof hij voor zich uit. „ Ik ben nu bezig met NEC. Dat is het enige wat telt.”

Gevoel laat El- Akchaoui niet in de steek 
NEC had gisteren in de slotfase tegen Heerenveen al en­kele aardige kansen op de 3-2 laten liggen toen Bas Sibum – na een ac­tie van Jeremain Lens en een mees­terlijk overstapje van Jhon van Beukering – vrij voor Rob van Dijk opdook. De Drent faalde jammer­lijk en met nog maar twee minu­ten te spelen geloofde eigenlijk nie­mand bij NEC dat die winnende treffer nog zou vallen. „ Ik wel hoor”, sprak een breed­grijnzende Youssef El-Akchaoui na afloop. „ Zelfs toen zij op 2- 0 wa­ren gekomen, had ik het gevoel dat we deze wedstrijd zouden gaan winnen. Wij waren ook superfit. Dat zag je aan Heerenveen waar steeds meer spelers tegen de grond gingen. Niet om tijd te rekken. Echt niet. Ze hadden last van kramp, terwijl wij bleven gaan.”

Toen Michael Dingsdag in blessure­tijd Van Beukering bij het shirtje greep en scheidsrechter Dick Jol NEC een vrije trap recht voor het doel gaf, stapte El-Akchaoui zelfbe­wust naar voren. „Die bal was maar op één manier te raken: met de buitenkant”, do­ceerde de matchwinner. „Ik nam ’m op dezelfde manier als tegen De Graafschap. Toen zat die keeper er nog aan. Nu ging ie rechtstreeks tegen de touwen,” ver­wees El-Akchaoui naar zijn vrije trap – ook in blessuretijd – die NEC op 15 december in Doetin­chem een puntje opleverde. „ Maar deze was mooier. Eigenlijk wel de mooiste uit mijn carrière. Niet de lekkerste. De lekkerste goal was die strafschop in de allerlaat­ste minuut. Twee jaar geleden. Thuis tegen Vitesse.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.