Vadócz, sleutelspeler achter gesloten deuren

Van de site van VoetbalPrimeur

Hij is de stille kracht op de Nijmeegse voetbalas. Spelbepalend, hard werkend en creatief. Krisztián Vadócz groeide in zijn debuutjaar uit tot steunpilaar voor NEC. De Hongaar blikt terug op het bizarre afgelopen jaar en kijkt reikhalzend vooruit.

NEC verloste de Hongaar vorig jaar van een vervelende periode bij het Franse Auxerre. Twee seizoenen lang stond hij er onder contract, maar spelen deed hij er niet. Om toch zijn minuten te kunnen maken liet Vadócz zich verhuren. Hij vertrok naar het Schotse Motherwell.

Vadócz is NEC dankbaar voor de kans die de club hem bood om aan de Franse misère te ontsnappen. "Ik wilde weg en was toe om weer regelmatig te spelen", vertelt Vadócz. "NEC zocht een middenvelder en ik een nieuwe club. We raakten in gesprek en voor ik het wist kwamen we tot een akkoord."

In een compleet nieuwe omgeving paste de twaalfvoudig Hongaarse international zich razendsnel aan. Mede gesterkt door de goede resultaten die NEC na zijn komst boekte, voelde Vadócz zich na een week al thuis in Nederland. "Ik ben heel goed opgevangen door mensen van de club, maar heb zelf ook voldoende ervaring om me te kunnen settelen in een voor mij onbekende omgeving. Het was prettig dat Gábor Babos en Adam Hrepka hier al speelden, maar ook de spelersgroep stond meteen voor me klaar. Vanaf het eerste moment klikte het."

Hij zal het nooit aan de grote klok hangen, maar toen Vadócz zijn contract bij NEC tekende wist hij al dat hij een bepalende speler voor het team kon worden. "Binnenskamers heb ik dat ook aangegeven. Ik wil altijd en overal een belangrijke rol spelen in een team. Ik ben gemotiveerd, geconcentreerd en heb vertrouwen in mijn eigen kunnen. Ik houd mijn hoofd erbij, blijf altijd met beide benen op de grond staan. Dat is mijn kracht."

Dankzij de succesvol verlopen tweede seizoenshelft van de afgelopen voetbaljaargang mag NEC zich dit seizoen mengen in de strijd om de UEFA Cup. "Een prachtig resultaat voor NEC én voor mij natuurlijk. We zijn ambitieus. We willen de groepsfase halen en via de competitie opnieuw Europees voetbal afdwingen."

Ook Vadócz beseft dat NEC voor een zware taak staat om de klassering van het afgelopen seizoen te evenaren. "Er zijn belangrijke spelers vertrokken, we moeten absoluut op zoek naar versterkingen. Als je het realistisch bekijkt denk ik dat een zevende plek binnen onze mogelijkheid ligt. Maar, als we meer winnen dan verliezen kunnen we ook vijfde worden", zegt Vadócz op z’n Cruijffiaans.

Of de Hongaarse international komend seizoen zelf medebepalend wordt voor de resultaten van NEC is nog maar de vraag. Vadócz weet van de interesse van andere clubs, maar wil pas praten over een overstap wanneer er voor NEC een goede deal tegenover staat. "Ik weet dat Feyenoord naar me geïnformeerd heeft. Tot eind augustus kan er veel gebeuren. De afgelopen jaren besliste ik pas op het laatste moment, het zou me niet verbazen als dat nu ook weer gebeurt. Maar alleen wanneer NEC er beter van wordt."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.