Uefa Cup potje van de NOS is op

Eerder deze week werd bekend dat de allesbeslissende wedstrijd tussen NEC en Udinese niet live bij de NOS te zien zal zijn. Gelukkig voor de thuisblijvers zal Omroep Gelderland verslag doen, maar de beslissing wekte wel bevreemding. Waarom wordt de enige wedstrijd die nog ergens om gaat niet uitgezonden maar komen wedstrijden van het al uitgeschakelde Feyenoord en het al geplaatste Ajax tegen weinig aansprekende tegenstanders als Lech Poznan en Slavia Praag wel rechtstreeks op de buis. Een DTH lezer mailde met de NOS in een poging een antwoord te krijgen. De afdeling Publieksvoorlichting zit daar in elk geval niet stil, want hij kreeg snel en keurig antwoord.

“De NOS heeft op dit moment Europacupcontracten met Ajax en Feyenoord. Wij kunnen niet met alle clubs dit soort contracten afsluiten, want we kunnen op een donderdagavond maar twee wedstrijden live uitzenden Een om zeven uur en een om negen uur. In het verleden mochten clubs in de UEFA Cup ook op andere avonden spelen, maar dat is bijna niet meer mogelijk.”, aldus Nettie Kosterman van de NOS.

Zij legt de schuld ook voor een deel bij de andere (commerciële) omroepen: “Andere jaren kochten andere omroepen ook wel UEFA cup wedstrijden (bijvoorbeeld RTL) maar dit jaar niet. Zij hadden geen interesse in de wedstrijden van Heerenveen, NEC en Twente. Misschien in de volgende ronde. Daar kunnen wij niets aan veranderen.”

Het blijkt dat de NOS wel een vinger in de pap heeft bij de live uitzending van Omroep Gelderland. Het lijkt er op dat de publieke omroep een dergelijk uitzending meefinanciert in ruil voor de rechten van de samenvatting: “Om toch iets van deze clubs te laten zien proberen we afspraken te maken met regionale omroepen, zodat zij de wedstrijden live en wij in samenvatting kunnen uitzenden. Wij zijn voorstander van het live uitzenden van deze wedstrijden bij de regio, maar die moeten daar wel de middelen voor hebben. Wij proberen ze daarbij te helpen.”

Mocht NEC zich weer plaatsen voor Uefa Cup voetbal dan zal deze situatie zich overigens niet meer voor kunnen doen. Nettie nogmaals: “Overigens verandert alles volgend seizoen. Dan worden de Uefa Cup wedstrijden net zoals de Champions League in 1 pakket verkocht en kunnen de clubs niet meer zelf hun rechten verhandelen.”

Allemaal leuk en aardig en het verduidelijkt een hoop, maar de vraag bljift echter waarom de wedstrijd tegen Udinese niet live uitgezonden wordt. Ajax en Feyenoord spelen immers beide op woensdag, NEC op donderdag. Nog maar mailtje, ditmaal reageert Meta Beverwijk van dezelfde afdeling Publieksvoorlichting. Haar antwoord laat aan duidelijkheid weinig te wensen over: “Het heeft met geld te maken. Het Uefa cup potje is op. We hebben een extra inspanning gedaan om NEC – Tottenham te kopen, maar er is geen geld meer voor NEC – Udinese. De rechten van dit soort wedstrijden zijn hoog.”

Laten we hopen dat het potje per kalendaar gevuld wordt en dat er in 2009 wel geld is om NEC uit te zenden. Wij hebben namelijk begrepen dat de mannen van Been er alles aan gaan doen om nog minimaal één extra kraker te gaan spelen!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan