Nieuwe opzet play offs lijkt er door + update

Voetbal International weet op haar site te melden dat de KNVB akkoord is met het voorstel van de clubs uit de eredivisie om de play offs aanzienlijk in te krimpen.

In die nieuwe opzet verdwijnen de play offs om Champions League. De nummer twee van de competitie stroomt dus automatisch het kwalificatie toernooi van de Champions League in, terwijl de nummers drie en vier zich plaatsen voor de Uefa Cup. In de play offs nieuwe opzet spelen de nummers 5 t/m 8 vervolgens om de laatste plek in de Uefa Cup. Mocht de bekerwinnaar bij de plaatsen die strijden voor Uefa Cup eindigen dan kan ook nummer 9 nog deelnemen aan de play offs.

De enige eis die de KNVB aan de goedkeuring zal koppelen is het spelen van een best of three in de play offs in plaats van een ‘Europacup’ knock out. Mochten beide ploegen een wedstrijd winnen, of beide wedstrijden gelijk eindigen, dan doet het doelsaldo niet ter zake, maar volgt er een derde wedstrijd.

Gezien de huidige stand op de Uefa ranglijst geven de play offs nieuwe variant in de toekomst waarschijnlijk geen recht meer op directe instroming in het Uefa Cup toernooi, maar zal de winnaar al in de tweede voorronde aan de slag moeten.

Minder duidelijkheid is er nog over het onzalige voorstel van NAC om de bekerwedstrijden middels heen- en terugwedstrijden af te werken. Het voorstel lijkt vooral de topclubs te baten, aangezien zij schade uit een eerste wedstrijd, die normaal exit bekertoernooi zou betekenen, in de tweede wedstrijd kunnen repareren. Om jezelf na één goed jaar en een derde plaats tot die groep te rekenen, lijkt wat overdreven. Ook dit voorstel kon in eerste instantie op weinig enthousiasme van de KNVB rekenen.

Update 24-04:
De kogel is definitief door de kerk, er wordt volgend seizoen gespeeld volgens het systeem zoals hierboven beschreven. En het bekertoernooi….bljift zoals het is! Jippie!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.