NEC via Fair Play naar UEFA Cup?

Vandaag op de site van Elf.

NEC gaat Europa in. Of wordt het toch Willem II? Nu de 34 reguliere competitiewedstrijden erop zitten in de Eredivisie, is ook het Fair Play Klassement over het seizoen 2007/2008 afgesloten. De UEFA waardeert de ranglijst sinds twee jaar met drie wildcards voor het UEFA Cup-toernooi. Die gaat naar de ploeg die als hoogste is geëindigd in het Fair Play Klassement, maar via de eindstand geen Europees voetbal heeft afgedwongen.

In de Eredivisie is sc Heerenveen met een waardering van 7,92 op de eerste plaats geëindigd, gevolgd door PSV (7,88) en Feyenoord (7,85). Omdat de kans groot is dat de Friezen en Rotterdammers via de Play-offs (DTH: of beker, red.) zich plaatsen voor de UEFA Cup schuift het ticket door naar plaats nummer 4. Daar staat NEC met 7,83 punten gelijk met Willem II, maar de Nijmegenaren winnen als het aankomt op honderdsten. Omdat Bas Sibum als enige NEC’er in de slotronde op de bon werd geslingerd en bij Willem II spits Frank Demouge als enige de klos was, blijft de ranglijst ook deze week onveranderd. FC Groningen eindigde overigens als nummer 6.

Dat betekent overigens niet dat NEC of Willem II zich direct plaatst voor Europees voetbal. De UEFA kijkt naar de landenklassementen. Noorwegen leidt de dans voor Engeland en een reeks Scandinavische landen. Op 17 maart, toen de ranglijst voor het laatst werd gepubliceerd, stond Nederland 19de. Omdat de nummer 1 zich rechtstreeks plaatst en het tweede en derde ticket via een loting tussen de nummers 2 tot en met 9 wordt toegewezen, moet Nederland klimmen. Iets dat zeker gebeurt.

In de oefeninterland tegen Oostenrijk eindigde Oranje zonder kaarten en in de laatste competitieronden vielen er ook relatief weinig boekingen. Datzelfde gold voor de duels van PSV in de Champions League. Concurrenten Engeland en Duitsland grossierden Europees de afgelopen maand wel in prenten. De Scandinavische landen zakken automatisch, omdat de competitie daar pas begin maart aanving.

Als Nederland op 30 april bij de eerste negen staat, komt het in de koker met acht andere landen. Op 13 mei om 15.30 uur, voor afgaande aan de UEFA Cup-finale in Manchester, wordt de loting verricht en worden de twee wildcards verdeeld. Mocht Nederland uit de koker komen, gaat NEC Europa in. Een mogelijke beslissingswedstrijd in de Play-offs wordt daarmee voorkomen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan