NEC heeft geen tijd om uit te huilen

Vandaag in de Gelderlander.

NEC heeft geen tijd om uit te huilen
Ploeg van Mario Been stuit morgen in Arena alweer op Ajax.

Een paar uur na de zure nederlaag tegen Dinamo Zagreb was Gábor Babos de enige NEC’er die donderdagnacht uitgebreid ge­feliciteerd werd. De Hongaar was namelijk jarig. Hij werd in Kroatië 34. In de vertrekhal van het vliegveld schudde Mario Been gistermorgen zijn hoofd. Nee, hij had niks mee­gebracht voor zijn doelman. „We hadden hem graag drie punten ca­deau gedaan, maar dat is helaas niet gelukt”, verwees de coach nog maar eens naar de 3- 2 zege van de thuisclub.

Aan bijna alle voetballers was te zien dat ze een redelijk doorwaak­te nacht hadden beleefd. „Ik heb bijna geen oog dicht gedaan”, zei Tim Janssen, die bij Arek Ra­domski op de kamer lag. Voor de spits had het in het Maksimir-sta­dion een historische avond kun­nen worden. Tien minuten slechts en zijn doelpunt had eeuwigheids­waarde gekregen. Maar het werd 3-2 voor de Kroaten. En niemand die het nog heeft over de 2-1 van Tim Janssen.

Op de luchthaven tilde hij eerst zijn rechterbeen op. En toen het linker. Boven de afgezakte kousen zaten de handtekeningen van Igor Biscan en Jesus de Carlos. Geschre­ven met geslepen noppen. „Ik vond dat de scheidsrechter me wel iets meer in bescherming had mo­gen nemen”, zei Tim Janssen. „Ik heb niet een vrije trap mee gekre­gen.” In de kleedkamer hadden me­despelers hem nog even terecht ge­wezen. „Ik moest niet zo negatief oordelen over mezelf. Maar ik had gehoopt om meer loopacties te kunnen maken. Gevaarlijker te zijn voor de goal. Eigenlijk heb ik geen kans gehad. Op die goal na dan.” En dan na enig nadenken. „Verder was ik eigenlijk wel bal­vast. Maar ik vind het zó doodzon­de. We hebben gevochten als leeu­wen. Dinamo speelde beter dan ze in werkelijkheid zijn. Ze hanteer­den veel de lange bal. Daar had­den ze voorin de kerels ook voor, waardoor we bij vlagen moeite hadden om onder hun druk uit te komen.”

Maar verder kon hij alleen maar trots zijn op de teamprestatie. „ Zondag (morgen, red) hoeven we tegen Ajax niks te bewijzen. We hebben hier al laten zien hoe goed we zijn.” Bas Sibum kon het nog steeds niet bevatten dat NEC de 2-1 voor­sprong in recordtempo uit handen had gegeven. „Tien minuten. Ik dacht: we overleven dit hier. Een blok vormen en al die ballen weg­rossen. Maar zij gooiden al hun lengte er in. Er zat meer power achter dan bij ons. Na dat laatste fluitsignaal was ik er echt hele­maal kapot van. Dit is een aardig tikkie hoor. Er zit maar één ding op. Ook zo’n tik zondag uitdelen tegen Ajax.” Mario Been besefte dat er niet veel tijd was om uit te huilen. „Even schudden met die kop en weer door. Er zit niets anders op. Verlie­zen op dit niveau kan. Maar nu wacht Ajax.”

De coach van NEC vond het niet direct een nadeel dat het Nijmeeg­se gezelschap direct na het Europe­se optreden op de Amsterdam­mers stuit. „ Stel dat we naar Volen­dam of ADO Den Haag hadden ge­moeten. Ploegen die zich een hele week in alle rust op zo’n wedstrijd tegen ons hadden kunnen voorbe­reiden. Ajax is net als wij op don­derdag in actie gekomen. Die ploeg heeft dezelfde arbeid moe­ten verrichten. En ze hebben net als wij een tikkie gehad door te verliezen van Aston Villa.” In zijn hotel had Been gistermor­gen nog de beelden van het duel tegen Dinamo voorbij zien ko­men. „Behalve de eerste tien minu­ten zag het er goed uit. Laten we dat vooral niet vergeten.”.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.