Mario Been lacht om geruchten

Mario Been kon er maandag smakelijk om lachen. Opnieuw werd de succesvolle NEC-trainer in verband gebracht met zijn grote liefde Feyenoord, dat een dramatisch seizoen beleeft. De 45-jarige Rotterdammer zou zelfs een speciale clausule in zijn Nijmeegse contract (tot medio 2010) hebben opgenomen, die hem in staat zou stellen tussentijds naar De Kuip over te stappen.

"Ach, ach, waar gaat het allemaal over”, grinnikte Been. "Er staat helemaal niets over Feyenoord in mijn contract bij NEC. Natuurlijk niet. Als coach kun je altijd weg, maar als je contract doorloopt, kan dat niet gratis. Dat lijkt me logisch. Alles wat er verder over mij en Feyenoord wordt gezegd en geschreven, is absolute onzin.” onze coach tegenover voetbalcourant.nl

Been, een kind van De Kuip, weet natuurlijk ook wel waarom alle verhalen over zijn mogelijke dienstverband, op de korte of langere termijn, bij Feyenoord steeds weer opduiken. "Zelf ben ik er totaal niet mee bezig, maar andere mensen in de voetballerij blijven het kennelijk een interessant gespreksonderwerp vinden. Natuurlijk hoop ik ooit nog een keer trainer van Feyenoord te worden. Maar we zien wel wanneer dat is.”

Been zou liegen als hij zou zeggen dat de huidige malaise bij Feyenoord, dat onder de bekritiseerde coach Gertjan Verbeek troosteloos twaalfde staat in de eredivisie, hem niets doet. "Integendeel, ik vind het heel erg wat er allemaal gebeurt in De Kuip. Dat gaat me echt aan mijn hart. Maar ik heb wel vertrouwen in Verbeek. Zeker als in het nieuwe jaar alle geblesseerde spelers terug zijn, gaan we weer positieve dingen zien van Feyenoord, denk ik.”

Been verlengde ruim een jaar geleden zijn contract bij NEC op een moment dat de Nijmeegse ploeg in de onderste regionen van de eredivisie bivakkeerde. De voormalige spelmaker van Feyenoord was en is nog steeds uitermate te spreken over het vertrouwen dat hij destijds in zware tijden kreeg van de Nijmeegse clubleiding.

Toch voelt hij zich daardoor niet direct moreel verplicht om zijn contract ook helemaal uit te dienen in De Goffert. "Over dat soort zaken denk ik helemaal niet na. Ik zit nu bij NEC en ik heb het gewoon prima naar mijn zin.”

Been, die met zijn Nijmeegse ploeg de keurige zevende plaats inneemt in de eredivisie, broedt op een nieuwe stunt op het Europese podium. NEC speelt donderdag thuis tegen Udinese, dat in groep D van de UEFA Cup al zeker is van de volgende ronde. Dankzij de sensationele zege begin deze maand in Rusland op Spartak Moskou (1-2 na 1-0 vijf minuten voor tijd) lonkt overwinteren in Europa voor het modale NEC.

"Dat zou natuurlijk geweldig zijn”, blikte Been hoopvol vooruit. "Een goed resultaat tegen Udinese is voor ons helemaal niet ondenkbaar. We staan er goed voor, iedereen is fit en we scoren soepeler dan in het begin van het seizoen. Udinese daarentegen zit in een mindere fase. Maar dat zegt me niets. Die Italianen willen echt wel winnen in Nijmegen, ook al zijn ze al geplaatst. We moeten niet in het mes lopen van hun countertactiek. Het is een kwestie van de nul houden en een doelpuntje meepikken. Dan komt het helemaal goed met NEC.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.