Het Omroep Gelderland NEC-jaaroverzicht

Vandaag met eerste kerstdag op de site van Omroep Gelderland

In januari staat NEC er dramatisch voor als nummer 17 van de eredivisie. In de beker wordt thuis met 2-0 verloren van eerste divisionist FC Zwolle. Trainer Mario Been belooft dat alles wel goed komt met NEC, dat zich versterkt met Dani Fernandez, Jeroen Drost, Kevin Bobson en Bas Sibum. John van Beukering is te zwaar en moet tegen Twente op de bank beginnen. Hij scoort als invaller, maar NEC wint niet. Tegen FC Utrecht wordt wel gewonnen, met 2-0.

NEC verliest in februari alleen van Excelsior, de andere drie wedstrijden worden gewonnen. Tegen AZ wordt het maarliefst 5-2. In Heerenveen stunten de Nijmegenaren met 3-2.

In maart wint NEC vier keer op rij, waaronder uit bij Feyenoord. Thuis tegen PSV blijft het 0-0, omdat PSV-doelman Gomes uitblinkt. De contracten van Patrick Pothuizen en Krisztian Vadocz worden verlengd. Muslu Nalbantoglu tekent bij Kayserispor.

NEC wint in april ook de laatste drie competitiewedstrijden. Roda JC wordt me 2-0 verslagen en thuis heeft NEC geen kind aan aartsrivaal Vitesse. Krisztian Vadocz maakt het winnenden doelpunt. Bij NAC wordt met 3-1 gewonnen en zo eindigen de Nijmegenaren als achtste, waardoor deelname aan de play-offs om Europees voetbal wordt bereikt. Daarin is Roda JC de tegenstander.

In mei haalt NEC Europees voetbal. Met Roda JC en FC Groningen wordt eenvoudig afgerekend en de apotheose volgt tegen NAC. In De Goffert wervelt NEC naar een 6-0 overwinning, in Breda wordt met 1-0 gewonnen. In het Goffertpark barst een enorm feest los. Mario Been maakt zijn belofte waar dat alles goed komt.

In juni blijkt dat Jeremain Lens terug zal keren naar AZ, dat ook Brett Holman aantrekt. Graafschapper Lasse Schöne is zijn opvolger. Peter Wisgerhof verlengt zijn contract tot 2012. NEC is druk bezig met aanvallende versterkingen en aast daarbij op Ben Sahar (Chelsea), Leonardo (Ajax) en de Feyenoorders Tim Vincken en Andwele Slory.

NEC begint de voorbereiding in juli op de Antillen, de nieuwe sponsor van de club. Vier Antilliaanse talenten melden zich in Nijmegen. De Zweed Ajdorevic van Liverpool wordt afgetest.

In augustus raakt NEC enkele spelers kwijt. Osasuna Pamplona kaapt Krisztian Vadocz weg en Jonas Olsson vertrekt op de valreep naar West Bromwich Albion. NEC test de Serviër Pavlovic af, maar versterkt zich uiteindelijk met Arek Radomski, Rachid Bouaouzan, Collins John en Ramon Zomer, die NEC prefereert boven Vitesse. De openingswedstrijd van het seizoen wordt met 2-0 gewonnen van De Graafschap ondanks rood voor een zonder shirt juichende Rutger Worm.

De komst van Leonardo gaat in september toch niet door. NEC verliest voor het eerst in zeven maanden een wedstrijd in de competitie bij Heerenveen (2-1). In de UEFA-cup wordt Dinamo Boekarest met 1-0 verslagen door een doelpunt van spits Jhon van Beukering.

In oktober plaatst NEC zich na 0-0 in Boekarest voor de poulefase van de UEFA-cup. De eerste wedstrijd verliest NEC na een 2-1 voorsprong met 3-2 bij Dinamo Zagreb. In de competitie worden Feyenoord (2-0) en Vitesse (3-1) verslagen, maar bij Ajax verliezen de Nijmegenaren met 2-0. Thuis tegen FC Groningen wordt in de slotfase een 2-1 voorsprong prijsgegeven. Het wordt 2-2.

In november verliest NEC in de UEFA-cup ook van Tottenham Hotspur. Het wordt 0-1 in De Goffert. PSV wordt met 1-0 verslagen, maar bij Roda JC verzaakt de ploeg en wordt het 3-0. Mario Been stuurt Jhon van Beukering weg, omdat de spits te zwaar is. In no-time valt hij af en keert terug. Hij scoort tweemaal in een voetbalshow tegen Volendam(6-1).

NEC plaatst zich in december na zeges op Spartak Moskou en Udinese voor de laatste 32 van de UEFA-cup. Hamburger SV wordt de volgende tegenstander. Mario Been verlengt zijn contract tot 2012. In de competitie handhaaft NEC zich in de subtop. Jack de Gier volgt Leen Looyen op als hoofd scouting.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan