Het avontuur heeft voor de spelers een gezicht gekregen

Vandaag in de Gelderlander.

Het avontuur heeft voor de spelers een gezicht gekregen
Slotduel van NEC tegen Udinese binnen mum van tijd uitverkocht. 

Toen Carlos Aalbers gis­termiddag het Goffertstadion bin­nenkwam, kreeg de technisch di­recteur van NEC meteen in de ga­ten dat de historische zege van de Nijmegenaren op Spartak Moskou het nodige teweeg had gebracht. Waren er voor zijn vertrek naar Rusland nog zeker 900 kaarten te verkrijgen voor de UEFA Cup-wed­strijd op 18 december tegen Udine­se, na afloop van het duel in Mos­kou vlogen de plaatsbewijzen de deur uit. De laatste alles beslissen­de wedstrijd in groep D is dan ook stijf uitverkocht.

,,Vorige week hadden we het er nog met elkaar over gehad. Stel dat we zouden verliezen in Moskou. Dat die wedstrijd tegen Udinese nergens meer om zou gaan. Hoe kregen we dan toch het stadion vol om er een mooie avond van te maken. Maar direct na die 2-1 in Moskou liep het storm. Alles be­steld via het internet. Ik zag ze ge­lijk liggen. Stapels kaarten.” Er ver­schijnt een twinkeling in de ogen van Aalbers. ,,Daar krijg ik dan echt een kick van.”

De UEFA Cup heeft hetzelfde ef­fect gehad op de technisch direc­teur van NEC. ,,Echt geweldig om mee te maken. Buiten de sportieve successen, groei je ook als team. Boekarest, Zagreb, nu weer Mos­kou. We waren met de hele selec­tie op het Rode Plein. Het Krem­lin. Lenin, die daar opgebaard lag. Ik vond dat indrukwekkend. Alle­maal ervaringen die je met elkaar deelt. Dat smaakt naar meer. Als club willen we ons blijven verbete­ren. Elk jaar in dat linkerrijtje ein­digen. En dan zou het mooiste na­tuurlijk zijn om je ook elk jaar te plaatsen voor Europees voetbal. Al­leen is dat niet realistisch.’’

De UEFA Cup. Voor de voetballers van NEC heeft het avontuur een gezicht gekregen. Landen waar ze nog nooit geweest waren, stadions waar ze nog nooit gespeeld had­den en Europese topploegen als te­genstander. Het werkt verslavend, weet ook Aalbers, die echter niet is vergeten hoe NEC er een jaar ge­leden voorstond. ,,Eind december. We verloren van Willem II. De voorzitter was weg. We stonden zeventiende. Gewoon dus op een degradatieplaats. En toen kwam 2008. Dit is een jaar om nooit meer te vergeten.’’

Hij schudt zijn hoofd. Wat de club meemaakte in 2007. Dat alsjeblieft nooit meer. ,,We willen juist ver­der. Ook met de accommodatie. Het wachten is op een nieuw sta­dion. Maar ook ons kunstgrasveld is niet meer van deze tijd. We heb­ben meer velden nodig. Buiten dat kunstgrasveld hebben we er nog drie, die we moeten delen met de voetbalschool en de amateurs van NEC. Wil je vooruit, dan heb je een veld nodig, exclusief voor het eerste.” Udinese is al geplaatst voor de vol­gende ronde. Niet alle toppers zul­len afreizen naar Nijmegen. ,, Maar Udinese heeft een brede, sterke se­lectie. Dat wordt een zware wed­strijd.”
Maar dankzij de 2-1 in Moskou wél in een uitverkochte Goffert. Het avontuur is nog niet voorbij. Technisch directeur Carlos Aal­bers wil verder met NEC. „Het wachten is op een nieuw stadion. Maar ook ons kunstgrasveld is niet meer van deze tijd.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.