DTH boekreview: De Derby

“Er zijn mensen die vinden dat voetbal om voetballers draait. Ik heb die voetbalvisie nooit gedeeld; ik vind de supporters belangrijker. Wie er precies op het veld tegen een bal schoppen is de hoofdzaak niet. Rondom het veld, op de tribunes, dáár zitten de mensen die de zaak kleur geven. De fans zijn de cultuurbewakers van het voetbal en als puntje bij paaltje komt, zijn zij de reden waarom ik zo van voetbal hou.”

Aldus Menno Pot in het dankwoord van zijn nieuwe boek, getiteld De Derby. Met een dergelijke filosofie, waar wij het hartgrondig mee eens zijn, kun je bijna geen saai boek schrijven. Het tweede boek van de popjournalist, schrijver en Ajacied Pot is dan ook prima leesvoer om de rustige dagen in deze (korte) winterstop door te komen.

In het boek gaat de schrijver op zoek naar de ultieme Nederlandse voetbalderby. Na een uiteenzetting over de definities van een derby en zijn eigen derbyervaringen als voetballer neemt Pot allereerst een uitgebreide kijk over de grenzen om een gevoel te krijgen wat de kenmerken van de ultieme derby zouden moeten zijn. De achtergronden van de bekendste, meest beladen derby’s ter wereld worden uitgediept in een stijl die zelden verveelt.

Als de kaders gezet zijn kan de zoektocht beginnen. Pot beschrijft de geschiedenis en emoties van verschillende Nederlandse derby’s en bezoekt van elke burenruzie (minimaal) één editie. De lezer wordt meegevoerd in een rondje langs de velden en beleeft achtereenvolgens de derby’s van Kennemerland, Friesland, Limburg, Katwijk, de IJssel, Twente, Rotterdam, West-Brabant en Gelderland. We zullen niet verklappen welke derby Pot beschouwt als de ‘ultieme’ al geven de voorkant en de volgorde in het boek wel een indicatie.

Zoals gezegd leest het boek makkelijk weg en bevat het genoeg leuke weetjes en grappige anekdotes om niet te vervelen. Minpunt is wel dat er storend veel slordige tekstuele fouten in het boek staan. Waarom bladzijde 129 leeg is, is ons ook een raadsel. De editor zal een dag verlof gehad hebben toen dit boek op de lijst stond om nagekeken te worden. Maar al met al zeker geen slechte aankoop voor 16,95 euro. Het boek is in de stad verkrijgbaar bij Dekker van de Vegt, of via de site van Menno Pot.

Pol

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan