“Drie keer winnen en we eindigen in het linkerrijtje”

Vandaag in de Gelderlander.

Trainer Mario Been laat ingewikkelde rekenarij over aan Aad de Mos.

„Een beetje beleving, alsjeblieft.” Mario Been was gister­ochtend niet erg te spreken over de manier waarop de NEC- selectie zijn laatste training voor de uit­wedstrijd tegen Roda JC afwerkte. Toch is het duel, vanavond vanaf 20.30 uur in Kerkrade, bepaald geen belangeloos potje. De thuisclub is nog lang niet zeker van de play- offs om UEFA Cup-voetbal, ook al heeft de ploeg – met de bekerfinale tegen Feye­noord voor de boeg – nog een tweede ijzer in het vuur. NEC heeft vanavond zeker een tastbaar resultaat nodig om zich voor het eerst te plaatsen voor het aantrek­kelijke competitietoetje.

NEC speelt vanavond in Zuid-Lim­burg niet alleen tegen Roda, maar ook een beetje tegen de statistie­ken. De Nijmeegse ploeg heeft de laatste twee decennia slechts een­maal gewonnen in Kerkrade; in de­cember 2005 werd het dankzij Saïd Boutahar 0- 1, een uitslag die overigens totaal geen recht deed aan het spelbeeld. De laatste ont­moeting in de mijnstreek eindigde ruim een jaar geleden in 1-0. Matchwinner was Bas Sibum, in­middels een van de pijlers onder het huidige NEC-succes.

Omdat NEC de laatste maanden in topvorm steekt, heeft Been goe­de hoop dat zijn team vanavond breekt met de sombere traditie. „ De buitenwacht verlangt nu dat wij ons voor de play-offs plaatsen. En als sporter moet je natuurlijk streven naar het hoogst haalbare. Tegelijkertijd moeten we ook niet vergeten waar wij vandaan ko­men. Het is nog maar kort geleden dat handhaving onze voornaamste doelstelling was. Nee, ik hou me niet bezig met de vraag of plaats tien eventueel volstaat voor de play-offs. Rekenen laat ik aan Aad de Mos over. Ik hou het liever sim­pel: drie keer winnen en we eindi­gen in het linkerrijtje.”

De NEC- coach kan vanavond geen beroep doen op Kevin Bobson. De linksbuiten heeft al een paar we­ken last van een teenblessure. „ Hij heeft het een tijd lang kunnen ver­helpen met pijnstillers, maar deze week gaf hij aan dat het niet meer ging. Daarom hebben we besloten om er meteen iets aan te laten doen, in de hoop dat hij volgende week tegen Vitesse wel weer inzet­baar is.” Bobsons plaats wordt ingenomen door Lorenzo Davids, de laatste weken uitgegroeid tot manus­je- van-alles in de Nijmeegse forma­tie. Been: „Lorenzo kan overal spe­len aan de linkerkant. Door hem op te stellen, verandert er maar weinig aan onze spelwijze, ook al is hij geen echte linksbuiten.” Ook NEC’s andere flankaanvaller Jeremain Lens kende gisteroch­tend wat lichamelijk ongemak. De man in vorm kreeg een tik op de knie en zocht voortijdig de kleed­kamer op. Been gaat er echter van­uit dat de kwetsuur niet ernstig is, zodat Lens vanavond gewoon aan de aftrap staat.

Opstelling NEC: Babos; Muslu, Wis­gerhof, Olsson, El-Akchaoui; Sibum, Holman, Vadocz; Lens, Van Beuke­ring, Davids.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan