De vergeten wedstrijd van NEC

Op Sportwereld.nl staat onderstaand stuk over de Europese geschiedenis van NEC.

Quizvraag: NEC doet vanaf vandaag voor de derde keer in de historie mee aan een Europees bekertoernooi. Maar op welke ploegen stuitte NEC de vorige twee Europese campagnes?

Vraag het de doorsnee Nijmegenaar en het is nagenoeg zeker dat hij twee van de drie opponenten zonder na te denken op weet te lepelen. Dat NEC vijf jaar geleden in de eerste ronde van de UEFA Cup werd geëlimineerd door het Poolse Wisla Krakow ligt bij velen nog redelijk vers in het geheugen. En de legendarische tweestrijd in het Europacup II-toernooi met FC Barcelona, alweer 25 jaar geleden, kent iedere NEC-supporter ook.

Maar wat bijna niemand zich kan herinneren, is dat NEC in hetzelfde seizoen als het Barcelona trof, eerst het Noorse Brann Bergen versloeg. ,,Die duels tegen Brann Bergen zijn inderdaad een beetje de vergeten wedstrijden van NEC,’’ zegt technisch directeur Carlos Aalbers, indertijd speler van de club.


Frans Janssen tijdens het duel met Brann Bergen.

,,Eigenlijk is dat vreemd. Zeker de wedstrijd in Noorwegen was voor de spelers erg mooi, te vergelijking met onze ontmoeting tegen Barcelona. Ik weet het nog precies. De eerste wedstrijd was in de oude Goffert in 1-1 geëindigd. Die wedstrijd begon ik overigens op de bank, omdat er werd verwacht dat Brann met elf van die grote Vikingen kwam. Met mijn kleine postuur zou ik niet geschikt zijn tegen hen te voetballen. In de praktijk viel het echter mee, zo groot en stevig waren ze ook weer niet. De uitwedstrijd, die ik wel vanaf het begin speelde, wonnen we met 1-0. Tien minuten voor tijd kregen we nog een strafschop tegen, maar die werd gestopt door doelman Wim van Cuijk.’’

,,We voetbalden die avond in een piepklein stadionnetje, dat met twaalfduizend mensen helemaal vol zat. Ze zongen allemaal aan één stuk door ‘Heja Brann, Heja Brann’. En regenen dat het er deed! Het veld was daardoor zo slecht geworden, dat je dertig centimeter in de grond zakte. Tja, in principe is het niet terecht dat dit de ‘vergeten’ wedstrijden van de club zijn. Maar het is begrijpelijk, omdat we daarna op het grote Barcelona stuitten. Voor een club als NEC is het overleven van de eerste ronde, zoals we toen deden, echter een hoogtepunt.’’

Op doorgaan naar de tweede ronde van het UEFA Cup-toernooi hoopte NEC vijf seizoenen geleden eveneens. Na een geweldig jaar, waarin de club de eredivisie als vijfde afsloot, werd er geloot tegen het Poolse Wisla Krakow. ,,Toen deze tegenstander net bekend was, riep iedereen dat het een goede loting was,’’ weet Peter Wisgerhof nog. De aanvoerder is de enige, huidige selectiespeler van NEC die er tegen Wisla al bij was.

,,Maar later gingen we eens kijken welke teams de jaren ervoor door Wisla waren uitgeschakeld. Nou, dat bleken dus internationale topteams als Inter te zijn. Vanaf dat moment wisten we dat het heel lastig zou worden. Dat bleek uiteindelijk ook. De heenwedstrijd in Polen eindigde in een 2-1 nederlaag, maar thuis kwamen we dankzij een doelpunt van Mike Zonneveld al snel op 1-0 voor.

,,Even dachten we te gaan stunten. Maar nadat zij gelijk kwamen en wij liefst drie rode kaarten kregen, vervloog die hoop. Voor veel mensen is de ontmoeting met Wisla in Nijmegen vooral de wedstrijd van de rode kaarten voor Zonneveld, Patrick Ax en Youssouf Hersi. Of Dinamo Boekarest te vergelijken is met Wisla? Zeker is dat we een sterke tegenstander treffen. Als je ziet dat Cluj, de huidige nummer acht van Roemenië, in de Champions League thuis AS Roma verslaat, weet je dat het zwaar wordt.’’

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan