De pers: VVV-NEC

NEC pakt dankzij buitenspelgoal driepunter in Venlo.
fcupdate

Mocht VVV Venlo aan het eind van het seizoen punten te kort komen om zich te handhaven of om de nacompetitie te ontlopen, dan zullen de gedachten zeker teruggaan naar het spectaculaire duel tegen NEC op eerste Paasdag. De Venlose ploeg kreeg meer dan tien uitgelezen kansen om te scoren, maar door een fnuikend gebrek aan scherpte in de afronding stonden de Limburgers na afloop in stadion De Koel met lege handen: 1-2.

De mooiste kansen waren niet besteed aan de Limburgers. Liefst negen keer kreeg de thuisclub de mogelijkheid om te scoren, alleen Keisuke Honda beheerste die vaardigheid. In de 34ste minuut gleed de Japanner de bal hoog in het doel, nadat doelman Babos een inzet van Edwin Linssen nog had gekeerd.

VVV had geluk dat ook NEC bijzonder slordig met de kansen omsprong. Jonas Olsson (twee keer), Brett Holman, Jhonny van Beukering en Jeremain Lens (na gepruts tussen doelman Kevin Begois en verdediger Peter Reekers) vonden of doelman Begois op hun weg of mikten onzorgvuldig.

Beide ploegen volhardden ook na rust in het missen van kansen. Jason Oost zette Nordin Amrabat vrij voor doelman Babos, maar de Venlose aanvaller verzuimde tot twee keer toe om te scoren. Verdediger Sjors Verdellen schoot van dichtbij op de voeten van Babos. Namens NEC slaagde Kevin Bobson erin om al struikelend de bal naast het verlaten doel te schuiven, schoot Jhonny van Beukering van dichtbij over, en pareerde doelman Begois een schot van Brett Holman.

Naarmate de tweede helft vorderde, werd NEC steeds sterker. VVV, dat in de eredivisie in eigen huis nog nooit won van NEC, kwam er niet meer aan te pas en het was wachten op de gelijkmaker. Die kwam er ook, tien minuten voor tijd. Jhonny van Beukering voltrok het vonnis: 1-1.

De knock-out voor VVV volgde in blessuretijd. Via de rug van Bas Sibum, die buitenspel stond, verdween de bal in het doel. De Belgische arbiter Peter Vervecken vond het goed en liet de geplaagde laagvlieger met een enorme kater achter.

NEC in extremis en omstreden langs VVV-Venlo
VI

Zonder groots te spelen heeft NEC opnieuw een overwinning geboekt. VVV-Venlo kreeg in blessuretijd de controversiële genadeklap (1-2).

Dankzij de opvallende opleving in 2008 kijkt NEC stiekem naar een plaats in het linkerrijtje. De Nijmeegse formatie doet zichzelf tekort door zich te verslikken in de op het eerste gezicht makkelijke tegenstanders. Tegen VVV ontsnapte de ploeg van Mario Been aan onverwacht puntverlies.

Alleen Excelsior en FC Groningen in de Eredivisie en FC Zwolle in de KNVB-beker waren dit kalenderjaar te sterk voor NEC geweest. VVV-Venlo leek zich als vierde bij dit rijtje te voegen door, ware het niet dat de Limburgse formatie na rust het onheil over zich afriep door zich steeds verder terug te trekken.

Zonder overtuigend te spelen kon NEC zich herstellen van een slechte eerst helft, waarin VVV-Venlo had verzuimd uit een sloot aan kansen een veilige marge te bereiken. Alleen Keisuke Honda passeerde NEC-keeper Gábor Babos, waar Nordin Amrabat, Edwin Linssen en Karim Soltani de kans hadden laten liggen.

Het missen van kansen kwam VVV duur te staan. In het laatste kwartier stortte de Limburgse ploeg in, waarbij Jhon van Beukering de rol van beul met verve speelde. De NEC-aanvaller tekende elf minuten voor tijd voor de gelijkmaker.

In blessuretijd was zijn schot van net buiten het strafschopgebied goed voor de drie punten. Via het hoofd van Bas Sibum verdween de bal buiten bereik van VVV-keeper Kevin Begois in het Limburgse doel. De protesten waren terecht, omdat Sibum buitenspel stond. Scheidsrechter Peter Vervecken wilde er niets van weten, waardoor NEC de negende plaats in het vizier houdt en VVV veroordeeld blijft tot een stek onder de rode streep.

NEC werkt zich moeizaam langs VVV
Omroep Gelderland

NEC had het vooral voor rust heel moeilijk met VVV. Na rust wonnen de Nijmegenaren moeizaam alsnog: 1-2.

De wedstrijd had direct een open karakter. Met kansen voor Olsson, Soltani, Amrabat en Lens. Uiteindelijk werd de inzet van Honda, na een afgeslagen schot, NEC te machtig en leidde VVV bij rust: 1-0.

Daarna zette NEC de Limburgers vast op eigen helft. Op het moment dat ‘spits’ Patrick Pothuizen klaarstond om in te vallen, scoorde Van Beukering 1-1. In de slotseconde bokste Sibum de bal met het hoofd via een boog raak. NEC won voor de vijfde keer op rij.