De pers over de overwinning van onze mannen!

NEC stunt bij Spartak Moskou

NEC heeft woensdagavond met 2-1 bij Spartak Moskou gewonnen. Het blijft daarmee kans houden om verder te gaan in de UEFA Cup.

Al in de 2e minuut mocht Kovalchuk volledig vrijstaand inkoppen na een corner: 1-0. NEC had meer balbezit, maar kreeg lange tijd weinig kansen. Na rust schoot Saenko op de paal en redde doelman Gabor Babos op een inzet van Shishkin.

Even daarna kopte Collins John door op Jhon van Beukering. De invaller kopte raak (1-1). Met een prachtig schot van Lasse Schöne werd het vlak voor tijd zelfs 1-2 en won NEC verdiend.

Bron: Omroep Gelderland.nl

Twee late goals bezorgen NEC knappe zege in Moskou

NEC balanceerde tegen Spartak Moskou op de rand van uitschakeling in het UEFA Cup-toernooi. In de laatste minuten kreeg de Nijmeegse club echter de beloning voor het aanvallende spel en vertrok het met een terechte 2-1 overwinning.

In de 87ste minuut was het Lasse Schöne die met links uithaalde van buiten het strafschopgebied en doelman Stipe Pletikosa passeerde met een lage schuiver. Drie minuten eerder had invaller Jhon van Beukering voor de gelijkmaker gezorgd. De doelpunten waren het gevolg van een ware stormloop geweest, want NEC domineerde vrijwel de gehele wedstrijd.

Coach Mario Been had aanvankelijk verrassend genoeg Van Beukering buiten de basis gelaten. Joël Tshibamba kreeg de voorkeur boven de spits die tegen FC Volendam nog twee keer had gescoord. Met Rachid Bouaouzan en Moestafa El Kabir op de flanken gokte Been op de beweeglijkheid van zijn aanvallers.

Die tactiek kon al snel overboord. Na een hoekschop kon Serghei Covalciuc tussen vier NEC’ers geheel vrij binnenkoppen en stond het na twee minuten al 1-0. Spartak liet zich vervolgens inzakken en speelde nadrukkelijk op de counter.

Na mogelijkheden voor Lasse Schöne (schot voorlangs) en El Kabir (kopbal) in de eerste helft, zette NEC in de tweede helft aan voor een offensief. Van Beukering kwam alsnog in de ploeg en met hem als puntspeler slaagden de Nijmegenaren erin Spartak vast te zetten op eigen helft.

Ramon Zomer kreeg de eerste grote kans op de gelijkmaker. De verdediger kopte de bal uit een vrije trap van Youssef El-Akchaoui recht op de vuisten van doelman Pletikosa. Vervolgens liet Van Beukering een aantal kansjes onbenut, maar in de 84ste minuut was het toch raak voor de spits. Na doorkoppen van invaller Collins John gaf Van Beukering met zijn hoofd de bal het laatste zetje. De goal van Schöne zette de wedstrijd volledig op zijn kop.

Dat NEC op dat moment nog leefde hadden de gasten te danken aan doelman Gábor Babos. De Hongaar redde in de slotfase op schoten van Alexander Proednikov en Roman Sjisjkin, terwijl Ivan Saenko de paal raakte.

Het bleef bij 1-2 en daardoor behoudt NEC kans op het bereiken van de volgende ronde. De Nijmegenaren hebben drie punten uit drie wedstrijden, net als Spartak Moskou. In de laatste groepswedstrijd tegen het al geplaatste Udinese heeft NEC daardoor alles nog in eigen hand.

Bron: VI.nl

NEC verrast Spartak Moskou in slotfase

NEC boekte woensdagavond een zeer belangrijke overwinning in het UEFA Cup-toernooi. De ploeg van trainer Mario Been wist in de slotfase van het duel met Spartak Moskou een achterstand om te buigen (1-2).

De Nijmegenaren blijven door de stunt in Moskou kansrijk om te overwinteren in Europa. In de beginfase zag het er niet naar uit dat NEC voor een stunt zou kunnen zorgen in het matig gevulde stadion. Na twee minuten spelen kwam de thuisploeg al op achterstand. De verdediging liet Covalcioek ongehinderd binnen koppen (1-0). In de eerste helft kreeg NEC wel enkele kleine mogelijkheden maar moest na vijfenveertig minuten spelen met een achterstand de kleedkamer in.

In de tweede helft kreeg NEC meer grip op de wedstrijd. Vooral na het inbrengen van Collins John, Rutger Worm en Jhon van Beukering leek de ploeg op weg naar een doelpunt. De thuisploeg kreeg enkele goede mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen maar slaagde daar niet in. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd was het Van Beukering die zorgde voor de gelijkmaker. Dit op aangeven van John. Twee minuten later was er wederom reden tot juichen voor de meegereisde fans door de winnende treffer van Lasse Schöne (1-2)

Bron: VoetbalPrimeur.nl

NEC blijft in de race na sensationele zege in Moskou

NEC mag blijven hopen op Europese overwintering. Door twee doelpunten in de laatste vijf minuten won de ploeg van coach Mario Been zeer verrassend met 1-2 bij Spartak Moskou, waardoor het in de laatste groepswedstrijd tegen Udinese nog alles in eigen hand heeft. Een zege op de Italianen, of misschien zelfs een gelijkspel, volstaat voor NEC om de volgende ronde te bereiken.

Jhonny van Beukering en Lasse Schöne voorkwamen met hun doelpunten in de laatste vijf minuten dat het Europese avontuur van NEC al na drie groepsduels voorbij zou zijn. De Gelderlanders verloren eerder van Dinamo Zagreb (3-2) en Tottenham Hotspur (1-0). NEC speelt op 18 december in eigen huis tegen Udinese. Een overwinning op de Italianen – zij wonnen in eigen huis met 2-1 van Dinamo Zagreb – lijkt genoeg voor overwintering in Europa. Ook een gelijkspel is mogelijk genoeg voor de derde plek in de groep, een positie die recht geeft op een plek in de volgende ronde.

NEC keek net als in de vorige uitwedstrijd bij Dinamo Zagreb al vroeg tegen een achterstand aan. Sergei Kovaltsjoek kon de bal na twee minuten uit een korte hoekschop van Nikita Bazjenov ongehinderd binnenkoppen (1-0). NEC leek in de openingsfase verrast door de speelwijze van Spartak Moskou. Trainer Michael Laudrup kwam met een andere ploeg in het veld dan de Nijmegenaren hadden verwacht.

Spartak kreeg vlak na de 1-0 via Bazjenov nog een uitstekende mogelijkheid, maar het schot van de middenvelder verdween naast het doel van Gabor Babos. De Nijmegenaren begonnen de tweede helft met Van Beukering in de punt van de aanval. Been had de bonkige spits, zondag tegen FC Volendam (6-1) nog goed voor twee doelpunten, buiten de basis gelaten omdat hij tegen de aanvallend ingestelde Russen meer dacht te hebben aan drie ‘lopers’ voorin.

Door de vroege achterstand kon dat strijdplan echter al snel de prullenbak in. Met Van Beukering als aanspeelpunt in de frontlinie slaagde NEC er na rust in wat meer druk uit te oefenen op het doel van Spartak Moskou. Tot veel meer dan een kopbal van Ramon Zomer op de vuisten van keeper Stipe Pletikosa kwamen de Nijmegenaren aanvankelijk echter niet.

Been wist dat bij een nederlaag in Moskou het Europese avontuur van NEC ten einde zou zijn en besloot een half uur voor tijd zijn laatste troef uit te spelen. De Rotterdammer haalde middenvelder Bas Sibum naar de kant en stuurde spits Collins John het veld in.

De tweevoudig international, gehuurd van Fulham, kon door een conditionele achterstand lang niet van waarde zijn van NEC. De 23-jarige aanvaller stond vijf minuten voor tijd aan de basis van de gelijkmaker. John kopte een hoge bal van Youssef El-Akchaoui richting de vrijstaande van Beukering, die eveneens met het hoofd Pletikosa passeerde (1-1).

Even daarvoor had Spartak nog twee enorme mogelijkheden op een tweede doelpunt gemist. Ivan Sajenko raakte de paal, in de rebound redde Babos op de inzet van invaller Aleksandr Proednikov. In de bizarre slotfase schoot Schöne NEC zelfs naar de winst, die op basis van de tweede helft volledig verdiend was.

Bron: FCUpdate.nl

Houdini-act NEC in Moskou

Dankzij een krankzinnige laatste tien minuten heeft NEC nog altijd kans op kwalificatie voor de volgende ronde van de UEFA Cup. De Nijmegenaren keken bij Spartak Moskou tachtig minuten lang tegen een 1-0 achterstand aan, maar bogen dit in een tijdsbestek van drie minuten om in een 1-2 voorsprong. Dat bleek ook de eindstand.

Het was de slechtste start die NEC zich kon wensen in het koud en slecht gevulde Luzhniki Stadion: er stonden nog geen twee minuten op de stadionklok en een snel genomen korte corner zorgde al voor het eerste Russische doelgevaar. Serghei Kovalchuk wist de onachtzame NEC-verdedigers te verrassen en de 1-0 binnen te koppen.

De ploeg van coach Michael Laudrup trok zich vervolgens ver terug op de eigen helft, en liet de Gelderse ploeg het spel maken. De mannen van Mario Been grepen het overwicht, maar konden dit behoudens enkele kleine mogelijkheden niet naar doelcijfers vertalen.

In de tweede helft besloot Been om va banque te gaan spelen, en bracht hij onder meer John van Beukering en Collins John binnen de lijnen. Meer en meer rukte NEC op naar het vijandelijke doel, en via verdediger Ramon Zomer waren de gasten dichtbij de 1-1. De Twente-huurling vond met zijn kopbal echter de vuisten van de sterk keepende Stipe Pletikosa.

Vervolgens duurde het tot aan de 75ste minuut voordat NEC opnieuw echt gevaar wist te stichten. Van net buiten de zestien nam Van Beukering Pletikosa opnieuw onder handen, maar ook dit keer had de Kroatische doelman een antwoord paraat. Dat moest hij niet veel later echter wel schuldig blijven. Youssef El-Akchaoui slingerde de bal de zestien in, en na doorkoppen van Johan belandde het leer op de kruin van Van Beukering: 1-1.

Het bleek het startsein voor een adembenemende slotfase. Allereerst kreeg Spartak via Ivan Saenko en Roman Shishkin de kans op de 2-1, maar de paal en een schitterende reflex van Gabór Babos voorkwamen het leed. In de daaropvolgende tegenaanval leek Rutger Worm de 1-2 op zijn schoenen te hebben, maar ook hij stuitte op Pletikosa, die met een katachtige redding de bal uit de bovenhoek ranselde.

Het bleek uitstel van executie. De met name in de tweede helft sterk spelende Lasse Schöne ontving de bal halverwege de Russische helft, en kon ongehinderd oprukken naar het vijandelijke doel. Vanaf een meter of zeventien plaatste hij de bal met veel precisie in de lange hoek, buiten het bereik van Pletikosa. De daaropvolgende stormloop van de thuisploeg werd met verve doorstaan, waardoor NEC de eerste Europese overwinning van het seizoen mocht begroeten.

Wanneer de ploeg over twee weken in eigen huis niet verliest van Udinese, behoudt het nog altijd uitzicht op de volgende ronde. Bij een overwinning zijn de Nijmegenaren zeker van Europees voetbal na de winterstop.

Bron: Voetbalzone.nl