De Pers: NEC-NAC

NEC na monsterzege vrijwel zeker van UEFA Cup

Trainer Mario Been treedt bij NEC in de edele voetsporen van collega Johan Neeskens. De laatste leidde de Nijmeegse formatie in 2003 voor de laatste keer Europa in. Na de uitbundige thuiszege donderdagavond in de eerste wedstrijd tegen NAC Breda (6-0) kan er haast niets meer fout gaan voor NEC. Zondag is in Brabant de return in deze afsluitende play-offs om het vierde en laatste startbewijs voor de UEFA Cup.

NEC begon al als grote favoriet aan het eerste duel. De ploeg van Been is al maandenlang in een uitstekende vorm. De Nijmegenaren bleven in de voorgaande dertien wedstrijden ongeslagen en wisten onder meer de eerdere vier wedstrijden in de play-offs in winst om te zetten.

NAC Breda verging het heel wat minder in de nacompetitie. De ploeg van coach Ernie Brandts verloor drie duels en speelde één keer gelijk. Tijdens de laatste speelronde van de eredivisie verloren de Brabanders op eigen veld met 1-3 van NEC, dat in september vorig jaar in de thuiswedstrijd met 0-1 onderuit ging tegen NAC.

NEC maakte voor de rust de hoge verwachtingen volledig waar. De manschappen van Been straalden veel meer kracht en ambitie uit dan het vermoeid ogende NAC. De behendige en beweeglijke spitsen Jeremain Lens en Lorenzo Davids hadden af en toe vrij spel. De gammele NAC-verdediging wankelde al in de beginfase en een grote zege voor het speelse NEC leek in de maak.

Met 2-0 bij de pauze kwamen de bezoekers goed weg. Beide treffers bracht verdediger Jonas Olsson op zijn naam. De 25-jarige Zweed scoorde eerst met een fraaie volley en daarna met een keurige kopbal. In beide gevallen kwam de voorzet van linksback Youssef El-Akchaoui. De boomlange Olsson kreeg in de eerste helft nog een aantal goed kopkansen, die hij evenwel niet verzilverde.

Dankzij enig geluk en goed keeperswerk van Jelle ten Rouwelaar was NAC na de eerste 45 minuten nog niet helemaal uitgeschakeld. De Bredase ploeg speelde aanvallend ook lang niet slecht. Anthony Lurling, Patrick Molhoek en Fouad Idabdelhay lieten voor de rust enkele goede mogelijkheden liggen.

Na de pauze kwam het ontketende NEC nog eens vier keer tot scoren. Lens (twee), Holman en El-Akchaoui (strafschop, met rood voor Tyrone Loran) maakten het voetbalfeest in Nijmegen compleet. De laatste wedstrijd van trainer Brandts, die zijn ploeg in de competitie naar een unieke derde plaats leidde, eindigt zondag door het pak slaag in De Goffert hoe dan ook in mineur.

Bron: FCUpdate

Ontketend NEC speelt NAC compleet van de mat

NEC heeft de spectaculaire opmars in de Eredivisie weten te bekronen met kwalificatie voor het UEFA Cup-toernooi. De Nijmegenaren stranden in de play-offs alleen nog als ze zondag in Breda de 6-0 overwinning uit de heenwedstrijd verspelen.

De manier waarop NEC NAC vernederde, was kenmerkend voor de vorm waarin de ploeg van Mario Been al tijden verkeert. De swingende formatie zag bijna alles lukken. Waar in veel voorgaande duels de karrenvracht aan kansen nog wel eens een enkel doelpunt opleverde, was het donderdagavond in De Goffert wel vaak raak.

Joonas Olsson zette de toon. De centrale verdediger maakte de eerste twee goals. De Zweed volleerde geheel vrijgelaten de 1-0 binnen. Bij de tweede van de fraaie avond voor het thuispubliek kopte Olsson de bal technisch perfect in de uiterste hoek.

Na rust volgden er nog vier. Brett Holman ging op volle vaart af op Jelle ten Rouwelaar en verraste de doelman van NAC met een leep stiftballetje. Jeremain Lens onderscheidde zich vervolgens drie keer. Twee keer scoorde hij zelf, één keer dwong hij een strafschop af die Tyrone Loran rood kostte.

Lens maakte de 3-0 door de bal onder Ten Rouwelaar door te schieten. De huurling van AZ dolde Loran vervolgens in één actie twee keer, om de NAC-keeper weer kansloos te laten. Youssef El-Akchaoui, de aangever bij beide treffers van Olsson, benutte de penalty na de te late sliding van Loran op Lens.

Het bleke NAC Breda moet na een eveneens knap seizoen, dat in een derde plaats resulteerde na de reguliere competitie, nu waarschijnlijk genoegen nemen met Intertoto-voetbal. NEC keert na vijf terug in het UEFA Cup-toernooi.

Bron: VI

NEC swingt in doelpuntenfestijn

NIJMEGEN – NEC heeft in het kolkende Goffertstadion alvast deelname aan het UEFA Cup toernooi veilig gesteld. NAC werd met maar liefst met 6-0 verslagen

Het gedurende negentig minuten vurig toegezongen NEC scoorde voor rust met speels gemak twee keer. Beide treffers waren van Jonas Olsson. Twee keer op assist van Youssef El-Akchaoui.

Direct na rust lobde Brett Holman NEC fraai naar 3-0. Na ruim een uur scoorde Lens twee keer kort achter elkaar. Zijn tweede goal was ronduit schitterend. El-Akcahoui beslechte het pleit vanaf de penaltystip. NEC gaat zondag overtuigend Europa in.

NEC-fans genieten met volle teugen

Het publiek in De Goffert had zich duidelijk voorgenomen er een mooie voetbalavond van te maken tegen NAC. De fans lieten het stadion trillen op haar grondvesten.

Negentig minuten lang werd het clublied afgewisseld met ‘Iedereen verliest behalve wij’ en een heel lang ronddraaiende wave. Het als nuilers bekend staande publiek verloochende zichzelf welhaast met het ‘always look on the bright side of life’.

Trainer Mario Been werd meermaals toegezongen en ronduit vertederend was het ‘Muslu bedankt’ voor de gewisselde en vertrekkende Muslu Nalbantoglu. "Ik ben een emotionele jongen en ik had het even zwaar op dat moment", aldus de rechtsback die naar Kayserispor vertrekt. Dit was heel mooi en ik droom van een treffen tussen mijn nieuwe club en NEC in der UEFA Cup. Maar dan wel pas in de kwartfinale."

Bron: Omroep Gelderland