De Gelderlander van vandaag: Sparta – NEC

NEC blijft keurig in het voorste gelid
Nijmegenaren laten na Sparta op een grote nederlaag te trakteren.

NEC blijft keurig in de buurt van de ploegen die om Europees voetbal strijden. Ge­steund door 400 meegereisde aan­hangers behaalde de ploeg van Ma­rio Been gistermiddag bij Sparta zijn vierde overwinning van het seizoen ( 0- 2). Daarmee blijven de Nijmegenaren zevende op de rang­lijst, op slechts vier punten van de koplopers AZ, Ajax en NAC.

Ondanks het klinkende resultaat in zijn geboortestad kraakte de NEC-trainer na afloop enkele kriti­sche noten over het slordige spel van zijn ploeg. „We komen na rust al vlug op 2-0. Daarna laten we na de wedstrijd snel te beslissen. We kregen heel veel ruimte, maar maakten telkens de verkeerde keu­zes. Daar ben ik heel ontevreden over.” Been had zijn elftal op twee plaat­sen aangepast. Van de ene kant wilde hij Sparta met een wat offen­siever strijdplan bespelen. Ander­zijds gunde hij Arek Radomski en Jhon van Beukering, die allebei met lichte vermoeidheidsverschijn­selen kampten, wat rust. Voor hen kwamen Rutger Worm en Tim Janssen in de basisformatie. Saïdi Ntibazonkiza kon ondanks opspe­lende hamstrings wel starten, ook al deed Rachid Bouaouzan voor de zekerheid mee in de war­ming- up.

Het was uitgerekend de Burunde­se buitenspeler die de score in de 20e minuut opende. Dankzij een ongewild cadeautje van Sparta-ver­dediger Ayodele Adeleye. De Nige­riaan verslikte lelijk zich in een scherp aangesneden voorzet van Dani Fernandez. De bal viel zo­maar voor de voeten van Ntibazon­kiza die vanaf zeven meter niet kon missen: 0-1. Het was een eerste hoogtepunt in een uiterst levendige eerste helft, waarin de thuisclub wat vinniger in de duels was, maar NEC het be­tere voetbal liet zien. Vier minu­ten na de openingstreffer verleng­de Tim Janssen een vrije trap van Youssef El-Akchaoui met het hoofd tegen de paal. Kort daarop raakte ook Spartaan Arne Slot het aluminium. Daarna moesten bei­de doelverdedigers nog een keer se­rieus de handen uit de mouwen steken. Harald Wapenaar (Sparta) bij een schot van Youssef El-Ak­chaoui, Babos bij een inzet van Edouard Duplan.

In de rust gaf Ntibazonkiza aan dat hij toch niet verder kon. Oud-Spartaan Rachid Bouaouzan kwam in de ploeg en drukte vanaf zijn eerste balcontact zijn stempel op de wedstrijd. Na een fraaie combinatie met Janssen sneed hij de Rotterdamse zestien binnen, ontdeed zich knap van verdediger Ruud Knol die in arren moede aan de noodrem ging hangen. Scheidsrechter Bas Nijhuis legde de bal op de stip, maar spaarde de oud-Vitessenaar die er met geel ge­nadig vanaf kwam. El-Akchaoui ontfermde zich over de penalty, een karweitje dat hij al voor de vierde keer dit seizoen met overtui­ging klaarde: 0-2. „Dat was voor ons de nekslag”, meende Sparta-coach Foeke Booy. De thuisclub moest daarna alle voorzichtigheid laten varen. NEC kreeg zeeën van ruimte, zeker na­dat Booy in de 65e minuut een vierde spits ( Yuri Rose) inbracht. Omdat eindpass en afronding bij NEC flink te wensen overlieten, bleef Sparta een monsternederlaag bespaard en behield het team van coach Booy hoop op een wonder. Dat mirakel kwam er niet, al was invaller Charles Dissels kort voor tijd met een kopbal op de lat dicht bij de aansluitingstreffer.

Worm krabbelt overeind op Spangen
Geduld middenvelder beloond met basisplaats tegen Sparta.

Hij schudt het hoofd. Nee, klinkt het beslist. In zak en as heeft hij nooit gezeten. Ook niet toen de reservebank wel heel vertrouwd ging aanvoelen, hield Rutger Worm de kop om­hoog. „Ik ben een liefhebber. Ik hou van voetbal. Als ik scherp zou blijven trainen. Mijn stinkende best blijven doen bij Jong NEC. Dan zou ik mijn kans toch wel krij­gen.”

Woensdag beloonde Mario Been hem al met een invalbeurt tegen FC Groningen. Gisteren stond hij op het Kasteel tegen Sparta (0-2) eindelijk in de basis. De eerste keer pas deze competitie. „Ik heb geduld moeten hebben”, zei de middenvelder die een uitste­kende voorbereiding op het sei­zoen had gekend. „Maar een paar blessures gooiden toen roet in het eten. Geen gemakkelijke periode. Ik wilde spelen. NEC weigerde mij te verhuren. Ik moest hier voor mijn kansen gaan.” In de kleedkamer kreeg hij steun van jongens als Mark Otten en Pa­trick Pothuizen. „Die lieten me constant weten dat ze het in me za­gen zitten. Was belangrijk voor me. Al besefte ik maar al te goed dat ik het zelf moest doen. Uitein­delijk sta je er alleen voor.”

Tegen Sparta was het dan eindelijk zo ver. In de aanloop naar het duel had hij het seintje al gekregen. „ Zei de trainer dat ik rekening moest houden met een basis­plaats.” De opdracht van Mario Been was simpel. „Ik stond op ‘tien’ en moest me op het middenveld hele­maal stuk lopen. Dat is aardig ge­lukt. Volgens mij heb ik verdedi­gend weinig steken laten vallen. Maar aan de bal, zeg maar het aan­vallende gedeelte. Daarover ben ik niet tevreden. Moet ik veel meer kunnen brengen.”

Zijn wissel, twintig minuten voor tijd, was een tactische, wist Worm. „Ik moest naar de kant voor Arke Radomski. De trainer wilde gecontroleerd de wedstrijd uitspelen. Kon ik wel begrijpen.” Want NEC was dan misschien de betere ploeg, aan de uitvoering mankeerde het een en ander. „ Je mag ons verwijten dat wij Sparta veel te lang in leven hebben gehou­den”, beaamde Worm. „Vooral na die 2- 0, toen zij wel moesten ko­men en achterin heel veel ruimte weggaven, hadden wij het beter moeten uitspelen. Maar juist op momenten dat we naar 3-0, 4­0 konden weglopen, begonnen we moeilijk te voetballen. Maakten we constant de verkeerde keuzes. Dat was niet goed.” Maar jongens, zag je hem denken, zullen we nu ophouden met zeu­ren. En fijntjes verwees de Nijme­genaar even naar de ranglijst. „Wim, hoeveel punten heeft AZ”, riep Worm naar de coach van Jong NEC die bij de kleedkamer van de Nijmegenaren stond. „Ne­gentien”, antwoorde de Wagenin­ger. Worm stak zijn duim om­hoog, knikte veelbetekenend en zei: „Wij hebben er vijftien. Staan we maar vier punten van de koplo­per. Doen we het toch niet slecht, lijkt me.”

Glorieuze rentree van Bouaouzan op Kasteel
Fluitconcerten ‘eigen’ supporters halen beste naar boven in aanvaller.

Twee jaar was hij in alle stadions van Nederland uitge­floten. Rachid Bouaouzan werd lang nagedragen dat hij een einde had gemaakt aan de carrière van Niels Kokmeijer. Edoch, alles slijt. Dus ook de herinnering aan dat fa­tale incident. Maar gisteren was het voor het eerst dit seizoen weer eens raak. Bij elk balcontact werd de na rust ingevallen NEC’er van het veld gefloten door de Sparta-aanhang.

„ Ik was al wat gewend, maar dit deed me toch wel pijn”, zei de Ma­rokkaan. „Ik heb vanaf de jeugd bij Sparta gevoetbald. Alles bij elkaar heb ik hier dertien jaar gezeten. En om dan door je ‘eigen’ suppor­ters zo uitgefloten te worden. Had ik niet verwacht.” De vijandige omgeving bracht het beste in de vleugelspeler naar bo­ven. De eerste vijf minuten was Bouaouzan ongrijpbaar voor de Sparta-verdedigers. Alles ging op volle snelheid en alles lukte. Na een heerlijke loopactie, de pass van Tim Janssen en een fantas­tische passeerbeweging was ook zijn eerste competitiedoelpunt voor NEC in de maak. Ruud Knol liet zich echter bovenop de aanval­ler vallen, waarna Youssef El-Ak­chaoui de wedstrijd vanaf elf me­ter op slot gooide.

Dreiging, acties maken, dat balletje onder de voet meenemen. Voor het eerste dit seizoen maakte Ra­chid Bouaouzan de hooggespan­nen verwachtingen waar. „Ik wist dat ik geduld moest hebben. Vond ik niet moeilijk. Ik keek naar Mark Otten, Mark van den Bogaart. Goe­de voetballers, die wachten op hun kans. Zo moest ik er dus ook mee omgaan.” En gisteren mocht hij het dan la­ten zien. Op een vertrouwd veld ook nog eens. „Dat vond ik wel speciaal. Hier, op Spangen, heb ik gedebuteerd als profvoetballer. Hier heb ik alles meegemaakt,” wist Bouaouzan die al bij zijn eer­ste balcontact een enorm gretige indruk maakte. „Ik wilde het per se laten zien. Besefte dat ik scherp moest beginnen. Dat lukte aardig. Heerlijk om mee te maken. Weet je gelijk weer dat voetbal een prachtige sport is.”

El- Akchaoui kent Wapenaar als broekzak
Tegen Sparta benut­te Youssef El-Akchaoui gisteren zijn vierde strafschop van het sei­zoen. „Wapenaar kende ik nog van die wedstrijd tegen Vitesse. Hij duikt altijd vroeg naar een hoek. Nu weer. Bij hem moet je even wach­ten. Hij gokte op rechts, dus koos ik voor de linker hoek”, zei de ver­dediger van NEC die bij de Nijme­genaren is uitgegroeid tot de straf­schoppenspecialist.

Acht supporters NEC gearresteerd bij station
De Rotterdamse poli­tie heeft gistermiddag na afloop van de wedstrijd tussen Sparta en NEC acht Nijmeegse fans gearres­teerd tijdens relletjes bij het cen­traal station. De uitwedstrijd tegen Sparta was een van de vijf wedstrij­den die zonder combi-regeling be­zocht kon worden. Omdat nog niet alle informatie was vrijgege­ven door de politie komt NEC niet eerder dan vandaag met een officiële reactie.

NEC traint vandaag en morgen even niet
Mario Been heeft de spelers die tegen Sparta in actie kwamen twee vrije dagen gege­ven. Vandaag en morgen wordt er niet getraind. NEC komt donder­dag op de tweede speeldag van de UEFA Cup ook niet in actie te ko­men. Assistent- trainer Ron de Groot bezoekt die dag het duel in Moskou tussen Spartak en Udine­se. Wim Rip, coach Jong NEC, scout bij het andere duel tussen Tottenham en Dinamo Zagreb

Volgens Janssen had Knol ‘rood’ verdiend 
Voorzichtig infor­meerde Tim Janssen gistermiddag bij scheidsrechter Bas Nijhuis of die Ruud Knol geen rode kaart moest geven, na de overtreding op Rachid Bouaouzan. „Hij gaf een strafschop, maar liet het bij geel, omdat volgens hem de beweging naar de zijkant gemaakt werd. Sor­ry hoor, maar daar heb ik nog nooit van gehoord”, zei Janssen die zelf voor rust dichtbij een doel­punt was, maar op de paal kopte.

NEC A1 redt het niet tegen Twente/ Heracles
De druiven waren zuur voor NEC A1, dat zaterdag FC Twente/ Heracles prima partij gaf, maar wel genoegen moest nemen met een 3-2 nederlaag. De 2-1 rust­stand in het voordeel van de thuisclub deed geen recht aan de eerste helft waarin NEC minimaal gelijkwaardig was. Een strafschop en rood voor David Artoumian de­den NEC A1 in de 60e minuut de das om. Alleen Bastian Weiser scoorde nog uit een vrije trap: 3-2.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.