De Gelderlander van vandaag: Roda JC – NEC

Roda JC witheet, NEC ijskoud
NEC na 0-1 winst in Kerkrade vrijwel zeker van tweede ronde.

Roda JC beleeft een ware rampweek. Na de verloren bekerfinale tegen Feyenoord ging het gisteravond bij de start van de play- offs voor een UEFA Cup- tick­et helemaal mis met de ploeg van coach Raymond Atteveld. NEC, heer en meester in Kerkrade, ver­zuimde echter de klus al na een duel te klaren: 0-1.

Het was bij vlagen gênant om te zien hoe Roda in eigen huis werd vernederd. De Limburgers werden zelfs door hun eigen aanhang uit­gefloten. De gefrustreerde thuis­ploeg besloot daarop de botte bijl uit het foedraal te halen. Lange tijd met instemming van scheids­rechter Nijhuis. Maar toen routinier Ger Senden kort na rust met gestrekt been Jhon van Beukering attaqueerde, was het zelfs de lankmoedige leids­man te gortig. Hij stuurde Senden van het veld, waarna bij de Lim­burgse fans de stoppen doorsloe­gen. Zij scholden Nijhuis ( en zijn moeder) minutenlang de huid vol. Een kwartier voor tijd hield de ar­biter het voor gezien en stuurde beide elftallen naar de kleedka­mer. Pas na een kwartier bezin­ning en een zalvend woordje van Roda-directeur Kuijer waren de verhitte gemoederen op de tribu­nes enigszins gesust. De pauze had echter het laatste restje verzet bij de thuisclub gebroken, zodat NEC zondag vanuit een riante uitgangs­positie aan de return kan begin­nen.

In de Nijmeegse formatie ontbra­ken gisteravond twee vaste scha­kels: Jonas Olsson en Kevin Bob­son. De Zweed, half april weggeval­len met een spierblessure in het bovenbeen, heeft de training in­middels hervat. Olsson bleek nog niet fit genoeg. Hij werd vervan­gen door Patrick Pothuizen. Net als een kleine maand geleden, toen beide ploegen elkaar troffen in de reguliere competitie, moest ook Kevin Bobson verstek laten gaan. Zijn plaats werd andermaal ingenomen door Lorenzo Davids. Die drukte toen ongewild een flink stempel op de wedstrijd. Da­vids werd bij een 1-1 stand in het gezicht geraakt door Roda-speler Tioté, die rood kreeg. Met een mannetje meer trok NEC de winst vervolgens tamelijk eenvoudig naar zich toe ( 0- 2).

In de reguliere competitie ontlie­pen Roda JC en NEC elkaar nau­welijks. In de eindrangschikking bedroeg het verschil slechts één puntje. Maar op het veld gaapte ­in elk geval gisteravond – een enor­me kloof tussen beide ploegen. Ro­da JC, met de verloren bekerfinale nog in de benen, werd vooral in de eerste helft van het kastje naar de muur gestuurd. De Limburgers, slechts met één spits (Andres Oper), ontsnapten aan een monsterscore omdat de Nijmeegse voorwaartsen erg slor­dig met de kansen omsprongen. NEC, al maanden in topvorm, ver­zuimde het gigantische krachtsver­schil in cijfers uit te drukken. Een 0-5 ruststand had de verhoudin­gen prima weergegeven.

In werke­lijkheid bedroeg de marge halver­wege slechts één doelpunt. Al na vijf minuten zette Brett Holman de bezoekers op 0-1 na een schitte­rende pass van Jhon van Beuke­ring. Holman liet in de eerste helft nog drie opgelegde kansen liggen, net als Bas Sibum en Jeremain Lens. Na de rode kaart voor Sen­den kon NEC weinig meer gebeu­ren. Tot ergernis van trainer Mario Been liet zijn ploeg na de genade­klap uit te delen. De Nijmeegse ploeg leek het na rust wel mooi te vinden. Voor de thuiswedstrijd moet immers ook nog wat publiek getrokken worden.

Been weet waarom er geen euforie bij NEC is
Coach beseft dat zijn ploeg het karwei al had kunnen afmaken.

Aan de gezichtsuit­drukkingen van NEC’ers was gis­teravond niet te zien dat de ploeg een uitstekende start in de play-offs had gemaakt door Roda JC in de eerste wedstrijd van de dubbel thuis met 1-0 te kloppen. „ Normaal zijn we ook erg blij met een overwinning,” wist Mario Been. „ Alleen ontbreekt nu de eu­forie, omdat we het hier al hadden kunnen afmaken. Met die 1-0 heb­ben we onszelf tekort gedaan. We hadden er voor rust al vier, vijf kunnen maken. Dan had je zon­dag in een zetel gezeten. Nu zullen we nog vol aan de bak moeten.”

Toch was de coach van NEC in de rust niet kwaad geworden op zijn spelers. „Been zei alleen maar: ‘ Wat moet ik zeggen’, verklapte PeterWisgerhof. Erg veel te klagen was er volgens de aanvoerder dan ook niet. „ In de eerste helft speel­den we fantastisch. Je kunt ons al­leen verwijten dat we de kansen niet hebben afgemaakt. Maar dat gebeurt soms in het voetballen. Na rust was het een ander verhaal. He­lemaal toen zij met tien man kwa­men te staan. Speelden wij plotse­ling twintig tot dertig procent min­der. Deden we alles net niet wat we voor rust wel deden.”

Toen scheidsrechter Nijhuis het duel staakte vanwege de spreekko­ren, kwamen beide ploegen voor het laatste kwartier nog wel het veld op, maar had Wisgerhof al snel in de gaten dat er weinig meer zou gebeuren. „Roda wilde niet meer. Dat zag je aan alles.” Raymond Atteveld, de coach van de Limburgers, beaamde dat. „ In de kleedkamer hebben we afge­sproken dat we niet voor de 1­1 zouden gaan. Het risico dat je met een man minder tegen een voet­ballende ploeg als NEC een twee­de om de oren krijgt, was ons te groot. Hadden we er zondag in Nij­megen drie moeten maken. Nu wordt het nog een echte wed­strijd, waarin wij weer met elf man mogen beginnen.”

Volgens Atteveld hadden ze gistera­vond ook met elf moeten eindi­gen. „Ik heb de beelden terugge­zien. Vertraagd. Dat wel. Maar je kunt zien dat Senden de bal niet raakt en ook Van Beukering niet.” De spits van NEC zag het anders. „Hij raakt mij wel. gebeurt dat niet, loop ik zou met de bal op Castro af. Maar misschien hadden zij beter met elf man kunnen blij­ven staan. De ruimte lag ook toen al op de flanken. Na die rode kaart pompten wij alle ballen op Lens. Maar die jongen kan niet blijven gaan, natuurlijk.” Voor rust had hij de flankspeler nog wel even boos aangesproken. „Twee keer een bal breed leggen en ik tik ’m zo binnen”, wist Van Beukering. „Dan moet je elkaar net even dat balletje gunnen. Maar Jeremain is nog jong. En kan na­tuurlijk heel veel.”

Voor zondag verwacht hij een an­der Roda. „Met drie spitsen en niet eentje zoals vanavond. Maar als wij weer snel scoren is er niets aan de hand. Gaat die wedstrijd als een nachtkaars uit.” Been liet Lens tot het laatste fluit­signaal staan. „ Omdat hij altijd nog verrassend uit de hoek kan ko­men. Dat vertrouwen heb ik en geef ik hem ook. Vanavond had hij wat meer in bescherming geno­men mogen worden door de scheidsrechter. Maar daar zal hij mee om moeten leren gaan. Let op. Als die jongen bij me blijft, wordt hij nog beter.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan