De Gelderlander van vandaag: NEC-Vitesse

NEC knokt zich over dode punt heen
Nijmeegse ploeg drukt Vitesse nog wat verder in de sores.

Terwijl zijn spelers zich laafden aan de toejuichingen van het Nijmeegse publiek, stond Ma­rio Been aan de rand van het veld ingetogen te genieten. De NEC- trainer was uiteraard in zijn nopjes met de winst op Vitesse (3-1), maar het meest content was hij met het ‘zelfreinigende vermo­gen’ van zijn elftal. Na het rustsignaal van scheidsrech­ter Pieter Vink was Been even in de catacomben van het Goffersta­dion blijven wachten. Hij maakte zich op voor een stevige donder­speech, omdat zijn spelers zich in het eerste bedrijf als kwajongens hadden laten ringeloren door Vi­tesse. Maar toen hij de kleedkamer betrad, hoefde hij niets meer te zeggen. „Bij ons doet het team de wedstrijdbespreking”, lachte Been. „ De jongens vertelden elkaar flink de waarheid. Iedereen besefte dat het scherper moest. Na rust was er eindelijk een strijdbaar NEC te zien. Dat moet ook. Strijd is onze basis. Als dat ontbreekt, zijn we zelfs door amateurs te verslaan.”

NEC begon gistermiddag als uitge­sproken favoriet aan de derby. Vi­tesse had pas twee punten in de knip, zes minder dan de zuiderbu­ren. Ook het feit dat de Arnhem­mers al een paar keer in de slotfa­se de kous op de kop hadden ge­kregen, had het zelfvertrouwen geen goed gedaan. „Toch had ik best een goed voorgevoel”, vertel­de coach Hans Westerhof. „Dat is deels ook wel bewaarheid. Het voetbal was zeer aanvaardbaar en er zat ook wel strijd in. Alleen het resultaat valt weer tegen. We zit­ten nog niet in zak en as, maar we maken ons wel zorgen.”

Gezien het spel in de eerste helft is er ook weinig reden voor paniek aan de boorden van de Rijn. Afge­zien van de openingsfase, waarin NEC twee behoorlijke kansen kreeg, was Vitesse heer en mees­ter. De openingstreffer, na iets meer dan een kwartier spelen, was fraai en terecht. Nicky Hofs en Ric­ky van Wolfswinkel sneden met een ragfijne combinatie door de Nijmeegse defensie, Hofs maakte het vervolgens ijskoud af: 0-1. Claudemir vergat even later de thuisploeg de genadeklap toe te dienen. Geholpen door een glijpar­tij van Ramon Zomer mocht de Braziliaan alleen op doelman Ba­bos afgaan. Hij koos voor de lange hoek maar schoot rakelings voor­langs. „Vitesse heeft ons in die fase in leven gelaten”, erkende Been. Na de hervatting trok NEC het la­ken naar zich toe. De Nijmegena­ren gooiden plotseling meer ener­gie in de strijd en werden sterker in de persoonlijke duels. De thuis­ploeg werd daarbij geruggen­steund door een snelle gelijkma­ker. Na een matig weggewerkte vrije trap viel de bal voor de voe­ten van Arek Radomski. De Pool, beste man aan Nijmeegse zijde, be­dacht zich geen moment en haal­de ongenadig uit: 1-1.

Hoewel de kwaliteit van het spel daarna alsmaar beroerder werd, bleef met name NEC jagen op de volle winst. Die houding werd in de slotfase beloond. Vitesse-verde­diger Sebastien Sansoni, die eerder goed was weggekomen toen Saïdi Ntibazonkiza bij hem over de knie ging, kreeg in de 82e minuut toch een strafschop tegen toen hij bij de Burundees aan de arm ging hangen. IJskonijn Youssef El-Ak­chaoui, die al eens eerder een cru­ciale penalty tegen Vitesse had be­nut, hield andermaal zijn zenu­wen in bedwang: 2-1. Met de moed der wanhoop pro­beerde Vitesse in de slotminuten de vierde nederlaag te voorkomen. De Arnhemmers zetten de poort achterin wagenwijd open. Diep in blessuretijd was het Ntibazonkiza die het laatste sprankje hoop bij de bezoekers doofde: 3-1.

Kippenvel in een uitverkochte Goffert
Youssef El-Akchaoui wordt bijna verlegen van massaal huldeblijk. 

‘ Youssef El-Akchaoui. El-Akchaoui. El-Akchaoui-ie-ie.’ Je zou denken dat de naam van de linksback van NEC niet echt lek­ker bekt voor een yel, maar gister­middag denderde de ‘song’ weer eens door een uitverkocht Goffert­stadion. „Kippenvel. Ik word er verlegen van als een vol stadion mijn naam scandeert”, zei de Marokkaan, die het massale huldeblijk over zich heen kreeg nadat hij in de 83e mi­nuut NEC vanaf de strafschopstip op een 2-1 voorsprong had gezet. In de slotfase zorgde Saïdi Ntiba­zonkiza voor de 3- 1 eindstand in de Gelderse derby, die geen groots voetbal te zien had gegeven.

„Ook de mindere wedstrijden moet je winnen. Als dat gebeurt, neig je toch naar een subtopper”, wist El-Akchaoui die er geen pro­blemen mee had dat het niveau van de wedstrijd niet altijd om over naar huis te schrijven was. „Dat blijft toch typisch Neder­lands. Als je in Engeland een wed­strijd wint door de bal het stadion uit te jagen, krijg je een staande ovatie. Hier moet alles voetballend opgelost worden. Maar af en toe gaat dat niet.”

Voor de strafschop had hij zich zonder mankeren gemeld. „ Omdat die afspraken er liggen. Jhon van Beukering neemt ze. Of ik.” En aangezien de spits van NEC al gewisseld was, liep de verdediger zeven minuten voor tijd met de bal onder de arm het Arnhemse strafschopgebied binnen. El-Ak­chaoui was er van overtuigd dat hij zou scoren. „ Een strafschop be­nutten is een kwestie van geduld”, doceerde de Marokkaanse interna­tional. „Ik kijk altijd wat de keeper doet.” Op de doellijn deed Piet Velthui­zen kennelijk hetzelfde, want de Nijmegenaar dook wel naar de goe­de hoek. De doelman van Vitesse was echter kansloos op het ge­plaatste schot. Logisch, vond El-Ak­chaoui. „Want een keeper is nooit sneller dan de bal.”

Volgens de statistieken was het speeltuig in de eerste helft bijna ze­ventig procent van de tijd in bezit van een NEC’er, maar de thuisclub won bijna nooit de ‘tweede bal’ en kon daarom ook niet voorkomen dat de gevaarlijk­ste kansen voor Vitesse waren. Vlak voor rust greep El-Akchaoui in door in een duel aan de zijlijn met Claudemir de halve bank van Vitesse mee te nemen. „Het was even nodig om de boel op scherp te zetten”, vond de NEC’ er, die zich vervolgens in de kleed­kamer ook niet onbetuigd liet. „Dat gebeurde met stemverhef­fing. Ik ben de aangewezen per­soon om zoiets te doen. Net als Peter. Dat komt niet altijd even leuk over. Maar als je dan met 3­-1 wint, mogen ze me best even een klootzak vinden, hoor.” Tegen het einde van de wedstrijd was hij uitgeroepen tot man of the match. En daar ging De Goffert weer. ‘ Youssef El-Akchaoui. El-Ak­chaoui. El-Akchaoui- ie- ie.’ „ Kippenvel”, zei Youssef weer. „ Ik voel het nu opnieuw. Maar in het veld is dat tien keer zo erg.”

Velthuizen kan het bijna niet bevatten
Nederlaag in De Goffert komt keihard aan bij doelman van Vitesse. 

Voor zijn kleedkamer leek het heel even uit de hand te lopen toen een aantal spelers van Vitesse, onder wie een tierende Nicky Hofs, verhaal wilde komen halen. Maar scheidsrechter Pieter Vink wandelde stevig door en deed de deur snel achter zich dicht. Een steward van NEC voor­kwam met gespreide armen dat er nog een speler uit Arnhem kon aankloppen.

Piet Velthuizen kon zich de woede van zijn ploeggenoten wel voorstel­len. „Ik ben net zo kwaad op Vink”, zei de doelman van Vitesse. „Die vrije trap waar dat eerste doel­punt uit valt. Die mag hij natuur­lijk nooit geven. En die strafschop. Dit is een derby. Daar horen derge­lijke duels bij. Die bal had niet op de stip gemogen.” De Nijmegenaar kon het nog nau­welijks bevatten. De 3- 1 nederlaag was keihard aangekomen. „ Omdat wij gedomineerd hebben. De hele wedstrijd. NEC heeft nauwelijks kansen gehad. Ik kom vanavond misschien drie keer in beeld. Om­de bal uit het net te halen.” En dus staat Vitesse na zes wed­strijden nog steeds op het schame­le totaal van twee punten. Volgen­de week wacht de zware thuiswed­strijd tegen FC Twente. Maar die eerste helft gistermiddag, die moet Velthuizen toch hoop hebben ge­geven. „Hoop?”, zei de doelman. „Eerst een hele wedstrijd goed spe­len. Dat geeft hoop.”

Wisgerhof blij omdat NEC echt team blijkt 
Eigenlijk was PeterWis­gerhof nog het meest tevreden over de manier waarop NEC gister­middag de tweede helft gespeeld had. „ Omdat we in de kleedkamer hadden afgesproken om keihard te gaan werken. Als het niet mooi kon, dan maar op die manier. Na rust kon je zien dat er echt een team in het veld stond. En die strafschop was natuurlijk helemaal terecht. Geen discussie mogelijk”, wist de aanvoerder van NEC.

De Gier pakt snel een borrel na goal Vitesse
Met een grijns die op zijn gezicht gebeiteld zat, stapte Jack de Gier door De Goffert. De naam van zijn BV in hypotheken en financieringen prijkte in de ge­wonnen derby op de rug van de NEC’ers. „Na die 1-0 van Vitesse heb ik wel een borrel gepakt. Dit gaat niet goed, dacht ik. Maar 3-1. Geweldig natuurlijk”, zei De Gier, die ook thuis tegen Groningen op de shirts staat. Daarna komt de achterkant weer vrij.

Rip vindt dat Dinamo een hele aardige ploeg
Coach Jong NEC ziet UEFA Cup-tegenstander gelijkspelen.

Dinamo Zagreb – donder­dag in Kroatië de tegenstander van NEC in de UEFA Cup – speelde gis­teravond op het nippertje gelijk in de uitwedstrijd tegen HNK Sibe­nik. In de ultieme slotfase zorgde de Argentijnse verdediger Luis Iba­nez voor de 2-2. Tien minuten na die treffer belde Wim Rip vanaf de tribune in Sibe­nik met Mario Been. Heet van de naald bracht de coach van Jong NEC zijn ‘baas’ op de hoogte van de sterke en zwakke punten van Dinamo Zagreb.

„Een hele aardige ploeg, dat Dina­mo”, zei Rip later telefonisch van­uit een Kroatische taxi. „Maar dat ik nu in mijn tuigje sta te ramme­len, zoals Mario zei over AC Milan toen we met 2-0 van Feyenoord hadden gewonnen, nee dat niet.” Rip was onder de indruk gekomen van de organisatie bij Dinamo, dat voorin met Mario Mandzukic en Josip Tadic twee aanvallers van for­maat heeft. „ Goede, vaardige spe­lers”, wist de Wageninger die over het middenveld weer minder en­thousiast was. „Dat vond ik van­avond niet al te sterk. Ze speelden slordig met veel balverlies tot ge­volg. Desalniettemin had Zagreb na de 2- 2 – overigens een fantas­tische uithaal van die Argentijn ­nog met 3-2 kunnen winnen. In de 92e minuut kregen ze nog een honderd procent kans. ”Direct na de wedstrijd – die pas om 22.00 uur was afgelopen – ver­trok Dinamo weer naar Zagreb. Rip: „En niet met het vliegtuig, hè. Gewoon met de bus. Toch 400 kilometer. Daarmee zijn wij licht in het voordeel. Wij speelden in ei­gen stadion. De spelers waren op tijd weer thuis in een vertrouwde omgeving.”

Dinamo neemt de wedstrijd tegen NEC in elk geval serieus. Rip: „Morgen (vandaag, red) gaan ze in trainingskamp. Ik bedoel maar.” Voor hem zijn het trouwens ook drukke tijden. „ Ik stap morgen­vroeg om kwart over zes in het vliegtuig. Om kwart over twaalf zit ik bij Mario in het stadion. Dan ’ s avonds om half zeven op de bank bij Jong NEC tegen JongWil­lem II. En donderdag naar Udine­se – Tottenham Hotspur. Ja, ja. Ge­lukkig heb ik een fotootje van mijn vrouw bij me. Anders zou ik haar niet meer herkennen.”

Positie Spurs- coach Juande Ramos wankelt
De positie van trainer Juande Ramos wankelt bij Totten­ham Hotspur. De Londenaren, vol­gende maand tegenstander van NEC in de UEFA Cup, gingen gis­teren bij Stoke City voor de zesde maal in acht duels onderuit. Ra­mos hoopt dat hij van de clublei­ding de tijd krijgt om betere resul­taten neer te zetten. „We moeten samen hard werken. We kunnen die ommekeer maken”, aldus de Spaanse oefenmeester.

Danny Hoekman duikt weer op in Dubai
Danny Hoekman wordt techniek- trainer bij de nieuw op te zetten Manchester United Football Academy in Dubai. „ Ze pakken het groot aan, zoals ze dat hier ge­wend zijn”, weet de oud- speler van NEC, die eerder in Dubai werkte als trainer. „ Manager Alex Ferguson is ambassadeur, maar daarmee houdt het wel op hoor. United zal hier niet snel talenten scouten. Ze geven hun naam en worden daarvoor betaald.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan