De Gelderlander van vandaag: NEC-Roda JC

Veldtocht NEC leidt naar Groningen
Ploeg van Mario Been bereikt tweede ronde ten koste van Roda JC.

NEC is nog vier wed­strijden verwijderd van een Euro­pees ticket. De ploeg van Mario Been rekende gistermiddag af met Roda JC (2-0) en neemt het nu in de tweede ronde van de play-offs op tegen FC Groningen.

Ook Roda JC slaagde er niet in de wonderbaarlijke veldtocht van NEC tot staan te brengen. Nadat de Nijmegenaren afgelopen don­derdag al de heenwedstrijd in winst (0-1) hadden omgezet, brachten zij gisteren ook de return tot een goed einde. Erg verheffend was het spel overigens niet, ook doordat de bal vaak bleef hangen op het droge veld. Coach Been weet de matige vertoning echter vooral aan de vermoeidheid die zijn spelers langzamerhand parten begint te spelen. „Een hoop jon­gens zaten er doorheen. Ik krijg steeds meer bewondering voor ploegen die Europees voetbal spe­len en dus bijna elke week een dubbel programma afwerken.”

Ondanks het povere spel van de thuisploeg kregen de slechts 7500 toeschouwers in De Goffert geen moment het idee dat het nog mis kon gaan. NEC heeft al een paar maanden de wind in de zeilen, zelfs als de Nijmeegse ploeg matig voetbalt stromen de punten bin­nen. Van de laatste vijftien wed­strijden werden er dertien gewon­nen. Een serie waar geen enkel an­der team in Nederland aan kan tip­pen.

Heel even had Been gisteren het idee dat zijn ploeg er wederom een pronkzitting van zou maken. Net als drie dagen eerder gaf NEC de Limburgse opponent in de ope­ningsminuten voetballes. „In die fase kregen we ook twee, drie op­gelegde kansen”, wist de Rotter­dammer. „ Als we toen gescoord hadden, was het waarschijnlijk be­slist geweest.” Zo ver kwam het echter niet. Bas Sibum en Brett Holman manoeu­vreerden zich in kansrijke stelling, maar vonden net geen medespe­­ler, Lorenzo Davids kwam een teentje tekort om een voorzet van Jeremain Lens binnen te glijden.

Na een minuut of tien was het Nij­meegse strobrandje uitgewoed. „ Foutieve passes, slap de duels in­gaan, het zag er niet uit” vond Been. „ Gelukkig hield Babos ons in die fase een paar keer op de been.” Het kleine beetje hoop dat de be­zoekers nog koesterden, vervloog kort voor rust. Zonder dat een Ro­da- speler hem een strobreed in de weg legde, kon Jhon van Beuke­ring bij de tweede paal een corner van Youssef El-Akchaoui inknik­ken: 1-0. Het was zo’n beetje de laatste bij­drage van de Velpse spits. „We had­den in de eerste helft veel moeite met de opkomende De Fauw. Jhon kon dat niet belopen. Na rust heb ik Tim Janssen ingebracht, toen was dat probleem verhol­pen.”

Toen Roda in de slotfase met de moed der wanhoop ten aanval trok, kreeg de thuisploeg kans op kans om de deur in het slot te gooien. Maar met name Lens, NEC’s grote man van de laatste maanden, ging erg slordig om met de mogelijkheden. Drie, vier keer verzuimde hij een vrijstaande ploeggenoot aan te spelen. Toch stond het Amsterdamse goudhaan­tje zeven minuten voor tijd aan de basis van de beslissing. Slim be­diende hij zijn maatje Dominique Kivuvu. De lange invaller omspeel­de doelman Castro en had geen en­kel probleem zijn eerste seizoens­treffer te laten noteren: 2-0. NEC begint donderdag aan de tweede ronde van de play- offs tegen FC Groningen met een thuiswedstrijd. Drie dagen later volgt de return in de Euroborg.

Roda buigt deemoedig het hoofd voor Babos
Doelman NEC houdt Nijmegenaren in zijn eentje overeind.

Hij bestelde zelf de beeldhouwer gelijk af. „Ik hoef geen standbeeld”, zei Gábor Ba­bos. De doelman had NEC in zijn eentje overeind gehouden tegen Roda JC (2-0), maar wilde gister­middag in de catacomben van het Goffertstadion niets weten van een heldenrol. "Dit is nou het leven een keeper. Je hebt van die dagen. Dan is elke bal voor jou. En als je er eentje niet pakt, wordt het toch geen doelpunt,” verwees hij naar de ul­tieme slotfase van het duel toen de Hongaar een schotje van Ha­douir liet glippen, maar aanvoer­der PeterWisgerhof op de lijn red­ding bracht.

Een ‘bijna-blundertje’ wilde Ba­bos het trouwens niet noemen. „Voor jullie op de tribune was het ogenschijnlijk een gemakkelijke bal, maar op dat droge veld zat er plotseling een lastige stuit in waar­door ‘ie op het laatste moment nog 0ver me heen ging.” Brede grijns. „Daarna floot de scheidsrechter gelijk af. Hebben Peter en ik nog wel even gelachen om dat moment.” Maar verder wilde hij er niet te lang bij stil blijven staan. Ook niet bij die reddingen, die stuk voor stuk het predikaat ‘weergaloos’ ver­dienden. Snoeiharde schoten waar­na de bal stijf onder de lat dreigde te verdwijnen, ballen die op het laatste moment van richting wer­den veranderd en Limburgers die plots op een meter voor hem op­doken. Babos was gistermiddag niet te passeren.

„Natuurlijk heb ik een heel goed gevoel over zo’n wedstrijd”, erken­de sluitpost. „Maar als we de vol­gende ronde tegen FC Groningen niet overleven, gaat de glans er weer snel af.” Aan een voortijdig afscheid van de play-offs om een UEFA Cup-ticket wilde Babos zo kort na de over­winning op Roda JC overigens niet denken. „We krijgen nog vier wedstrijden”, klonk het zeer be­slist uit zijn mond. „We hebben al­lemaal een heel goed gevoel. Er moet een mooi afscheid van dit seizoen komen. Nu we zo ver geko­men zijn, willen we allemaal door. We moeten een prijs winnen. Mi­nimaal deelname aan de interto­to.”

Dat het tegen Roda JC een moeiza­me wedstrijd was geworden, wilde hij wel erkennen. „Vandaag heb­ben we niet goed gespeeld. Maar juist dan zie je dat alles meezit. En vergeet niet dat we het natuurlijk afgelopen donderdag in Kerkrade al hadden moeten afmaken. We merken ook dat we in een zware periode zitten. Dit was wedstrijd nummer vijf in iets meer dan twee weken. En donderdag krijgen we Groningen alweer thuis.” Die dubbel staat op zich, wist Ba­bos. „Dit seizoen werd het twee keer 5-1. Een keer voor ons, een keer voor hen. Nu is alles anders. We spelen volgens de UEFA Cup- regels. Donderdag gaan we vol voor de winst.” Over de nabije toekomst had hij een helder beeld. Maar hoe zit dat met de komende jaren. „Ik heb nog een contract tot 2009”, zei Ba­bos. „En daarna? Ik heb het hier in elk geval prima naar mijn zin.”

Jeremain Lens praat vandaag met AZ
Jeremain Lens praat vandaag met de technische leiding van AZ over zijn nabije toekomst.
De 20- jarige Amsterdammer staat bij de club uit Alkmaar onder con­tract, maar is dit seizoen op huur­basis actief bij NEC. De spits heeft in Nijmegen het laatste half jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en scoorde negen maal. Dat is ook in Alkmaar niet onopgemerkt gebleven. NEC wil Lens graag nog een jaar huren, maar is daarbij geheel afhankelijk van wat AZ wil.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.