De Gelderlander van vandaag: NEC-Heracles

De malle minuut van Joël Tshibamba
NEC’er tegen Heracles in zestig seconden van held tot schlemiel.

Het werd voor Joël Tshibamba een minuut om nooit meer te vergeten. Zestig seconden van opperste gelukzaligheid ge­volgd door diepe droefenis. De 20-jarige Nijmegenaar dacht gister­middag heel even dat hij de held van de dag was, maar in plaats daarvan werd hij de grote schle­miel bij NEC-Heracles (1-1).

Om klokslag vier uur schoof de jonge aanvaller, op aangeven van Jhonnie van Beukering, de bal be­keken onder Heracles-doelman Martin Pieckenhagen door. Zijn tweede doelpunt alweer, nadat hij NEC twee weken geleden een kost­baar punt had bezorgd tegen FC Twente. Nog voor de bal de doel­lijn gepasseerd was, trok Tshibam­ba uit pure vreugde zijn shirt uit. Pas toen hij zich omdraaide en geen juichende maar woedende medespelers op zich af zag komen, besefte hij dat hij iets vreselijk stoms had gedaan. Nog geen mi­nuut daarvoor had hij immers een gele kaart ontvangen voor een on­handige overtreding op Mark Looms. Scheidsrechter Virant aar­zelde geen moment en trok op­nieuw het gele kartonnetje. En met zijn andere hand haalde de Belgische arbiter ook de rode kaart tevoorschijn.

Tshibamba’s actie was des te dom­mer omdat het al de tweede keer dit seizoen was dat een NEC’er een tweede gele kaart ontving na­dat hij zijn shirt had uitgetrokken om een doelpunt te vieren. Op 30 augustus, bij de start van de com­petitie tegen De Graafschap, bleef de rode kaart voor Rutger Worm zonder ernstige gevolgen omdat NEC de voorsprong vasthield en zelfs nog wist uit te bouwen. Dat mazzeltje had de spits van NEC gistermiddag niet. Heracles kwam in de slotfase nog langszij, Tshibamba’s ellende werd er al­leen maar dieper door.

Haast fluisterend stond de invaller na de wedstrijd de pers te woord. „Heel dom”, erkende hij. „In mijn emotie trok ik mijn shirt uit. Ik was effe vergeten dat ik al geel had gekregen. Ik kreeg het pas door toen de anderen het me vertelden. Die tweede gele kaart heb ik niet eens gezien, toen was ik al op weg naar de kleedkamer.” De spits trok zich onmiddellijk te­rug in het materiaalhok waar een tv-toestel stond. „Die laatste minu­ten duurden een eeuwigheid”, ver­telde Tshibamba nauwelijks hoor­baar. Handenwringend zag hij hoe NEC na zijn verdwijning compleet van de kaart was. Zozeer zelfs dat de Nijmegenaren niet eens in de gaten hadden dat ook Heracles in­middels tot een tiental was geredu­ceerd. Trainer Gert Heerkes had al drie keer gewisseld toen Darl Douglas hinkend moest afhaken. Het kon niet uitblijven. In de 89e minuut was het invaller Everton die die profiteerde van een dek­kingsfout in de Nijmeegse achter­hoede. In de kleedkamer liet Tshibamba gelaten de woede van zijn teamge­noten over zich heenkomen. „Mijn excuses heb ik nog niet aan­geboden. Dat doe ik wel als de emoties een beetje gezakt zijn.”

El- Akchaoui noemt het pure arrogantie
Verdediger begrijpt niet dat Tshibamba net als Worm shirt uittrekt. 

De douche had zijn ver­kwikkende werk nog niet kunnen doen en dus kookte Youssef El-Ak­chaoui van woede toen de verdedi­ger van NEC zijn licht liet schij­nen over die ene actie van Joël Tshibamba. De invaller had een kwartier voor tijd de thuisclub op een 1-0 voor­sprong tegen Heracles gezet, maar kon direct daarna met zijn tweede gele kaart vertrekken omdat hij van pure blijdschap z’n shirt uit­trok. In de ultieme slotfase kwa­men de bezoekers op gelijke hoog­te: 1-1.

„ Op een schaal van 1 tot 10? Doe maar vijftien”, gaf de Marokkaan met een cijfer aan hoe kwaad hij was. „Voetbal is niet alleen emotie. Voetbal is juist ook een denksport. Je hebt het voorbeeld van Rutger Worm. Die overkwam het vier we­ken geleden tegen De Graafschap. Dan moet je dubbel zo hard na­denken. Helemaal als je een jonkie bent en in feite nog niks gepres­teerd hebt. Ik noem het pure arro­gantie. Egootjes zijn het. De loop­actie was goed. De goal ook. Maar die rode kaart zette alles in de scha­duw.” In de kleedkamer had de verdedi­ger tegenover Tshibamba van zijn hart geen moordkuil gemaakt. „ Joël hield wijselijk zijn mond. Dat was maar goed ook. Joh, blij­ven we met elf man staan, is er geen vuiltje aan de lucht. Wordt het 2-0, 3-0.”

De woordenstroom luchtte zicht­baar op. Langzaam leek El-Ak­chaoui te ontdooien. „Morgen ben ik het kwijt, hoor”, zei de links­back, die bijna aan het eind van ‘zijn’ ramadan zit. Officieel heeft hij nog twee dagen te gaan, maar omdat de voetballer op wedstrijd­dagen wél eet en drinkt, moet hij nog vijf dagen inhalen. „Maar daar heb ik een jaar de tijd voor. Tot de volgende ramadan. Ach, voor elk probleem is er een oplossing.” Woensdag is het Suikerfeest, dat door moslims aan het einde van de ramadan gevierd wordt. El-Ak­chaoui keek er elke keer weer naar uit. „De hele dag doorbrengen met je familie. Met je vrienden. Van al­les te eten en te drinken. Ik heb nooit een Suikerfeest gemist. Dit jaar voor het eerst. Want woens­dag zitten we al heel vroeg in het vliegtuig naar Boekarest.”

Daar verdedigt NEC tegen Dina­mo een 1-0 voorsprong uit de heenwedstrijd van de UEFA Cup. „Ik heb vertrouwen in een goede afloop”, klonk het beslist. „ Ons spel geeft daar alle aanleiding toe. De domme dingen moeten er al­leen uit. Want donderdag spelen we op Europees niveau. Wordt el­ke fout afgestraft. Moordenaars zijn het. De druk zal enorm zijn. Publiek wat de hele wedstrijd te­keer gaat. Vuurwerk. Een scheids­rechter die er misschien gevoelig voor is. En het dan toch halen. Dat is het mooiste.”

Mario Been: ‘Dit leer je niet op de cursus’
NEC-trainer verbijsterd over striptease-act van Joël Tshibamba.

„Ik denk dat ik van de week toch nog maar even met Ni­ke ga bellen. Vragen of ze ons shirts kunnen leveren die aan de broekjes vastzitten. Dan staan ze in hun blote kont als ze het weer in hun hoofd halen om hun shirt­je uit te trekken. Misschien leren ze het dan af.”

Mario Been maakte er een geintje van, maar blij was de NEC-trainer natuurlijk niet over de stommiteit die Joël Tshibamba beging. „ Je du­peert jezelf ermee, maar ook het elftal en de hele club. En het aller­stomste is dat het ons een paar we­ken geleden ook al eens over­kwam met Rutger Worm. Die heeft daarvoor een boete gekre­gen. Vervolgens heb ik de groep nog maar eens duidelijk gemaakt dat ik speldiscipline hoog in het vaandel heb en zoiets dus niet ac­cepteer. En dan gebeurt het nog een keer… Daar zit je dan als coach, dit is iets wat je niet op de cursus leert.”

Anders dan de spelers, die na af­loop flink van leer trokken tegen Tshibamba, hield Been zich in de kleedkamer gedeisd tegen zijn jon­ge spits. „We zullen hier morgen (vandaag, red.) nog eens rustig over praten. Net als over de hoog­te van de boete. Joël verdient nog niet zo veel, daar zal ik dus ook re­kening mee moeten houden. Maar los van de sanctie, veel belangrij­ker vind ik de vraag of Joël hier iets van leert.”

Meespelen Zomer in Boekarest twijfelachtig
Af en toe vertrok zijn gezicht toen Ramon Zomer gister­middag de trap naar de kleedka­mers beklom. Strak in het pak, want de verdediger van NEC was niet fit genoeg om te kunnen spe­len tegen Heracles. „Klein scheur­tje in de rib. Opgelopen tegen Hee­renveen na een botsing met Van­denbussche”, verklaarde Zomer. „Ik hoop dat ik donderdag haal als we tegen Dinamo moeten. Maar ik durf er niks over te zeggen.”

NEC speelt het liefst dinsdags voor de beker
Hoewel in Zeist het be­kerduel in de derde ronde tussen NEC en Rijnsburgse Boys (dat vori­ge week RBC Roosendaal uit het toernooi knikkerde) is vastgesteld op woensdag 12 november, spelen de Nijmegenaren liever een dag eerder in eigen stadion tegen de amateurhoofdklasser. Zaterdag 15 november staat de uitbeurt tegen Roda JC op het programma. NEC wil meer lucht tot die wedstrijd.

Van Beukering voelde zijn wissel al aankomen
Jhon van Beukering schudde nog steeds het hoofd toen de spits van NEC rond vijf uur de uitgang van het Goffertsta­dion opzocht. „ Ik zag het gelijk. Die bal was de doellijn nog niet ge­passeerd of Joël trok zijn shirt uit. Wist onmiddellijk dat hij rood zou krijgen en ik gewisseld zou wor­den. En ik had nog wel even door gewild. Tenslotte had ik voor rust niks laten zien.”

NEC traint dinsdag achter gesloten deuren
Mario Been heeft beslo­ten dat de laatste training van NEC voor het vertrek naar Boeka­rest dinsdag besloten is. De Nij­meegse club speelt donderdag in de Roemeense hoofdstad de UE­FA Cup-return tegen Dinamo. NEC traint woensdagavond nog een keer in stadion Stefan cel Ma­re. Die sessie is wel toegankelijk voor pers en publiek.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan