De Gelderlander van vandaag: NEC-FC Utrecht

Eindelijk weer eens raak voor NEC
Nijmegenaren kloppen FC Utrecht met passie en strijdlust.

Vrijdagavond had hij Willem II nog van AZ zien win­nen. „Met passie en strijdlust”, zei Mario Been. „ De enige manier om te overleven.” Gisteren zag de trai­ner van NEC die instelling terug bij zijn eigen ploeg. Nu werd FC Utrecht het kind van de rekening: 2-0.

De opluchting in het Nijmeegse kamp was groot. Logisch, want het was alweer tien wedstrijden gele­den dat er in De Goffert drie pun­ten konden worden bijgeschreven. Op 9 november van het vorig jaar won NEC voor het laatst: met 3­0 van Heracles Almelo. omdat die ploeg verrassend VVV in eigen huis met 5-0 klopte en Sparta zomaar won bij FC Twente (1-2) staat NEC nog steeds zeven­tiende. Aleen naar rode lantaarn­drager Exelsior werd een gaatje van drie punten geslagen.

„Daarom spelen we nog twaalf fi­nales”, zei Been die na 38 minuten in het sportieve duel Jonas Olsson verloor. De Zweedse verdediger ­net een schorsing van vier wed­strijden achter de rug – scheurde zijn enkelbanden af bij een duel met Cedric van der Gun en is vier tot zes weken uitgeschakeld. Het incident leidde tot een hoop onrust in de kleedkamer tijdens de pauze. Been: „ Ze wilden alle­maal even bij Jonas langs. Zo sneu vonden ze het. Dokters liepen er tussendoor. Eentje riep weer om een spalk. ‘Nou even allemaal de koppen dicht’, heb ik toen geroe­pen. We moesten tenslotte nog een tweede helft spelen.” Die begon de thuisclub verrassend goed. Met Jeroen Drost op de plek van Olsson kreeg NEC vier echte kansen. De mooiste was voor Brett Holman die al na twee minu­ten alleen op Michel Vorm afging, maar jammerlijk naast schoot.

Direct daarna haakte de doelman geblesseerd af en kwam zijn ver­vanger Wesley de Ruiter achter­eenvolgens oog in oog te staan met Kevin Bonson, Jhon van Beu­kering en Patrick Pothuizen. Toen de doelpunten uitbleven, brak Van Beukering na 68 minuten de ban. De spits, die nog iets te zwaar is, maar toch het vertrouwen van de trainer had gekregen, kopte een strakke voorzet van Jeremain Lens binnen: 1- 0. Prompt bracht Wil­lem van Hanegem de lange Giusep­pe Rossini binnen de lijnen. Voor­al dankzij de ijzersterke Robin Ne­lisse werd FC Utrecht nog een paar keer gevaarlijk, maar Holman gooide de wedstrijd een kwartier voor tijd in het slot. Lens zette de Australiër alleen voor De Ruiter en nu stond zijn vizier wel op scherp: 2-0. Been vond de goal een bekroning voor de werklust van zijn midden­velder, die er aan de bal niet altijd even gelukkig uitzag. „Maar ik heb hem wel vijftien keer diep zien gaan”, zei Been. „Hij kan dat steeds weer opbrengen. Daarom liet ik hem staan.” Maar vooral tevreden was de coach over de instelling van zijn ploeg. „ Ze hebben het gras opge­vreten. Nu staat er echt niets meer,” zei hij met een knipoog naar de erbarmelijke akker.

Uitverkiezing boeit Pothuizen niet zo
Met het wegvallen van Jonas Olsson lijkt Patrick Pothui­zen (35) voorlopig verzekerd van een basisplaats in de defensie van NEC. Gisteren bleef de routinier opnieuw ijzersterk op de been en werd hij zelfs gekozen tot ‘man of the match’. „Die uitverkiezing vind ik niet zo boeiend,” zei ‘Pot­je’. „De hele ploeg verdient een compliment voor de strijdlust. De zege is dikverdiend. En die kon­den we gebruiken ook.”

Nalbantoglu hoopt snel iets van NEC te horen
Na zijn doelpunt tegen Heracles (op 9 november) hingen er weer allerlei tussenpersonen van Turkse voetbalclubs aan de te­lefoon, maar zolang er niks con­creet is, wordt Muslu Nalbantoglu het liefst met rust gelaten. „Ik draag nog steeds de kleuren van NEC. Dat telt nu”, zegt de verdedi­ger, wiens contract aan het eind van het seizoen afloopt. „Ik hoop binnenkort van NEC te horen wat ze met mij van plan zijn.”

NEC wil een keer bij amateurclub trainen
NIJMEGEN – Met de uitwedstrijd van zaterdag tegen Heracles voor de deur, zoekt NEC een kunstgras­veld in de regio dat vergelijkbaar is met de mat van Ten Cate die ze in Almelo hebben liggen. Been wil de donderdagtraining gebruiken om te wennen aan die andere on­dergrond. Dit seizoen is Heracles niet meer verplicht om vooraf­gaand aan de wedstrijd tegenstan­ders een keer in het eigen Polman­stadion te laten trainen.

Van Beukering neemt wraak op zichzelf
Spits plaveit voor NEC de weg naar eerste zege sinds 9 november.

Jhonny van Beukering beleefde gistermiddag een triomfa­le terugkeer als basisspeler bij NEC. De 24-jarige spits speelde te­gen FC Utrecht een puike wed­strijd, hij zwoegde en ploeterde, en bekroonde zijn optreden met de openingstreffer die de weg pla­veide naar de eerste zege sinds 9 november, toen de Nijmeegse ploeg Heracles aftroefde. Met een mengeling van trots en spot trok hij na zijn doelpunt het shirt om­hoog en toonde zijn veelbespro­ken torso.

Mario Been zette Van Beukering na de jaarwisseling uit het elftal omdat hij veel te zwaar was terug­gekeerd van het korte winterreces. Ondanks zijn verbanning kwam de aanvaller uit Velp sinds de win­terpauze aan zijn speelminuten. Tegen Twente, Zwolle en Gronin­gen kwam hij telkens als invaller in de ploeg, verder speelde hij nog twee volledige duels met Jong NEC. „Ik heb de laatste twaalf da­gen vijf wedstrijden gespeeld. Ik merk nu dat ik steeds fitter word, steeds meer kracht heb.”

„ De trainer had groot gelijk dat hij me strafte. Natuurlijk baalde ik, maar ik voelde zelf ook wel dat er te veel kilo’s aan waren gekomen. Ik heb het helemaal aan mezelf te danken. Het was natuurlijk niet al­leen die ene week vakantie. Daar­voor had ik een periode waarin ik van de ene blessure in de andere terechtkwam. Eerst de hamstrings, later een hersenschudding. Ik speelde mijn wedstrijden, maar voluit trainen deed ik nauwelijks. Dat heeft zeker meegespeeld.”

Hoewel Van Beukering zelf de sanctie van zijn coach wel kon bil­lijken, stuitte Beens maatregel ten opzichte van zijn clubtopscorer (zeven treffers) bij de buitenwacht op de nodige kritiek. Die zwol nog meer aan toen ‘Beuk’ als invaller scoorde, tegen FC Twente én tegen FC Groningen. Been besloot na het debacle in het noorden van zijn principes af te stappen. „ De trainer vertelde me de volgende dag dat ik tegen Utrecht in de basis zou staan”, al­dus Van Beukering. „Hij zei: ‘Be­reid je goed voor en laat het maar zien’. Ik denk dat ik het vertrou­wen van de trainer vandaag wel te­rugbetaald heb.” Van Beukering beleefde een heerlij­ke middag in De Goffert. „ Het ging vanaf de aftrap al lekker. Op een gegeven moment ging het pu­bliek erachter staan en dan krijg je vleugels. Helemaal als je dan ook nog scoort.”

De spits haalt het moment uit de 68ste minuut nog maar eens terug. „Brett Holman speelde Lens aan. Jeremain zette keihard voor. Daar­door kon de verdediger van Utrecht ( Dickoh, red.) er net niet bij. Ik wel. Ik liet de bal gewoon te­gen mijn kop aan vallen. De keeper raakte hem nog even aan, maar gelukkig ging ie er toch in.” „Er is nu een last van ons afgeval­len. We hadden al tien wedstrij­den niet meer gewonnen. Maar we zijn er nog lang niet. We heb­ben nog twaalf finales te gaan. Te beginnen tegen Heracles. We moe­ten punten blijven pakken, want dat doet de concurrentie ook.”

Nieuwe domper voor Jonas Olsson
Jonas Olsson had zich zo veel voorgesteld van zijn eerste wedstrijd in 2008. De Zweed was gistermiddag tegen FC Utrecht voor het eerst na een schorsing van vier duels weer van de partij. Met gemillimeterd haar en de aan­voerdersband om de arm hoopte hij op een ‘fresh start’. Maar na 38 minuten was het allemaal voorbij. „Mijn voet knikte om toen ik een pass van een Utrecht- speler blok­keerde. Er zit een scheurtje in de enkelband. Ongelooflijk, ben ik er weer een week of vijf, zes uit.”

„Ik heb de afgelopen weken kei­hard getraind om terug te komen. Als een betere speler én als een be­ter persoon. Want die rode kaart tegen Willem II heeft me wel aan het denken gezet. Ik heb ook veel met mijn vader gepraat. Hij heeft me op het hart gedrukt me bij arbi­trale beslissingen neer te leggen, ook als ik het er niet mee eens ben. Ik moet gaan inzien dat scheidsrechters gewoon mensen zijn en dus ook fouten maken.”

De blessure komt voor Olsson op een ongelegen moment. „Ik ging er al vanuit dat ik het seizoen bij NEC zou afmaken, dus dat een eventuele transfer nu niet door­gaat, vind ik niet zo erg. Vervelen­der vind ik dat ik bij de bonds­coach weer even uit beeld ver­dwijn. Lagerbäck maakt woensdag de selectie bekend voor de vriend­schappelijke interland tegen Tur­kije. Ik had goede hoop dat ik er voor het eerst bij zou zitten, maar dat kan ik nu wel op mijn buik schrijven. Vandaar dat ik, ondanks de overwinning op Utrecht, hier toch met een dubbel gevoel sta.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan