De Gelderlander van vandaag NEC-AZ

Wat is weer heerlijk om goed nieuws te lezen in de Gelderlander van vandaag.

NEC blaakt ineens van zelfvertrouwen
Ploeg van Mario Been behaalt derde zege op rij ten koste van AZ.

Nederland heeft 16 mil­joen bondscoaches en wereldwijd zijn er wel 2 miljard mensen die menen dat ze verstand van voetbal hebben. Toch blijft het een merk­waardig en vaak onverklaarbaar spelletje. Neem NEC. De Nijmeegse club was 2,5 week geleden nog in de greep van de paniek en leek rijp voor degradatie. Maar na de gala­voorstelling gistermiddag tegen AZ (5-2) durven ze in De Goffert zelfs alweer zachtjes over Europees voetbal te praten.

Ook Mario Been heeft de afgelo­pen maand aan den lijve onder­vonden hoe onvoorspelbaar het le­ven kan zijn voor een voetbaltrai­ner. Na het bekerdebacle tegen FC Zwolle, half januari, stelde hij ten einde raad zijn portefeuille ter be­schikking, gistermiddag ontving hij na de derde zege op rij een staande ovatie. „Effe kijken of ik geen sms’je van Henk Kesler heb gekregen”, grinnikte hij. een paar meter verderop probeer­de Louis van Gaal zijn zoveelste te­leurstelling weg te slikken. Zijn ploeg verloor gistermiddag al voor de zesde keer in 2008 een competi­tiewedstrijd. De man, die zo graag weer bondscoach wil worden, moet onderhand voor zijn huidige job gaan vrezen. „ Zelf zal ik de handdoek nooit gooien”, verzeker­de hij zijn toehoorders na het ver­lies bij NEC. „Maar je weet natuur­lijk nooit hoe het management en de directie hiermee omgaan.”

Van Gaal smaakte gistermiddag nog wel het genoegen dat hij zijn jonge vakbroeder in de andere dug-out wist te verschalken met een tactische manoeuvre. Voor het eerst dit seizoen speelde AZ met drie in plaats van met twee spit­sen. Voor Been de zaak kon recht­zetten, stonden de bezoekers al op voorsprong. Poulsen mocht zo­maar door de Nijmeegse defensie wandelen en bediende Mendes da Silva die de bal slechts in het lege doel hoefde te schuiven: 0-1.

NEC had een paar minuten nodig om de domper te verwerken. Maar daarna volgde een wonderbaarlij­ke wederopstanding. De thuis­ploeg speelde een kwartier lang na­genoeg foutloos en scoorde in die vijftien minuten viermaal. De ge­lijkmaker kwam van Bobson na knap voorbereidend werk van El-Akchaoui. Vervolgens kogelde Holman de bal met zijn linker in de kruising. Daarna tikte Pocogno­li de ongrijpbare Lens aan, waarna Van Beukering de strafschop verzil­verde. En ten slotte mocht Wisger­hof volkomen ongehinderd een vrije trap van El-Akchaoui achter doelman Waterman koppen: 4-1, en de 11.000 toeschouwers wreven zich ongelovig in de ogen. Het duel was pas 23 minuten oud, maar de beslissing was allang geval­len. AZ scoorde in de slotfase nog wel een keer, maar had dat vooral te danken aan NEC-aanvoerder Wisgerhof die wat al te veel risico nam bij het uitverdedigen. Het kon geen kwaad, omdat invaller Drost twintig minuten eerder al het laatste restje twijfel had wegge­nomen door de vijfde Nijmeegse goal voor zijn rekening te nemen.

De zonnige kant van El- Akchaoui
Linkspoot neemt het voortouw in klinkende overwinning op AZ.

Youssef El-Akchaoui is stilaan uitgegroeid tot een van de sterkhouders van NEC. Hij is dit seizoen steevast een van de steun­pilaren, af en toe eist hij zelfs een glansrol op. Zoals gistermiddag, toen de linkspoot bij de klinkende zege op AZ (5-2) met zijn onverzet­telijkheid weer het voortouw nam en daarnaast bij drie Nijmeegse doelpunten betrokken was.

Het eerste NEC- doelpunt van Ke­vin Bobson – de gelijkmaker giste­ren – kwam in feite geheel op het conto van El-Akchaoui. De Dordte­naar had een slimme loopactie, zet­te daarna goed door, en stuurde Bobson vervolgens met een prach­tige pass (met rechts!) alleen op AZ-keeper Waterman af. De voor­bereidende actie op de 1-1 van Bob­son was exemplarisch voor het sterke seizoen van ‘El-Ak’. „Ik denk dat ik inderdaad tevreden mag zijn over mijn prestaties. Ik merk dat ik met zelfvertrouwen speel. Maar niet alleen ik, de hele ploeg doet het momenteel goed. We hebben nu drie overwinnin­gen op rij, dat hadden we nodig. De gifbeker lijkt eindelijk hele­maal leeg”, zei de linksachter na de mooie Nijmeegse middag.

El-Ak mocht gisteren behalve bij de gelijkmaker nog twee keer de complimenten in ontvangst ne­men. Zowel de 4-1 van Wisgerhof als de 5-1 van Drost viel uit een keurig aangesneden vrije trap van de linkspoot. „ En dat waren niet de enige ballen die voor gevaar zorgden”, wist El-Akchaoui. „We waren constant dreigend. De eer­ste vijf minuten waren zwaar, AZ was beter, maar na wat omzettin­gen begon het bij ons te lopen. We stonden compact en iedereen heeft geweldig gevochten.”

De derde NEC- overwinning op rij, na FC Utrecht en Heracles Almelo, heeft het zelfvertrouwen in het Nij­meegse kamp een flinke opkikker gegeven. De Dordtenaar hoopt dat de herwonnen durf niet van tijde­lijke aard is. „Deze reeks geeft ver­trouwen. Ik durf eindelijk weer te­letekst aan te zetten. We stijgen een paar plaatsen en dat moeten we door zien te zetten”, aldus El-Akchaoui. De verdediger ziet zelf in ieder ge­val volop aanknopingspunten om het moeizame seizoen van een on­bezorgd en stralend slot te voor­zien. „Iedereen keek lange tijd naar beneden, maar waarom zou­den we nu niet omhoog kijken”, stelde de linkspoot. „ Ik wil vol­gend seizoen graag Europees voet­bal spelen met NEC. Nee, ik laat me niet meeslepen in de euforie van deze zege. Maak de bereke­ning maar, het kan. Waarom zou­den we de play-offs niet kunnen halen en op die manier Europa in? Ik wil alleen maar zeggen dat we naar boven moeten durven kij­ken.”

De Europese hoop uitspreken is misschien een tikkeltje brutaal. Het gat met plaats negen (FC Utrecht) is immers vrij groot (ne­gen punten), maar een voetballer die lekker in zijn vel zit, straalt nu eenmaal bravoure uit. En El-Ak­chaoui heeft het momenteel goed bij NEC, zo toont hij vaak zat. Het tweede seizoen in Nijmeegse dienst is de bevestiging van zijn kwaliteiten. Het rumoer is ver­stomd, hij krijgt louter complimen­ten. De rariteiten, momenten van kortsluiting, behoren tot het verle­den. El-Ak laat alleen nog maar de zonnige kant zien. El-Akchaoui: „Het is fijn dat men­sen niet steeds over die paar mo­menten beginnen. Vorig seizoen is geweest, ik heb nu wel laten zien dat we daar niet meer op terug hoeven te kijken. Ik wil gewoon lekker voetballen en dat is dan ook hetgene wat ik dit jaar doe.”

Drost wil zich aan zijn broer spiegelen
NEC-huurling maakt eerste doelpunt in het betaalde voetbal.

Jeroen Drost heeft zijn eerste weken bij NEC gistermid­dag van een hoogtepunt voorzien. De huurling van Heerenveen maakte in de 5-2 winst op AZ zijn eerste doelpunt in het profvoetbal. In de 68ste minuut tikte hij een klutsbal raak, na een vrije trap van Youssef El-Akchaoui.

„Ik raakte hem maar half, schoot de bal met mijn rechter. Ik dacht nog: gaat dat wel goed? Maar hij hobbelde keurig binnen. Bas Si­bum zei nog tegen me dat het de juiste manier was, omdat er nog een paar spelers op de lijn ston­den. Die waren juist door deze hal­ve bal uit balans”, analyseerde Drost zijn treffer.

De 21- jarige verdediger uit Kam­pen kan opnieuw terugzien op een sterke invalbeurt. Hij maakt vooralsnog een goede indruk, des­ondanks blijft hij tweede keus. „Het is jammer dat ik geen basis­plaats heb, maar het is logisch dat de trainer het winnende team laat staan”, zei een realistische Drost. „Ik heb bij NEC in elk geval al meer gespeeld dan ik bij Heeren­veen zou hebben gedaan, dus ik ben er wel degelijk wat mee opge­schoten”, sprak hij verder. „Van een huurperiode word je vaak niet minder. Kijk maar naar mijn broer Henrico. Hij speelde vorig seizoen ook op huurbasis, bij Excelsior. Hij speelde ook niet altijd, maar is ster­ker teruggekeerd en is nu basisspe­ler bij Heerenveen.”

Blessure Pothuizen lijkt mee te vallen 
Patrick Pothuizen raak­te gistermiddag geblesseerd aan zijn achillespees. De routinier van NEC kwam na een luchtduel onge­lukkig neer. Na behandeld te zijn, probeerde hij het nog even, maar vlak daarna moest hij alsnog naar de kant. Hoewel de medische staf zich pas vandaag kan uitspreken over de ernst van de kwetsuur, ging men er bij NEC gisteren van­uit dat Pothuizen snel weer inzet­baar zal zijn.

Jeremain Lens kijkt niet naar AZ
Jeremain Lens was erg te spreken over zijn optreden te­gen AZ, de club die hem dit sei­zoen aan NEC heeft verhuurd. De ijverige aanvaller toonde zich ver­heugd met de winst. „Het gaat de laatste weken lekker met NEC en met mij persoonlijk. Ik ben blij met de winst, ook tegen AZ. Waar ik volgend seizoen speel, zien we dan wel weer. Nu telt NEC, en ik heb het prima naar mijn zin in Nij­megen”, aldus de aanvaller.

NEC boekt grootste zege ooit op AZ
De 5- 2 winst van NEC van gisteren gaat de boeken in. Niet eerder won de Nijmeegse for­matie met zulke overtuigende cij­fers van AZ. Eén keer eerder won NEC met een marge van drie van de ploeg uit Alkmaar. Op twee we­ken na exact 37 jaar geleden kreeg AZ ook al eens flink klop in de Goffert; op 28 februari 1971 werd het 3-0. De laatste NEC-zege da­teerde alweer van 2002, daarna vol­gende vier keer AZ-winst.

Voor de tweede keer maakt NEC de vijf vol 
Hoewel NEC dit sei­zoen moeizaam tot scoren komt, was het gistermiddag tegen AZ al­weer de tweede maal dat de ploeg van Mario Been vijf doelpunten in één competitiewedstrijd kon laten noteren. Eerder lukte dat op 28 ok­tober tegen FC Groningen. NEC won toen in De Goffert met 5- 1, dankzij Youssef El-Akchaoui (penalty), Lorenzo Davids, Jhonny van Beukering (tweemaal) en Jo­nas Olsson.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan