De Gelderlander van vandaag NAC-NEC

NEC heeft lak aan reputaties
Ploeg van Mario Been klopt NAC en plaatst zich voor de play-offs.

De NEC- trein blijft maar doordenderen. De ploeg van Ma­rio Been sloot gistermiddag een ongekend succesvolle tweede sei­zoenshelft (34 punten uit de laat­ste 13 duels) af met een 1- 3 zege bij NAC Breda en een achtste plaats in de eindrangschikking. Als belo­ning mogen de Nijmegenaren voor het eerst sinds de invoering meedoen aan de play-offs om een UEFA Cup-ticket.

Tegen wie NEC het over een dag of tien moet opnemen, wordt pas duidelijk wanneer de uitslag van de bekerfinale bekend is. Wint Feyenoord komende zondag, dan begint NEC met een uitwedstrijd tegen Roda JC. Indien de Limbur­gers de ‘granaatappel’ uit De Kuip meenemen, moet NEC het opne­men tegen FC Groningen, te begin­nen in de eigen Goffert. Been maakte zich daar nog niet druk over. „We stappen gewoon in de bus en we zien wel waar ie stopt”, grinnikte de Rotterdammer.

Bij NAC incasseerden ze het ver­lies in de laatste reguliere wed­strijd van het seizoen gelaten. De ploeg van Ernie Brandts was voor­af al verzekerd van de derde plaats. De Brabanders zijn in de eerste ronde van de ‘grote’ play-offs ge­koppeld aan FC Twente. Beide ploegen begonnen gisteren gehavend aan het karwei. Bij NEC ontbrak bijna de complete achter­hoede, Wisgerhof, Nalbantoglu ( beiden geschorst) en de gebles­seerde Olsson. NAC miste Penders ( geschorst), Ten Rouwelaar, Stam, Lurling en Fehèr. Na een kwartier raakte de thuisploeg ook Zwaans­wijk kwijt. De verdediger verstap­te zich en liep een liesblessure op. Hij kan de play-offs vergeten.

Ondanks de personele problemen en het feit dat de ploeg weinig meer te winnen had, begon NAC beter aan de wedstrijd. Het was daarom ook niet onverdiend dat de thuisclub in de 27ste minuut de leiding nam. Na een corner van Kolkka keek de Nijmeegse defen­sie apathisch toe hoe Amoah de bal achter Babos knikte: 1-0. NAC, dat met een voorsprong op zak dit seizoen nauwelijks te klop­pen was, leek op rozen te zitten. Maar NEC heeft in zijn huidige vorm lak aan reputaties en statistie­ken. De bezoekers namen na de te­gengoal het heft in handen en kwa­men binnen de kortste keren weer op gelijke hoogte. Dankzij een mis­rekening van de jonge doelman Jansen kon Jeremain Lens de bal in het lege doel schuiven: 1-1.

Daarna was het in feite wachten tot NEC zou doordrukken. Op slag van rust miste Kevin Bobson een reuzenkans, na de hervatting was Lens er een paar keer dichtbij. Het was echter Jhon van Beukering die in de 65ste minuut de trekker over­haalde. Been stond op het punt zijn spits te wisselen, maar wacht­te nog even toen deze een vrije trap mocht nemen. ‘ Beukie’ legde al zijn venijn in de uithaal: 1- 2. Nadat Amoah tweemaal vergeefs om een penalty had gesmeekt, gooide Lens vlak voor tijd de deur in het slot. De spits, de personifica­tie van NEC’s wederopstanding, ging na een pass van Sibum alleen op avontuur. Het was haast ken­merkend voor zijn grenzeloze zelf­vertrouwen dat hij de bal tussen de benen van doelman Jansen door in het doel prikte: 1-3.

Drost neemt plek Olsson vlot over
Verdediger blijft in hart van NEC-defensie moeiteloos overeind.

In de voetballerij geldt dat de reservebank bepaalt hoe goed je bent. Mario Been deed gisteren noodgedwongen een beroep op drie van zijn wisselspelers en zag tevreden hoe zijn vernieuwde de­fensie – met Patrick Pothuizen, Jeroen Drost en Dani Fernandez ­in Breda zonder problemen stand hield tegen NAC. De nummer drie van de eredivisie verloor volko­men terecht met 3-1.

Alsof hij wekelijks in de basiself staat, zo makkelijk had Jeroen Drost zijn positie naast routinier Pothuizen in het hart van de de­fensie ingevuld. Toch had de van Heerenveen gehuurde verdediger even moeten wennen. „Vooral in de eerste vijf minuten was ik op zoek naar mijn tweede adem”, zei de Fries. „Ik speel mijn wedstrij­den voornamelijk met Jong NEC. Dan is dit toch anders. In het be­gin stonden we ook niet goed. Kwam omdat De Graaf vlakbij Amoah speelde. Daardoor moest Bas Sibum steeds kiezen. Maar toen we dat in de gaten kregen, was er verder geen vuiltje meer aan de lucht.”

Behalve dan in de 26ste minuut toen Amoah uit een corner de thuisclub koppend op 1-0 had ge­zet. „Ik bekommerde me om Mol­hoek, maar het begon natuurlijk wel bij mij. Die corner had ik veel te gemakkelijk weggegeven. Onno­dig. Had niet mogen gebeuren”, klonk Drost schuldbewust. Hoewel de laatste linie van NEC daarna nauwelijks kansen had weg­gegeven, stipte de Fries nog een zwak puntje aan bij zichzelf. „Ik ben meer een linksback. Koppen is niet mijn sterkste kant. Lastig als je in het centrum speelt. Zeker met Amoah in je buurt. Die heeft een enorme sprongkracht. Dan moet je de duels proberen te ont­wijken. Op het juiste moment een duwtje geven. Patrick en ik speel­de afwisselend op hem. Dat ver­eist veel concentratie. Het is ge­makkelijker om je te concentreren op één spits en die uit te schake­len. Maar ik ben niet ontevreden. Daarom blijft het moeilijk om in de play-offs je plaats weer af te moeten staan. Maar als Peter Wis­gerhof en Olsson terugkeren, ver­huis ik weer naar de bank. Dat is niet anders.”

Glimlachend haalde hij zijn de­buut bij de formatie van Mario Been nog even aan. „Voor de be­ker tegen Zwolle. Werden we uit­geschakeld en kregen we allemaal ook nog een boete van 500 euro. Dat was wel even slikken. Waar ben ik nou dan in verzeild geraakt, dacht ik nog. Maar daarna hebben we zoveel wedstrijden gewonnen. Onvoorstelbaar, hè. Nee, mijn banksaldo is weer positief hoor.” Over een paar weken slaat Drost voor de laatste keer de poort van De Goffert achter zich dicht en keert hij terug naar Heerenveen. „Ik heb nog een contract voor twee jaar. Toen ik hier in de win­terstop kwam, wilde NEC een op­tie tot koop, maar daar wilde Hee­renveen niet aan. Ik verwacht dat ze nog plannen met me hebben. Al blijft dat ook weer afwachten. Er is nu een nieuwe trainer ( de Noor Trond Sollied, red). Die kent mij niet. Misschien neemt hij wel verdedigers mee van zijn oude club. Als ik geen kansen krijg, zou ik het wel weten. Dan blijf ik het liefst bij NEC. Een goed voetballen­de ploeg. Fijne trainer. Leuke sfeer. Dat laatste moet je niet onderschat­ten. Als de sfeer goed is, zie je dat altijd terug op het veld. Dat is ook vandaag dacht ik wel weer geble­ken.”

Fernandez keert niet terug naar de Oekraïne
Spaanse verdediger maakt foutloos debuut in de basis van NEC.

Hij schudt beslist het hoofd. „ Nee”, zegt Dani Fernan­dez. „Een ding is zeker. Ik keer niet terug naar de Oekraïne Onder geen beding.” Hier is geen plaats voor twijfel. De Spanjaard heeft zojuist een fout­loos debuut in de basis van NEC gemaakt en verzekert zijn gehoor dat ze hem bij Arsenal Kiev niet te­rug zullen zien. Weliswaar is Fer­nandez een grootverdiener in de Oekraïne geworden, het is geen land waar hij en zijn vriendin hun kindje – dat op 10 juni geboren moet worden – willen zien op­groeien.

„Morgen (vandaag, red) gaan we samen naar Barcelona. Mijn vrien­din blijft daar tot ons kindje gebo­ren is. Ik kom woensdag weer te­rug in Nijmegen,” zegt Fernandez die nog maar eens stelt dat hij vol­gend seizoen het liefst bij NEC zou voetballen.
Binnenkort hakken ze in De Gof­fert een knoop door over Fernan­dez, die gisteren in verdedigend opzicht geen enkel steekje liet val­len. „Dani is een hele goede voet­baller”, weet Carlos Aalbers. „ En hij is hier al een half jaar. Dani ligt heel goed in de spelersgroep. Dat is natuurlijk een voordeel. Maar mochten we hem willen overne­men, zullen we met zijn Russische eigenaar om de tafel moeten. „Bij die man staat hij nog twee jaar on­der contract. Hij bezit de transfer­rechten.”

NEC begint op 1 mei aan play-offs
Tegen wie NEC in de play-offs speelt is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de Nijmeegse ploeg op Hemelvaartsdag aan de extra reeks begint. Indien Feye­noord zondag de KNVB-beker wint, start NEC op donderdag 1 mei om 19.30 uur met een uitwed­strijd tegen Roda JC. In het geval dat de Limburgers bekerwinnaar worden, begint NEC op 1 mei om 14.30 uur met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De return is op zondag 4 mei om 14.30 uur.

NEC nummer twee van tweede seizoenshelft
Ondanks de nederlaag te­gen NEC blijft NAC de meest suc­cesvolle eredivisieploeg van 2008. De Bredase equipe pakte na de winterstop 38 punten in 17 duels. NEC is met 37 punten in 17 wed­strijden goede tweede. Landskam­pioen PSV sprokkelde in de twee­de helft van het seizoen 36 punten bij elkaar.

Been gaat met selectie NEC naar Bonaire
NEC start de voorberei­ding van het nieuwe seizoen met een trainingskamp op Bonaire. Dinsdag 24 juni vertrekt Mario Been met zijn selectie naar het tro­pisch eiland. Vrijdag 4 juli keert het gezelschap weer terug. NEC speelt in elk geval twee oefenwed­strijden. Een op Bonaire en eentje op Aruba. Naast de trainingen zul­len de NEC’ers ook clinics verzor­gen om de plaatselijke jeugd met voetbal in aanraking te brengen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan