De Gelderlander van vandaag: Feyenoord – NEC

De Kuip boezemt geen angst meer in
Feyenoord delft in eigen huis opnieuw het onderspit tegen NEC.

Feyenoord-coaches zijn de laatste jaren niet te benij­den. De Rotterdamse club is de aansluiting met de top allang kwijt en de ooit zo imposante Kuip boe­zemt tegenwoordig zelfs midden­moters geen angst meer in. Ook NEC reist tegenwoordig vol ver­trouwen naar de Maasstad. Net als vorig seizoen bleef de ploeg van Mario Been gisteren weer aan de goede kant van de score: 0-2. Been vierde het succes ingetogen. De 44- jarige Rotterdammer is Feyenoorder tot in zijn vezels en heeft er nooit een geheim van ge­maakt dat hij in de toekomst graag een keer trainer wil worden bij zijn grote liefde. „Maar op dit mo­ment kun je beter coach van NEC zijn”, grinnikte Been.

Gertjan Verbeek, de huidige Feye­noord- coach, doet zijn best om de zonnige zijde van zijn bestaan te blijven zien, maar het valt niet mee. Zijn selectie is door een was­lijst aan blessures al vanaf zijn aan­treden danig uitgedund. Gisteren ontbraken vaste krachten als Land­zaat, Hofland en Tomasson. Nog erger is dat de resultaten ronduit beroerd zijn. De Rotterdamse ploeg leed alweer zijn derde neder­laag (in vijf duels) en staat op een zorgwekkende veertiende plek. Zo slecht presteerden zelfs zijn succes­loze voorgangers Gullit en Koe­man niet. Als er niet snel verbete­ring optreedt, is Been misschien wel eerder terug in De Kuip dan hij zelf ooit voor mogelijk hield.

Zowel Feyenoord als NEC had een zware UEFA Cup-wedstrijd in de benen. In eerste instantie leek de thuisclub beter hersteld van alle vermoeienissen. De Rotterdam­mers begonnen scherper dan hun Nijmeegse opponenten, die zon­der Sibum, Van Beukering en Tshi­bamba aantraden. Het overwicht leverde ook kansen op. Makaay miste er twee, Wijnaldum zag zijn stiftbal op de lat vallen. „In sommi­ge fases hebben we geluk gehad”, erkende Been.

NEC sloeg kort na de hervatting toe. Biseswar ging in een duw- en trekpartijtje met Wisgerhof onder­uit, scheidsrechter Kuipers wuifde zijn claim voor een penalty weg en de bezoekers zetten een tegen­aanval op. Die leek op niets uit te lopen totdat De Cler weggleed en Tim Janssen ineens oog in oog stond met doelman Timmer: 0-1. In de 55e minuut bracht Saïdi Nti­bazonkiza Feyenoord de genade­klap toe. De Burundese gazelle be­gon op eigen helft aan een rush die pas eindigde toen de bal in de kruising verdween: 0-2.

Hoewel Verbeek met Mols nog een extra aanvaller inbracht, kwam NEC in de resterende 35 mi­nuten nauwelijks meer in de pro­blemen. Het waren de bezoekers die de kansen kregen. Met een beetje overleg had er zomaar een monsterscore uit kunnen rollen, maar de spitsen Saïdi en Janssen deden te weinig met de zeeën van ruimte die Feyenoord bood. Rut­ger Worm, net in het veld, kreeg de allergrootste mogelijkheid. Hij slaagde er echter niet in de bal op een meter van het Rotterdamse doel binnen te werken.

Tim Janssen, koelbloedig als het moet
Aanvaller van NEC viert rentree in de spits met belangrijke eerste goal.

Tim Janssen (22) wond er geen doekjes om. De spits, die op 26 december 2007 thuis tegen VVV-Venlo voor het laatst gescoord had in de eredivi­sie, genoot gistermiddag met volle teugen na van zijn openingsdoel­punt dat NEC op het spoor van de 2-0 overwinning tegen Feyenoord had gezet. „ Ik heb gesnakt naar dit moment”, zei Janssen in de scha­duw van De Kuip. „ Mijn hele le­ven heb ik alleen maar gescoord. Dat is mijn motivatie, mijn drijf­veer. Daar put ik energie uit.”

Mario Been had de voorkeur gege­ven aan Janssen boven Jhon van Beukering die toch niet helemaal ongeschonden uit Boekarest was teruggekeerd. Een keer eerder dit seizoen, in de openingswedstrijd tegen De Graafschap, startte Jans­sen in de basis. „ Maar toen stond ik op links. De spits. Dat is toch meer mijn positie”, wist de Bra­bander, die daarna niet meer opge­roepen werd door Been. Hoewel Janssen de zienswijze van zijn trainer niet deelde („Ik vond dat ik tegen De Graafschap naar behoren speelde”) schikte hij zich in zijn rol en scoorde regelmatig voor Jong NEC. „Lekker, maar de beloftencompetitie is toch een ni­veau lager. Dat merkte ik vandaag weer. In de eredivisie moet je als ploeg compact spelen, gaat het alle­maal sneller en vergt de wedstrijd nog meer concentratie.”

Al die gevraagde kwaliteiten ge­bruikte Janssen drie minuten na rust. De uitglijder van Feye­noord- verdediger Tim de Cler bleek fataal met een uiterst koel­bloedige NEC-spits in zijn rug. „Timmer stond in de korte hoek. Dat doet-ie altijd, flitste het door mee heen. En dan duikt- ie naar de lange. Daarom maakte ik een be­weging naar rechts en schoot die bal vervolgens naar links. Het klop­te precies.”

Daarna had Janssen zich helemaal onsterfelijk kunnen maken. „Maar een paar keer kreeg ik de bal niet en een keer kon ik er net niet bij.” En na een uur zat hij er aardig doorheen. „ Ik zat gewoon stuk”, gaf de spits grif toe. Maar hij luis­terde niet naar zijn lichaam. „ Dat leek me niet het moment. Daarom bleef ik meeverdedigen. Mijn ac­ties maken.” Een keer had hij nog kunnen scoren. „Maar op het mo­ment dat ik die bal binnen wilde lopen, kreeg ik een duw. Straf­schop. Echt een zuivere. Drie mi­nuten voor tijd had ik nog een as­sist op Rutger ( Worm, red.). Dat had ook zomaar een doelpunt kun­nen worden.” Maar omdat alleen Saïdi Ntibazon­kiza nog scoorde bleef het bij die 2- 0 zege. Maar de echte winst, wist Janssen, lag niet bij de doel­punten. „ Zoals Saïdi bleef meever­dedigen, Rutger en Mark ( Van den Boogaart, red) invielen. En Domi­nique Kivuvu zijn plaats als basis­speler weer innam. Dat zegt iets over deze ploeg. Er staat een echt team. Niemand vindt het leuk om op de bank te zitten. Maar als de wissels er in komen, stáán ze er.” Kijk maar naar mij, had Janssen kunnen zeggen. Maar dat deed hij niet.

Kivuvu neemt vlot positie bij NEC weer in
Middenvelder blijft tegen Feyenoord keurig op de been.

Dominique Kivuvu (21) moest gisteren diep graven in zijn geheugen om de laatste start in de basis van NEC naar boven te halen. Het was negen maanden ge­leden dat Mario Been een beroep deed op zijn donkere middenvel­der. „Thuis tegen FC Twente. Viel ik uit met een hamstringblessure”, zei Kivuvu gisteren na zijn prima optreden tegen Feyenoord.

„ Er zijn veel basisspelers vertrok­ken. Maar we zijn er zeker niet minder op geworden”, wist de Am­sterdammer, die speelde omdat Bas Sibum niet fit genoeg was. „Het liefst sta ik er natuurlijk elke week in. Zeker als we zoveel win­nen. Ik ben prof. Ik wil het beste uit mezelf halen.” De zware onderlinge concurrentie heeft de sfeer in de groep niet aan­getast, ontdekte Kivuvu. „Dit is een jonge groep met een goede sfeer. En als de wissels een kans krijgen, kunnen ze gelijk mee. Dat is onze kwaliteit.”

De loting voor de groepsfase van de UEFA Cup, morgen in Nyon, bekijkt hij thuis. „ Samen met Jer­maine Lens, mijn buurman in Am­sterdam. Jermaine leeft nog steeds met ons mee. Hij speelt nu even niet bij AZ, maar is daar redelijk koel onder. Ik hoop dat we een Eu­ropese topploeg treffen. AC Milan. En dan een uitwedstrijd. Kunnen we Europa laten zien hoe goed we eigenlijk zijn. Dat lijkt me wel wat”, grijnst Kivuvu.

Wisgerhof roemt hoog niveau bij NEC
Drie dagen nadat hij tegen Dinamo Boekarest met een bilspierblessure was uitgevallen, speelde PeterWisgerhof gistermid­dag weer een volledige wedstrijd tegen Feyenoord. „Bij twee balle­tjes voelde ik ’m weer. Maar niet zo erg als in Boekarest. Toen moest ik er echt uit. Kon ik niet meer versnellen. Bang als ik was dat het er helemaal in zou schie­ten”, zei de aanvoerder van NEC na de 2-0 zege in De Kuip.

„Het had nog wel 5-0 kunnen wor­den. Zoveel kansen kregen we in de slotfase. Maar ik ben vooral blij met de goal van Tim Janssen. Dat blijft een echte afmaker. Dat wis­ten we allemaal wel, maar je ziet wat vertrouwen met een voetbal­ler kan doen.”
Tim Janssen voor Jhon van Beuke­ring, Dominique Kivuvu voor Bas Sibum. En toch gewoon met 0-2 winnen van Feyenoord. „ Omdat de wissels van een heel hoog ni­veau zijn. Moet ook wel. Want op vijftig procent haak je niet meer aan bij ons. We kunnen rouleren. Dat is wel zo prettig met het druk­ke programma dat we met de be­ker en de UEFA Cup voor onze kiezen krijgen”, wist Wisgerhof.

Gisteren vormde hij in het cen­trum van de Nijmeegse verdedi­ging weer een ijzersterk duo met Ramon Zomer. „Die klik is er van­af het eerste moment. Wij zijn een beetje dezelfde types. Ook bui­ten het veld. Kijk daarnaast naar beide backs. Dani op rechts. Yous­sef op links. Tegen Dinamo de nul gehouden. Vandaag weer tegen Feyenoord. Dat blok, verdedigend gezien, staat er.”

Mario Been heeft al 19 spelers gebruikt
Mario Been laat geen gelegenheid ongebruikt om zijn te­vredenheid uit te spreken over zijn brede en gelijkwaardige selectie. De NEC- trainer maakt dit seizoen dan ook dankbaar gebruik van zijn arsenaal aan reservespelers. Na vijf competitiewedstrijden heeft de Rotterdamse oefenmeester al ne­gentien spelers gebruikt. Tegen Feyenoord kwamen Dominique Kivuvu en Tim Janssen voor het eerst in actie.

UEFA Cup-loting live te volgen op Eurosport
NEC krijgt morgenmid­dag te horen welke vier tegenstan­ders de Nijmeegse formatie treft in de groepsfase van het UEFA Cup- toernooi. In het Zwitserse Nyon, waar de Europese voetbal­unie UEFA haar hoofkantoor heeft, wordt geloot met de veertig clubs die de eerste ronde hebben overleefd. De loting is rechtsreeks te volgens op Eurosport. De uitzen­ding begint om twaalf uur ’s mid­dags.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.