De Gelderlander van vandaag: FC Groningen-NEC

De profetische woorden van Been
Alleen NAC Breda kan NEC nog afhouden van Europees voetbal.

Het was even slikken voor de inzittenden, toen de spelersbus van NEC zon­dagavond tegen middernacht het voorplein van De Goffert op draai­de. Bij de ingang werden spelers en staf opgewacht door zo’n drie­honderd geestdriftige supporters, die naar het stadion waren geko­men om het succesvolle elftal een heldenontvangst te bereiden. De spelers werden toegezongen, om­helsd en op de schouders geno­men door de getrouwen die het af­gelopen half jaar haast alle denkba­re emoties hebben doorgemaakt.

Het ensemble van Mario Been had zich een paar uur eerder in Gronin­gen verzekerd van Europees voet­bal. „Ik ben ongelooflijk trots op deze ploeg en op deze club”, sprak de NEC-trainer na de krachttoer in de Euroborg. Met de 1-3 overwinning tegen FC Groningen, de achtste uitzege op rij, plaatsten de Nijmegenaren zich in ieder geval voor de Intertoto. Maar de triomftocht langs de va­derlandse velden kan komend weekeinde ook nog een toegangs­bewijs voor het UEFA Cup- toer­nooi opleveren. Daarvoor dient in twee wedstrijden te worden afgere­kend met NAC, de ploeg die na een geslaagd regulier seizoen in de play- offs een uitgebluste indruk wekt.

Het was niet de eerste keer dat NEC na een uitwedstrijd bij het ei­gen stadion werd opgewacht. Be­gin oktober, na de nederlaag bij Ex­celsior, stond de Nijmeegse aan­hang ook op de parkeerplaats. Van een warm bad was toen geen spra­ke, het was eerder spitsroeden lo­pen voor Been en zijn mannen. Na het debacle op Woudenstein gold NEC als gedoodverfd degrada­tiekandidaat. Om het defaitisme in en rond de club de kop in te druk­ken, bedacht Been in die periode een bezwerende formule: ‘het komt allemaal goed’. Een spreuk die na elke nederlaag weer iets hol­ler klonk, maar intussen bijna pro­fetisch is gebleken. NEC voegde zondagavond een nieuw hoofdstuk toe aan zijn unie­ke successtory. FC Groningen hoopte na de krappe 1- 0 nederlaag in de heenwedstrijd in eigen huis toe te kunnen slaan, maar kwam er andermaal niet aan te pas. Het kleine gaatje groeide al na vier mi­nuten uit tot een gapende kloof, toen Brett Holman de bezoekers na een ragfijne combinatie met Da­ni Fernandez aan de leiding bracht: 0-1.

De formatie van coach Ron Jans gooide daarna veel energie en hard­heid in de strijd, maar echt drei­gend werd het zelden voor het doel van Gábor Babos. Al mocht de Hongaar niet klagen dat een zui­ver doelpunt van Marcus Berg we­gens vermeend buitenspel werd af­gekeurd. Dat overkwam aan de overkant ook Lorenzo Davids even later. Op slag van rust loodste Krisztian Vadocz met een afgeweken schot voor de beslissing: 0-2. FC Gronin­gen moest na de hervatting vier keer scoren om alsnog Europees voetbal af te dwingen. De noorder­lingen kwamen echter niet verder dan een treffer van Berg, na een uur spelen. Veel vreugde bracht dat doelpunt de thuisclub niet, temeer omdat uitblinker Davids even later de marge herstelde: 1-3. Terwijl hij zondagnacht de par­keerplaats afreed, draaide Mario Been het raampje van zijn auto nog even open. En nog één keer sprak hij zijn overbekende mantra uit: „Het komt allemaal goed.” NEC begint de tweestrijd tegen NAC donderdag met een thuis­wedstrijd. Gezien de drukte, gis­teren bij de kassa’s, raakt De Gof­fert waarschijnlijk uitverkocht.

Van Kivuvu moet Lens vooral zijn hart volgen
Middenvelder pakt in Groningen eindelijk weer een invalbeurt.

Ze wonen een groot deel van de week bij elkaar, maar leefden de afgelopen maanden in verschillende werelden. Jeremain Lens en Dominique Kivuvu. Jeugd­vrienden en ploeggenoten bij NEC. De eerste ontpopte zich in 2008 tot de gevaarlijkste aanvaller in de eredivisie, de tweede stond stil in zijn ontwikkeling en verloor zijn basisplaats na de winterstop aan nieuwkomer Bas Sibum.

Zondag mocht Kivuvu voor het eerst dit jaar weer eens 45 minu­ten doen. Tegen FC Groningen ( 1- 3 zege) kwam hij na rust in het veld voor Brett Holman. „Een heerlijk gevoel”, glunderde de mid­denvelder, die het in de tweede helft van het seizoen moest doen met invalbeurten van hooguit tien minuten. De sportieve tegenslag had hem niet tot een sikkeneurige huisge­noot gemaakt, wist Lens. „Domini­que is niet iemand die de hele week boos voor zich uit zit te kij­ken. Hij gaat goed met zijn situatie om. Hij is hard blijven werken om te laten zien dat hij het niveau van de eredivisie aankan.”

Andersom twijfelde Kivuvu er nooit aan dat zijn maatje na een weifelende start nog een belangrij­ke man voor NEC zou worden. „Maar dat hij zo’n bepalende rol zou gaan spelen, had ik eerlijk ge­zegd niet verwacht”, zei de Amster­dammer, die blij was toen Lens in de winterstop zijn appartement gunde aan Dani Fernandez en zijn Spaanse vriendin en bij hem in­trok. „Ik woonde al een jaar alleen. Dit is veel gezelliger. Met Jeremain kun je goed samenwonen. Rustige jongen. Maar altijd in voor een dol­letje.”

Toch kan het ook zo weer afgelo­pen zijn. Over een paar weken hakt Lens de knoop over zijn toe­komst door. AZ lonkt. „Ik hou hem steeds voor dat hij zijn hart moet volgen. Pas achteraf blijkt dan of je keuze de juiste is ge­weest.” Het contract van de middenvelder loop nog door tot 2010. „Dit sei­zoen was echt een domper. De eer­ste helft speelde ik te wisselvallig. Daarna kwam Bas Sibum. Die deed het gelijk erg goed. Dat heeft me nooit dwarsgezeten. Ik gun het hem. Net zoals ik het iedereen gun. Deze reeks die we nu hebben neergezet, dat doe je met z’n allen.”

Natuurlijk is hij ook bij Mario Been geweest. „ Met de trainer heb ik gesproken over mijn situatie. Zijn advies? Ik moest hard blijven werken. Wachten op mijn kans.” Flauwe glimlach. „De dingen die trainers dan altijd zeggen.” Een half uur speelde hij in de Euro­borg samen met zijn huisgenoot. „ Ik stond op ‘ zes’. Ik had mijn ver­dedigende taken en moest de ruimtes zoeken als die er lagen.” Kivuvu leefde zich uit. Viel vol­gens Lens ook goed in. ,,Domini­que is heel sterk én heeft een goe­de techniek. Hij oogt misschien niet snel, maar vaak denk je: die bal heeft hij niet meer en dan pikt’ ie ’m toch. Ik vergelijk hem altijd met Patrick Vieira.” Maar na het laatste fluitsignaal had hij zijn maatje toch even aan z’n jasje getrokken. „Twee keer ging hij voor eigen succes. Legt hij de bal breed, scoor ik twee keer. Dat liet ik hem op het veld al weten. En in de bus zullen we het er ook nog wel over hebben.” „En thuis weer”, voorspelde Kivu­vu. „ Zo gaat dat altijd tussen ons.”

Dani Fernandez ook volgend seizoen NEC’er
Dani Fernandez (25) speelt ook volgend seizoen op huurbasis in De Goffert. Volgens technisch directeur Carlos Aalbers heeft de Nijmeegse club zowel met de vleugelverdediger als met diens Russische eigenaar een ak­koord bereikt. Er is in de huurover­eenkomst geen optie tot koop op­genomen. Dani kwam in de win­terstop over van de Oekraïense club Metallurg Donetsk. Hij speel­de tot nu toe vier keer in de Nij­meegse hoofdmacht, waarvan tweemaal als basisspeler.

LEZERSPANEL
Iedereen bij NEC gunt de ploeg zondag een huldiging. UEFA Cup of Intertoto. Het is allebei een feestje waard. In het geheugen staat de gigantische happe­ning op Kelfkensbos gegrift. Dat willen ze bij NEC weer meemaken. Daarom luidt de stelling van vandaag: NEC verdient een huldiging op zondag in centrum van Nijmegen

‘ Het plein voor het stadion’
„Waar ligt het kloppend hart van deze sportstad. Dat is toch het Gofferstadion. De toekomstige plek van het ‘ Huis van de Sport’. Het plein voor het stadion. Of de Goffertwei. Prima plekken om de ploeg te huldigen. Want dat moet zeker gebeuren. Begin januari hadden we het ook over een nacompetitie. Maar dan met ploegen als Zwolle en ADO Den Haag. Fantastisch wat NEC bereikt heeft. Een absolute topprestatie. Laten we daar de nadruk op leggen. Niet op de vraag waar en wanneer het moet gebeuren. Als gemeente willen wij absoluut dat NEC gehuldigd wordt. En op een manier waar iedereen met een goed gevoel op kan terugkijken.”

Paul Depla, wethouder sport

"In elk geval op zondag"
„De huldiging moet in ieder geval op zondag plaatsvinden. Als je het een dag later doet, is de knal er vanaf. Wat mij betreft wordt het feest ook in het centrum van de stad gehouden. Toen we in 2003 Europees voetbal haalden, stonden we met z’n allen op het Kelfkensbos en dat was een onvergetelijke ervaring. Ik kan niet in de boeken van de politie kijken, maar het zou toch wel triest zijn wanneer een stad als Nijmegen zoiets niet meer kan organiseren. Als het echt niet anders kan, dan moeten we maar uitwijken. Bijvoorbeeld naar het plein voor het stadion of naar de Goffertwei.”

Frans Hendriks, sponsor NEC

‘ Grotere opkomst in centrum’
„ NEC is van Nijmegen. Een huldiging moet daarom plaatsvinden in het centrum van de stad. Zowel de club als het publiek verdient dat. Als NEC gehuldigd wordt bij het stadion, dan komen daar waarschijnlijk alleen de echte supporters op af. In het centrum laat je het algemene publiek ook meegenieten. De opkomst zal daardoor veel groter zijn en dat is voor de stad het leukste. Het feest een dag opschuiven is geen optie, dan is de meeste vreugde er wel van af. Bovendien zijn de mensen op zondag vrij en hebben ze de tijd om naar de huldiging te gaan. Ik hoop dat er geleerd is van de vorige keer en dat het feest gewoon door kan gaan op zondag.

Marko Koers, atleet

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan