De Gelderlander van vandaag: Din Zagreb – NEC

Dinamo klopt NEC op zijn specialiteit
Nijmegenaren slaan niet toe in slotfase maar gaan juist onderuit.

Het ene Dinamo is het andere niet. NEC leek gisteravond op weg naar een nieuwe stunt te­gen een Oost- Europese ploeg. Maar in de slotfase gaf de ploeg van Mario Been tegen Dinamo Za­greb een voorsprong en daarmee een ideale uitgangspositie in groep D van de UEFA Cup uit handen: 3-2.

Er was voor de Nijmegenaren wel een kleine pleister op de wonde. De uitslag van de andere groeps­wedstrijd, Udinese-Tottenham Hotspur (2-0), was niet ongunstig voor de ploeg van Mario Been. NEC treft de Italiaanse subtopper in de slotwedstrijd op 18 decem­ber. Mogelijk hebben de Zuid-Eu­ropeanen tegen die tijd de buit al binnen.

Het duel in het Maksimir-stadion vormde een trendbreuk met wat NEC de laatste maanden had geë­taleerd. De Nijmeegse equipe ver­keert in een eminente fysieke con­ditie en slaat dit seizoen vaak zijn slag in de slotfase van de wed­strijd. Sinds 1 juli heeft de club Toi­ne van de Goolberg in dienst, een autoriteit op het gebied van in­spanningsfysiologie. Die samen­werking heeft na een paar maan­den al een hoop winst opgeleverd. Gisteravond ging het echter mis in de fase waarin de Nijmegenaren het verschil maken. NEC stond twaalf minuten voor tijd nog op een fraaie 2-1 voorsprong. Maar ge­steund door de Bad Blue Boys, de fanatieke aanhang van Dinamo, draaide de thuisclub de wedstrijd binnen zes minuten nog om.

Beens strijdplan leek al na drie mi­nuten voorbestemd voor een don­kere plek onderin de ladenkast. Di­namo startte furieus en spits Pe­dro Morales mocht drie corners achter elkaar nemen. De derde werd NEC fataal. Gábor Babos sloeg de bal met de vlakke hand weg, pal voor de voeten van Mario Mandzukic die zich geen moment bedacht en hoog raakschoot: 1-0. Toen de 22-jarige spits, de nieuwe ster van het Kroatische voetbal, even later opnieuw doel trof, leek de wedstrijd al binnen tien minu­ten beslist. De treffer werd echter wegens buitenspel geannuleerd, zodat NEC in de race bleef. Wat heet? NEC kreeg na dat ramp­zalig verlopen eerste kwartier lang­zaam vat op de tegenstander en kwam halverwege de eerste helft zelfs op gelijke hoogte. Met een ge­lukje, dat wel. Een lange bal van Peter Wisgerhof leek een eenvou­dige prooi voor doelman Kelava. Maar vlak voor hij kon ingrijpen, veranderde de Braziliaan De Car­los de baan van het schot lichtjes maar dodelijk: 1-1.

Daarna brak een lange periode aan waarin beide teams elkaar in even­wicht hielden. De speldenprikken, waarmee Dinamo in de eerste fase voor veel onrust had gezorgd, wer­den schaarser en NEC begaf zich wat vaker op de helft van de tegen­stander. Saïdi Ntibazonkiza kreeg vlak na de gelijkmaker zelfs een enorme kans om NEC op voor­sprong te zetten, maar strandde op de voet van Kelava. Diep in de tweede helft kreeg NEC die belangrijke tweede treffer toch. Na goed voorbereidend werk van Lasse Schöne kreeg Tim Jans­sen, de vervanger van Jhon van Beukering, een niet te missen kans: 1-2. Het Nijmeegse feestje was van kor­te duur. Eerst had Babos geen ant­woord op een snoeihard schot van invaller Bosko Balaban. En zes mi­nuten voor tijd greep Dinamo zelfs de volle winst. De goal viel weer uit een corner, ditmaal haal­de Iviva Vrdoljak de trekker over: 3-2.

Mario Been is toch trots op zijn elftal
NEC-trainer looft de veerkracht van zijn team tegen Dinamo.

De pijn en de teleurstel­ling dropen na de dramatische en onnodige nederlaag tegen Dinamo Zagreb (3-2) van zijn gezicht af. En toch vond Mario Been dat zijn elf­tal een compliment verdiend had. „We hebben het vanavond zeer las­tig gehad, maar mijn jonge spelers hebben ongelooflijk veel veer­kracht getoond. Daar ben ik best trots op.”

De NEC- trainer had in het kolken­de Maksimir- stadion lijdzaam moeten toezien hoe zijn geplande strategie al na een paar minuten in duigen was gevallen. „We wisten dat we in de eerste wedstrijd van de poulefase meteen met een lasti­ge opponent zouden worden ge­confronteerd. Dinamo Zagreb heeft een zeer goede ploeg met veel internationale ervaring. We kregen een vroege tegengoal en dat was natuurlijk een enorme domper voor het elftal.”

Beens buurman Branko Ivankovic zat er logischerwijs een stuk vrolij­ker bij. „Het was voor ons een lasti­ge wedstrijd”, vertelde de Dina­mo- trainer. „Een interessant duel ook, met zelfs een vleugje drama. We hebben uiteindelijk verdiend gewonnen. Ik kijk met heel veel optimisme vooruit naar de komen­de ontmoetingen in de groepsfa­se.” Been constateerde na afloop dat zijn ploeg vooral het slachtoffer was geworden van dode spelmo­menten. Zo ook bij de openings­goal toen doelman Gábor Babos na een corner van Morales onvol­doende ingreep. „Of het een fout was, durf ik niet te zeggen. Mis­schien werd hij gehinderd. Het doet er ook niet toe, Gábor heeft daarna een uitstekende wedstrijd gekeept.”

Been had na die vroege tegenvaller met genoegen toegekeken hoe zijn elftal zich had opgericht. „ Ik vind dat we na die snelle goal de wed­strijd grotendeels hebben gedomi­neerd. We kwamen weliswaar enigszins gelukkig op 1-1, maar daarna hebben wij de beste kans gehad om nog voor de rust een tweede doelpunt te maken.” Na de hervatting zag de NEC-coach hoe zijn team uitzicht verwierf op een geweldig resultaat in Zagreb. „Ik hoopte dat we tegen het aandringende Dinamo steeds meer ruimte zouden krijgen en dat gebeurde ook. Ons positiespel was bij vlagen uitstekend en zij konden op een gegeven moment alleen nog maar de lange bal hante­ren. Voetballend bleven we in mijn ogen prima overeind, alleen bij spelhervattingen bleven zij ge­vaarlijk.”

Nadat NEC – niet eens zo onver­diend – in de 78e minuut via Tim Janssen op voorsprong was geko­men, stortte de Nijmeegse veste onverwacht snel in. Been: „Daar­aan kun je zien dat wij ervaring te­kortkomen. In plaats van vooruit te verdedigen, gingen we achteruit lopen. Daarmee roep je de ellende over je af. Dinamo kwam via een fantastische goal van Balaban op gelijke hoogte. Daarna gaven we ook nog dat ene punt weg, weer uit een spelhervatting. Die jongen (Vrdoljak, red.) kon bij de eerste paal vrij inkoppen. Dat soort fou­ten worden op dit niveau keihard afgestraft.” De late ineenstorting tegen Dina­mo Boekarest toont volgens NEC- trainer Mario Been aan dat de Nijmeegse ploeg nog ervaring tekortkomt.

Davids dacht dat de buit binnen was
Middenvelder zit even helemaal stuk na zure nederlaag in Zagreb.

Het liefst waren ze waar­schijnlijk direct de kleedkamer in­gelopen van het Maksimir- stadion. Om daar iets in elkaar te trappen. Of een bidon tegen de muur te gooien. Maar eerst gingen de NEC- spelers direct na afloop van de ongelooflijk zure 3- 2 nederlaag in Zagreb naar de hoek van het sta­dion om de 250 meegereisde fans te bedanken. „Dat was wel het minste wat we konden doen voor ze”, zei Loren­zo Davids. „

Daarna hadden we de korte nabespreking van de trainer en zijn we weer naar buiten ge­gaan. Nog een keer naar die men­sen toe. Ze hebben ons gesteund. Ze verdienden het.” Hoog boven het veld zongen en klapten de Nijmeegse fans voor de spelers van NEC. Om ze een hart onder de riem te steken. Want het had zo mooi kunnen zijn. Tien mi­nuten. Meer had er niet gezeten tussen uitbundige vreugde en tota­le ontreddering. „Na die 2-1 voor­sprong dacht ik echt: we gaan het halen”, zei Davids. „Natuurlijk vie­len zij als gekken aan. En wij zak­ten juist in. Had nooit mogen ge­beuren. Rammen die ballen. Weg ermee. Maar we liepen terug. En terug. En nog meer terug.”

En toen viel eerst de gelijkmaker en zeven minuten voor tijd ook nog eens de fatale 3-2. Davids was er een half uur na de wedstrijd nog kapot van. „ Ook omdat we juist in deze wedstrijd hebben la­ten zien dat we enorm goed kun­nen voetballen. Buiten de eerste tien minuten waarin die ongeluk­kige 1-0 viel, deden we goed mee. Bas Sibum en ik werden heel snel vastgezet. Daarom zochten we steeds vaker Arek Radomski als aanspeelpunt. Hij was de vrije man. Dat liep hartstikke goed.” Maar uiteindelijk bleek het niet voldoende om ook maar één punt­je uit de hel van Zagreb te slepen. Want hoewel het stadion lang niet uitverkocht was, vuurden de 18.000 Kroaten in het Maksi­mir- stadion met 40.000 plaatsen de thuisclub hartstochtelijk twee keer drie kwartier aan. „Het heeft geen invloed op mijn spel. Ik kan me daar prima voor afsluiten. Maar zoals die mensen hier te keer gaan. Echt geweldig. Dat maak je in geen enkel stadion in Neder­land mee”, zei de middenvelder die vier dagen na zijn bleke optre­den tegen Vitesse weer ouderwets te keer was gegaan. „Toen had ik last van een lichte blessure. Van­avond niet. Ik speelde op volle kracht.”

Derde worden in de poule. Over­winteren in Europa en de laatste 32 van de UEFA Cup halen. Het is nog steeds de missie van de ploeg van Mario Been. „We hebben nog drie wedstrijden om de punten te pakken”, zei Davids. „Thuis zijn we sterk. Dan moet het tegen Tot­tenham Hotspur en Udinese maar gebeuren.” De komende weken zijn dat niet de enige topwedstrijden die de Nij­meegse eredivisionist moet afwer­ken. Het programma is overvol. En Davids geniet ervan. „Dat is voetbal. Heerlijk al die wedstrij­den. Laat maar komen.”

‘ We hebben laten zien hoe goed we wel zijn’
Tim Janssen scoort, maar goal krijgt geen eeuwigheidswaarde.

Hij tilde eerst zijn rech­terbeen op. En toen het linker. Bo­ven de afgezakte kousen zaten de handtekeningen van Igor Biscan en Jesus de Carlos. Geschreven met geslepen noppen. „Ik vond dat de scheidsrechter me wel iets meer in bescherming had mogen nemen”, zei Tim Janssen. „ Ik heb niet een vrije trap mee gehad.”

Tien minuten voor tijd had de spits – na een knappe actie van Las­se Schöne – NEC op een 2-1 voor­sprong gezet. De goal had eeuwig­heidswaarde kunnen krijgen, maar werd nu naar de vergetelheid verdrongen door de bikkelharde realiteit. Dinamo had toch nog met 3-2 gewonnen. En alleen dat telde.

In de kleedkamer hadden me­despelers hem nog even terecht ge­wezen. „Ik moest niet zo negatief oordelen over mezelf. Maar ik had gehoopt om meer loopacties te kunnen maken. Gevaarlijker te zijn voor de goal. Eigenlijk heb ik geen kans gehad. Op die goal na dan.” En dan na enig nadenken. „Verder was ik eigenlijk wel bal­vast. Maar ik vind het zó doodzon­de. We hebben gevochten als leeu­wen. Dinamo speelde beter dan ze in werkelijkheid zijn. Ze hanteer­den veel de lange bal. Daar had­den ze voorin de kerels ook voor, waardoor we bij vlagen moeite hadden om onder hun druk uit te komen.” Maar verder kon hij alleen maar trots zijn op de teamprestatie. „ Zondag hoeven we tegen Ajax niks te bewijzen. We hebben hier al laten zien hoe goed we zijn.”

Stad via NEC de wereld over
NEC actief in Europa: stad lift mee op de bagagedrager. 

Als de BBC naar Nijme­gen komt voor de wedstrijd NEC-Tottenham Hotspur (27 no­vember), moet het rood, groen en zwart de Britse cameraploegen bij­kans verblinden. „Nijmegen moet het podium dat NEC de komende maanden biedt, benutten om zich op de kaart te zetten. Heel Europa moet weten waar Nijmegen ligt en dat Nijme­gen voetbalmindend is”, zegt Theo Lemmen, de voorzitter van MKB-Nijmegen.

Doorgaans zendt de BBC vooraf­gaand aan een UEFA-cupwedstrijd een korte impressie uit van de stad waar de wedstrijd gespeeld wordt. Lemmen hoopt zo ook op airplay in Rusland en Italië als NEC aan­treedt tegen respectievelijk Spar­tak Moskou en Udinese. Om dat te bereiken, worden er gra­tis NEC- spandoeken ter beschik­king gesteld. De tekstvakken op de­ze spandoeken zijn blanco: dus zelf in te vullen. Lemmen denkt aan teksten als ‘Ook de Houtstraat houdt van NEC’. Het plannetje hiertoe werd vorige week in onder­nemerskringen geboren. NEC rea­geerde enthousiast en afgelopen weekend werd burgemeester De Graaf gepolst na afloop van NEC-Vitesse. NEC won die partij met 3-1. „Dat was een heel goed moment”, grijnst Lemmen.

Voor de schooljeugd wordt er een spandoekenwedstrijd uitgeschre­ven onder het motto ‘wie maakt het mooiste spandoek’. Verder worden individuele ondernemers, winkeliersverenigingen en particu­lieren opgeroepen hun zaak dan­wel straat aan te kleden met span­doeken. „ Zoals Nederland Oranje kleurt als het nationale elftal speelt, zo moet Nijmegen rood, groen en zwart kleuren voor NEC”, aldus Lemmen. Deze kleuren moeten ook de toe­gangswegen naar de stad, alsmede het station en de luchthavenWee­ze domineren. Nu hangen op de toegangswegen nog vlaggen van ‘Beleef de luxe’: die zouden tijde­lijk (van 20 november tot 20 de­cember) moeten wijken voor de NEC-kleuren. Binnenkort wordt bekend ge­maakt waar de gratis spandoeken af te halen zijn.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.