De Gelderlander van vandaag: Ajax – NEC

NEC maakt het Ajax niet echt lastig
Nijmeegse ploeg maakt vermoeide indruk in Amsterdam Arena.

De Europese besog­nes beginnen zo zoetjesaan hun tol te eisen bij NEC. Amper drie dagen na de slopende krachtme­ting tegen Dinamo Zagreb bleek de Nijmeegse accu nog lang niet opgeladen voor het competitie­duel tegen Ajax. De Amsterdammers, die ook een UEFA Cup-nederlaag ( bij Aston Villa) in de benen hadden, boek­ten in de eigen Arena een simpele 2-0 overwinning. Het gebrek aan scherpte bij de ploeg van Mario Been werd gister­middag misschien nog wel het meest treffend geïllustreerd door Bas Sibum. De gangmaker op het Nijmeegse middenveld bewoog zich ditmaal stram en stijf over het gras van de Amsterdam Arena, kwam overal een stapje te laat en stond tot overmaat van ramp ook nog eens aan de basis van de ope­ningstreffer, op slag van rust.

Sibum wilde een breedtepassje van Lorenzo Davids in de draai aannemen, maar zag daarbij Leo­nardo volkomen over het hoofd. De Braziliaan, die deze zomer se­rieus in de belangstelling stond bij NEC, betrapte de Nijmeegse ach­terhoede met de broek op de en­kels. Luis Suarez gleed vervolgens simpel langs Youssef El-Akchaoui, strandde nog wel op Gábor Babos, maar in de rebound had Klaas-Jan Huntelaar de bal voor het intik­ken: 1-0. Overigens maakte ook de thuis­ploeg gistermiddag een vrij lome indruk. „Dat bevreemdde mij wel”, zei coach Marco van Basten na afloop. „We zouden er vanaf het eerste fluitsignaal bovenop dui­ken, maar daar heb ik niets van ge­zien. Gelukkig bleven de suppor­ters ( 48.500, red.) positief, het pu­bliek was vandaag onze beste man.”

Pas toen Van Basten controleur Ga­bri verving door de meer dynami­sche Siem de Jong kwam er bij Ajax wat meer leven in de brouwe­rij. Het was al de tweede wissel die de oud-bondscoach in de eer­ste helft moest btoepassen. Eerder al had hij Dario Cvitanich ( ham­stringblessure) moeten vervangen door Leonardo. NEC- trainer Mario Been treurde over de knullige tegengoal, maar meer nog over een strafschop die zijn ploeg in de 33e minuut door de neus werd geboord. Lasse Schö­ne werd net binnen de lijnen ge­torpedeerd door Thomas Vermae­len. Scheidsrechter Ruud Bossen liep eerst naar de stip, begon ver­volgens toch te twijfelen en be­sloot uiteindelijk de bal op het puntje van het strafschopgebied te leggen. „ Een zuivere penalty”, vond Been nadat hij de beelden had terugge­zien. „ Als je op 1-0 komt, krijg je een stoot energie. Nu ga je met een achterstand rusten en speel je de tweede helft met een zak aard­appelen op je rug.”

Kreeg NEC voor de pauze nog wat counterkansjes, na de hervatting kwam Ajax geen moment meer in de problemen. De vermoeide be­zoekers konden alleen nog maar te­genhouden en dat lukte dankzij doelman Babos heel aardig. De Hongaar hield Huntelaar, die in de openingsfase al een opgelegde kans had laten liggen, tot twee keer toe van een treffer af. In de 73e minuut moest zelfs de uitblinkende NEC- goalie passen. Na een corner van Urby Ema­nuelson mocht verdediger Oleguer ongehinderd inkoppen. Babos keerde de inzet nog half en zag tot zijn woede dat paalverdediger Da­ni Fernandez niets deed om Sua­rez te hinderen: 2-0. Been: „ Ik heb vandaag weer goede dingen gezien. Maar willen wij echt aansluiting met de subtop, dan moeten die kleine foutjes er wel uit.”

Dani neemt nederlagen mee naar huis
Verloren wedstrijden spoken nog lang door hoofd Spaanse NEC’er.

Hij haalde zijn schouders op. De complimenten over zijn goede spel, konden Dani Fernandez gestolen worden. Dit seizoen heeft de Spaanse verdedi­ger moeiteloos de plek rechts ach­terin bij NEC van de naar Turkije verkochte Muslu Nalbantoglu over­genomen. Ook tegen Ajax haalde hij weer een hoog niveau, maar dat boeide de Catalaan gistermid­dag na de 2-0 nederlaag in Amster­dam allerminst. „ Als het team niet wint, kan ik daar niets mee,” zei Fernandez. Zijn gevoel hield gelijke tred met het weer buiten. Waardeloos dus. Mevrouw Fernandez was dan ook niet te benijden. „Een verloren wedstrijd neem ik altijd mee naar huis. Dat spookt maar door mijn hoofd. Niemand hoeft dan tegen me te praten. Ook mijn vrouw niet.”

Hij denkt even na en houdt een hand op de arm van Marij Peters. De perschef van NEC heeft zojuist zijn Spaanse zinnen vertaald in het Nederlands en knikt als Fer­nandez aangeeft dat hij niet tegen iedereen thuis zal zwijgen. „Voor zijn dochtertje Morgan maakt hij een uitzondering,” zegt Peters en wijst naar de Spanjaard. Die stroopt met een gelukzalige glim­lach een mouw omhoog . Op zijn onderarm staat: Morgan 17-06-2008. Een dochtertje van vier maanden. Wie blijft daar cha­grijnig tegen? Voor het begin van de wedstrijd had de verdediger trouwens nog langdurig gesproken met Oleguer. Zijn landgenoot bij Ajax kwam bij de start van dit seizoen over van Barcelona, waar Fernandez jaren­lang zijn ploeggenoot was in de di­verse jeugdelftallen. Net als Fer­nandez bij NEC is ook Oleguer be­langrijk geworden voor Ajax. De leider van de Amsterdamse defen­sie werd gistermiddag niet voor niets gekozen tot man van de wed­strijd aan Amsterdamse kant.

„Ook Oleguer bevalt het prima in Nederland,” had Fernandez van hem gehoord. „We hebben het ge­had over het leven hier. De men­sen. Hij heeft het naar zijn zin. Net als ik. Samen met mijn vrouw ben ik gelukkig in Nijmegen. De club is goed voor ons. Het contact met de spelersgroep is goed. Het liefst zou ik hier blijven,” weet de Spanjaard die eigendom is van een rijke Russische sponsor die met ru­zie vertrok bij Metallurg Donetsk en Dani Fernandez tijdens de win­terstop van het vorig seizoen ver­huurde aan NEC. Is zijn toekomst nog ongewis, een ding stond gistermiddag al wel vast: veel tijd om bij te komen van de wedstrijd tegen Ajax is er niet. Overmorgen wacht in De Goffert FC Groningen alweer. Ruim baan voor de fysiotherapeuten en mas­seurs zou je zeggen, maar aan het lijf van Dani Fernandez geen polo­naise. „Natuurlijk voel ik het zwa­re programma. In mijn hoofd. In mijn benen. Maar mij zie je niet snel op de massagetafel,” zei de verdediger. „Ik hou daar niet van. Ik los het liever op met koude en warme baden. Daar voel ik mij prettiger bij.”

Voor gevoel van Schöne was het een strafschop
Deense middenvelder speelt in Arena sterke partij achter de spitsen.

Lasse Schöne vond de twee nederlagen van NEC in vier dagen tijd geen schande. In Za­greb en Amsterdam kun je zomaar verliezen van topclubs als Dinamo en Ajax. „ Maar achteraf was het beide keren niet nodig geweest”, wist de Deense middenvelder. En dat veroorzaakte dan weer die zu­re smaak in de mond.

„Tot aan de 44e minuut is er na­tuurlijk niets aan de hand. Maar slorig balverlies op het midden­veld werd ons fataal. Dan merk je weer dat je tegen een topploeg speelt. Op dit niveau wordt dat on­middellijk afgestraft”, zei Schöne, die gisteren weer eens op zijn favo­riete positie achter de spitsen speelde. Prompt werd de Deen een van de beste NEC’ers. „Maar ik voel me de laatste tijd toch wel goed. Ook toen ik op links voorin moest spelen. Heeft al­les te maken met het vertrouwen dat ik op dit moment van de trai­ner krijg.”

Het vertrouwen in een goede af­loop was na de 2-0 door Suarez voor een groot deel verdwenen bij de Deen. „ Dan weet je dat het heel moeilijk gaat worden. Maar dat moment voor rust zit me meer dwars. Ik was er langs bij Vermae­len toen hij me onderuit haalde. Ik wist niet precies waar ik liep, maar voor mijn gevoel was het een strafschop. Dat wil ik van­avond nog wel eens een keer terug­zien.”

NEC- doelman Babos voelt zich redelijk eenzaam bij treffers Ajax
De laatste doeltrap van de wedstrijd liet hij wijselijk over aan Ramon Zomer. Want ei­genlijk kon Gábor Babos niet meer. De doelman van NEC was zo’n tien minuten voor tijd met zijn rug tegen de paal gekwakt, kon na een korte behandeling ver­der, maar voelde de pijn vlak voor tijd in alle hevigheid terugkeren.

„Toen schoot het er ineens in”, zei de Hongaar na afloop van het duel in de gracht van de Arena met een grimas op zijn gezicht. „ Een keer per jaar heb last van die rug. Een paar intensieve behandelingen en dan moet het weer klaar zijn. Woensdag staat FC Groningen al­weer voor deur”, wist Babos die weigerde na te denken over de mo­gelijkheid het duel wel eens te vroeg zou kunnen komen voor hem. „Dat is niet aan de orde. Dus praten wij daar niet over.”

Voor dat het hem in de rug was ge­schoten had Babos zijn ploeg met enkele prima reddingen lang in de wedstrijd gehouden. Maar bij de twee goals van Ajax had hij zich re­delijk eenzaam gevoeld. „Werd ik in de steek gelaten door mijn ver­dediging”, wond Babos er geen doekjes om. „Het was stil de kleed­kamer. Begrijpelijk. Maar nu zul­len we moeten laten zien dat we een hecht team zijn. ”

AZ duwt NEC A1 naar de laatste plaats 
Een eigen doelpunt van Joost Ebergen leidde zaterdag de ondergang in van NEC A1. Te­genstander AZ scoorde daarna nog twee keer, vlak voor rust door Ben Rienstra en in de 53e minuut door Mitchell te Vrede, die daarmee het duel op De Eendracht voortijdig besliste. Bram Nuytinck zorgde vanaf elf meter nog wel voor 1-3, maar de ploeg van Arno Arts zak­te door het verlies tegen AZ naar de laatste plaats.

Rip ziet twee Europese toppers aan het werk
Het scoutingsrap­port van Wim Rip over de UEFA Cup-wedstrijd tussen Udinese en Tottenham Hotspur telt heel veel ‘plussen’. „Het zijn gewoon twee Europese topploegen”, zei de trai­ner van Jong NEC over de clubs die NEC in de groepsfase thuis krijgt. „Tottenham mist zelfver­trouwen, maar dat wordt geen makkie. En Ramos is nu weg. Mis­schien gaan ze onder Redknapp wel heel anders voetballen.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan