Bufferfonds NEC moet snel op peil zijn

Vandaag in de Gelderlander.

NEC moet spaarpot toch vullen

Clubliefde mag niet blind maken. Met dit motto heeft een meerderheid van de Nijmeeg­se gemeenteraad vrijwel unaniem uitgesproken dat NEC op korte ter­mijn alsnog een financiële buffer moet vormen waarmee de huurbe­talingen voor stadion De Goffert aan de gemeente voor een langere termijn worden gegarandeerd. Uit­eindelijk moet er 2 miljoen euro in deze spaarpot komen.

De politiek houdt daarmee vast aan een oude afspraak, gemaakt in 2003. Destijds redde de gemeente NEC uit financiële problemen door het stadion aan te kopen. NEC huurt de Goffert sindsdien te­rug voor 70.000 euro per maand. NEC betaalt trouw. Maar er is nooit een begin gemaakt met de vorming van het afgesproken ga­rantievermogen. De raad wil dat de de voetbalclub hier alsnog mee begint. Alleen het CDA was tegen. 

Vervolg

Bufferfonds NEC moet snel op peil zijn

Volgens de meerder­heid van de raad kende NEC in 2003 de voorwaarden voor de aan­koop van het stadion heel goed. „Willens en wetens heeft de voet­balclub de overeenkomst met de gemeente destijds ondertekend”, aldus raadslid Wouter van Eck ( GroenLinks), initiatiefnemer van de motie die NEC dwingt alsnog te starten met de vorming van een buffer voor huurbetalingen. Volgens Van Eck kan de club nu niet meer geld uitgeven, bijvoor­beeld aan spelers, zonder eerst een begin te maken met het overboe­ken van geld naar het bufferfonds. Binnen enkele jaren moet dat fonds op peil zijn.

Hij wees erop dat het in 2002 met NEC vreselijk is misgegaan. Eind december 2007 stond de club er plots weer zo slecht voor dat Nij­megen zelfs voor een lening voor een nieuwe grasmat over de brug moest komen. Het college van B enW hield de af­gelopen jaren niet strak de hand aan de bufferafspraken. Volgens wethouder Depla zou de club in problemen zijn gekomen als de ge­meente zonder meer had vast ge­houden aan een garantievermo­gen van twee miljoen euro. Dan hadden de sportieve prestaties er­onder geleden. Volgens Depla gaat het er vooral om dat de steun aan NEC de belastingbetaler in Nijme­gen geen geld kost. „En dat is tot nu toe gelukt.” Hij benadrukte dat met een direc­te overboeking van twee miljoen euro niemand is gediend. „Met zo maar snijden in de begroting zet je de exploitatie onder druk. Dan ontstaan er juist risico’s voor de af­gesproken huurbetaling.” Toch gaat ook Depla de voetbalclub wij­zen op de gemaakte afspraken.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.